Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55) 1980 01 HAHOTA
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Mutasd a csúzlidat, megmondom, ki vagy!

 


Nem véletlen, hogy a kampányidőszak vége felé – kire lőjünk és mivel? – néhány hazai tudományos folyóiratban ismét felmerült a csúzlitéma. A Magyar Nyelvőr szerint például a csúzli az óvszer neve a haveri körben, mert a koton triviális, az óvszer hivatalos, a gumi meg a kocsikeréken van.

A Fekvőrendőrök Almanachja viszont azt kifogásolja, hogy a csúzlit sokan játékszernek hiszik, pedig a legkevésbé sem veszélytelen holmi. Egy fegyverszakértő extrém esetben emberélet kioltására is alkalmas eszköznek minősítette az általunk hozzá eljuttatott, kereskedelmi forgalomban kapható mintapéldányokat.

A Jogi Szemle vezércikkéből idézünk: a 175/2003. számú kormányrendelet mellékleteként szereplő felsorolás szerint a csúzli a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, ezért csúzlizni szigorúan tilos közterületen, nyilvános helyen, ideértve az ott lévő járművek belső tereit is. Ugyancsak tilos közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni, mert aki ezt teszi, ezzel szabálysértést valósít meg, amiért az illető büntethető, bírságolható. Amennyiben az intézkedés alá vont személy nem tudja igazolni, hogy a csúzli munkavégzéséhez vagy sportolás céljából szükséges (ez utóbbit azért elég nehéz elképzelni), a rendőr az eszközt elveszi, és a bíróság vagy a szabálysértési hatóság lefoglalja, elkobozza azt.

A Szilárdtestek fizikája című tudományos szaklap horgászboltban kapható változatot tesztelt egy speciális szoftverrel dúsított lövedéksebesség-mérő műszerrel. Elsőre 56 m/sec sebességet rögzít a berendezés, ami több mint 200 km/h-s tempónak felel meg. A lövedék mozgási energiája eléri a 10 joule-t. Az érték néhány próba után felmegy 13,5 joule-ra, ami már 250 km/h feletti tempót feltételez, és 10–15 méteres távnál kétszer akkora mozgási energiát, mint amilyet egy átlagos légpuska tud. A szakember szerint, ha lágy részt talál a csúzlilőszer, állatra, emberre egyaránt halálos is lehet.

A Hustler magazin szemleírója szerint viszont a csúzliknál nem a gyorsaság, hanem a méret a lényeg.

(wébé)


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr41906511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.