Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

MOST & ITT 2010-04-09
TIZENKETTEDIK ÉVFOLYAM, HUSZONKILENCEDIK
(NÉGYSZÁZÖTVENNYOLCADIK) CSAPÁS

Komcsi-e vagy?

Egy hangfelvételen egy Kubatov Gáboréhoz megszólalásig hasonló hang választási csalásokról, komcsikról, erdőben lelövöldözött vadakról beszél. Kubatov Gábor, aki civilben a Fidesz pártigazgatója, nem a politikai ellenfeleket leplezi le ezen a felvételen. A saját csalásaikról beszél, a Fidesz által elkövetett törvénytelenségekről.
Nem szégyenkezve, kezeit tördelve, beismerve mindent, ezzel is segítve a nyomozást, az igazság feltárását: Kubatov Gábor dicsekszik. Kérkedik az adatbázisukkal, amelyet az elmúlt évek szorgos munkájával állítottak össze. Szakszerű és pontos a Fidesz adatbázisa, hatékony és jól használható. Azt mondja a Fidesz-közeli pártigazgató úr, hogy hála az adatbázisnak, mindenkiről mindent tudnak. Leginkább persze azt, hogy ki szavazott rájuk, és ki nem.
Aki nem rájuk szavazott, azok komcsik. Pécsett például 15 ezer komcsi van: ennyien nem szavaztak legutóbb Páva Zsoltra, a város azóta megválasztott Fideszes polgármesterére.
Most majd megnézhetik magukat, akik nem az ő neve mellé tették az ikszet. Ha meg akarnak maradni az állásukban, pályázni próbálnak a cégükkel valamilyen fejlesztésre. Vagy mondjuk, csak át akarnak menni az úttest másik oldalára.
A Fidesz mindenkiről mindent tud. A hangfelvételen Kubatov elmondja: ismerik a polgárok összes elérhetőségét, mobilszámát, e-mail címét. Életkorukat, azt is, hogy akik a Fidesszel szimpatizálnak, milyen szorosan kötődnek a párthoz. Erősen, vagy csak egy kicsit. (Utóbbiakra nyilván még megdolgozás vár.)
Régen úgy volt, mondja a felvételen Kubatov, hogy a sörétes puskával belőttünk a sötét erdőbe, aztán másnap reggel bementünk és összeszedtük a vadakat.
Ma már ez nem így van - hála a már említett kiváló adatbázisnak. Mely egyébként, tudjuk, törvénytelen. Demokratikus országokban a legnagyobb bűnök egyikének számít beleegyezésük és tudtuk nélkül számon tartani az állampolgárok politikai szimpátiáját, vallási hovatartozását, nemi identitását.
A hangfelvétel nyilvánosságra hozatala után a Fidesz minden rendű és rangú vezetője eltűnt. Láthatatlanná, elérhetetlenné váltak a sajtó számára. 24 óra elteltével is csupán egy néhány soros Szíjjártó-szösszenetre futotta: „Az MSZP és a Jobbik végső kétségbeesésében lejárató kampányt folytat a Fidesz ellen”. Valamint: „ A Fidesz mindig a törvények betartásával kezeli a választópolgárok adatait”
Azután előkerült egy újabb felvétel. Ezen is Kubatov Gábor a főszereplő, ezen is dicsekszik. Elmondja, hogyan kell a választásokon csalni. Technikákról, módszerekről beszél. Példát is említ: hogy tavaly, a pécsi választáson miként járatták le Szili Katalint.
Ez is botrány. Más helyeken ennek a fele is elég lenne ahhoz, hogy tisztességes demokratikus párt vezetői a közvélemény elé álljanak, megtépkedjék a ruházatukat, hamut szórjanak a fejükre, és bocsánatot kérjenek az emberektől. (Bocsánat: a zemberektől).
Más helyeken ennek a fele is elég lenne ahhoz, hogy az ügyészség hivatalból – tehát külön feljelentés nélkül - elrendelje a nyomozást.
A hamarosan kormányra kerülő párt mindent tud rólunk. Tudja, ki az, aki nem kedveli őket. Vagy kedveli őket, de nem eléggé.
Az az ő szemükben komcsi. Bűnös ember, kártékony gonosztevő.
Botrány, hogy ez megtörténhetett. A mai Magyar Köztársaságnak azonban nem ez a legnagyobb botránya. Hanem az, ami ezután következett. A cinkos, a sunyi hallgatás. A nyilvánosság cinikus csöndje.
Tisztelet a kivételnek - annak a néhány újságnak, rádiónak és televíziónak, meg internetes újságnak, akik foglalkoztak a témával.
A többi néma csend.
Nem a Fidesz-közeli pártsajtóról beszélek. Az ő olvasóik, tévénézőik, rádióhallgatóik már „hozzászokhattak” ahhoz, hogy a világ - de főként Magyarország - dolgairól csak féloldalasan tájékozódhatnak. Vannak hírek, amelyekkel nem akarják elrontani a hangulatukat. Nem akarják, hogy rosszkedvűek legyenek, ezért inkább nem is közlik velük. Volt már ilyen, amikor a szocialista világrendre rossz fényt vető történésekről csak a cáfolatokból értesülhettünk.
Szocializmusnak hívták azt a rendszert.
Ha az Orbán közeli Széles Gábor által tulajdonolt sajtóbirodalom alattvalói, vagy a Magyar Nemzet olvasói és a Hír TV nézői azt hiszik, hogy a Föld lapos, és négy elefánt tartja a hátán, legyen az ő magánügyük.
Lelkük rajta.
Ám az már nem magánügy, hogy az adófizetők pénzéből élő közszolgálati televízió reggeli műsorában, a Ma Reggelben a témának nem volt hírértéke. Megkérdezte tőlük egy kolléga, miért nem foglalkoztak a Fidesz törvénytelen adatbázisával. Erre mondta a Ma reggel szerkesztője, hogy nem volt hírértéke.
De a máskor minden politikai pikantériára azonnal ugró, és abból rögtön szenzációt kreáló bulvárlapok sem mozdultak rá a témára. Hallgatott a Blikk (megkérdezném Murányi Marcell főszerkesztőt, miért), egy sort sem írt a Bors (megkérdezném Pallagi Ferenc főszerkesztőt, miért). Nem volt egyetlen félmondat a TV2 reggeli Mokkájában, az Rtl Klub reggeli műsorában sem.
Azt, hogy a mi köztársasági elnökünk lényeges kérdésekben hallgat, már megszoktuk. (Már amennyire demokrata gyomra képes az ilyet hevesebb hánykolódások nélkül megszokni). És hallgatnak a többi közjogi méltóságok, a bíróság, az ügyészség vezetője. (Egyedül a leköszönő miniszterelnök tett egy rövid, igaz, eléggé egyértelmű utalást ezzel kapcsolatban.)
Magyarország hallgat. Magyarország fél. Magyarország félti az állását, az egzisztenciáját, a gyerekei jövőjét.
Magyarország polgárai rettegnek attól, hogy komcsinak nézhetik őket.
Mert voltak ők már itt minden: zsidók, cigányok, melegek. Mindenki voltak ők már, mostanra komcsikká is sikerült lenniük.
Magyarország igazodik. Tétován, ügyetlenül, sután - de előbb-utóbb beletanul az új rendbe.

*

Sok ezer cikk megírása után, nem tudom, hogyan lehetne befejezni ezt a mostanit. Nem is fejezem be, csak abbahagyom.
Folytassa az olvasó.
Ha tudja, ha akarja.
Ha még van kedve hozzá.


Föld S. Péter

A cikk eredetije a Klubhálón – www.klubhalo.hu –, valamint a Nolblogon olvasható.

 

 

 

 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr451906641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása