Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

Vabank
 
Egy külföldi, ha ezer évig élne, akkor sem lenne képes megérteni, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnökének ma miért az a legnagyobb gondja, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének magas a fizetése. Ehhez itt kell élni Magyarországon, ideszületni, magyarul álmodni.
Nem kicsit: nagyot. Merthogy Orbán Viktor nem paranoiás őrült, aki rossz pillanataiban gonosz démonokkal és szellemekkel harcol. Nem: Orbán Viktor a nemzeti együttműködés rendszere miatt szeretné mindenáron negyedelni Simor András jegybankelnök fizetését.
Mert ezt akarták a zemberek, ezt követeli a nemzeti együttműködés rendszere.
Más logikus megoldás nemigen adódik: a zemberek áprilisban arra szavaztak, hogy a jegybank elnök ne kereshessen havi nyolcmilló forintot.
Ebből a szempontból, teljesen mindegy, hogy mi, magyarok, akik ezt a vér- és bérnélküli forradalmat csináltuk a fülkékben, mit gondolunk a jegybankelnök – és más állami vezetők – kiugróan magas fizetéséről. Ami engem illet, nem gondolom, hogy az adófizetők pénzén az átlagos adófizetők keresetét nagyon sokszorosan meghaladó javadalmazásban kellene részesíteni a magas beosztásban lévő vezetőket.
De mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik, azaz, mint mindennek, ennek is vannak előzményei. Nem nagyon régiek ezek az előzmények, a zemberek akár emlékezhetnének is rájuk. Ha meg mégsem, akkor a tisztességes sajtónak illene őket emlékeztetni erre. Jelesül arra, hogy a mindenkori magyar jegybank elnökének fizetését nem a gaz, hazaáruló, népnyúzó, kisföldalattin bliccelő Gyurcsány Ferenc kormánya emelte ilyen egetverő magasságokba. Hanem, fogódzkodjanak meg, egy valódi polgári kabinet, amely a haza felemelkedését és a zemberek szolgálatát tűzte a zászlajára. Egy olyan kormány, amelyik soha nem tett mást, mint amit a zemberek akartak.
Orbán Viktor előző - még Torgyán József kisgazdáival szövetséges - kormánya fogadtatta el a parlamentben a jegybank mindenkori elnökének fizetését szabályozó törvényt. Ez tény, nehéz lenne letagadni.
S bár akkoriban, 2001-ben, még nem létezett a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat, nyilvánvaló, hogy már akkor is ezt akarták a zemberek. Ezeréves magyar álom teljesült be azzal, hogy Járai Zsigmond az MNB elnökeként, mai pénzen számítva annyit kereshetett, mint ma Simor András.
Akár magánügy is lehetne, hogy Orbán nekimegy Simornak: győzzön a ringben a jobb, az, aki nagyobbat tud ütni. Ám mégsem magánügy, ami ebben a szívszorítóan szomorú szorítóban történik. Az IMF hazánkban tárgyaló szakértői már kiszámolták, hogy Kósa Lajos néhány héttel ezelőtti, az államcsődközeli állapotot vizionáló magánszáma – majd Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő ostoba reagálása – mintegy 150 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek.
Orbán harcát Simorral még nem árazták be a szakértők, de ne legyenek kétségeink: a számla elkészítése nem várat magára sokáig. Előbb-utóbb megtudjuk, hogy mennyibe került nekünk, magyaroknak Orbánék pökhendisége - gyanítható, ez az összeg sem lesz kevesebb a fenti 150 milliárdnál.
Nem gond, tehetős, gazdag ország vagyunk, van mit a tejbe aprítanunk. Mellényzsebből kifizetjük, oszt jónapot. Ám Orbán hiába győztes kiskakas a hazai tyúkudvarban, a határainkon túli baromfitelepeken már más szabályok érvényesek.
Ha van valaki, családtag, közeli munkatárs, vagy bárki, isten, félisten, akire Orbán hallgat valamelyest, magyarázza már el a Magyar Köztársaság miniszterelnökének: Európa nélkülünk is működik. De a tétel visszafelé már nem igaz.
 
 
Föld S. Péter
 
A cikk eredetije a Klubhálón, valamint a Nolblogon olvasható.
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr362154867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása