Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Eladások nélkül Magyarországon nem egyesülhet az Axel Springer és a Ringier

 

A Ringier és az Axel Springer az egyesülés után a magyar napilappiac 48 százalékát ellenőrizné, és jelentős fölénye lenne a hetilapok esetében is. Úgy tudjuk, a Gazdasági Versenyhivatal nem engedi át egyes lapok eladása nélkül a fúziót.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz hivatalosan még nem érkezett bejelentés a Ringier és az Axel Springer március 24-én sajtóközleményben bejelentett fúziójáról. A két cégnek harminc napja van a szerződések aláírása után arra, hogy az illetékes versenyhatóságnál jelezze ezt. Egyelőre csak közép-európai érdekeltségeik új, közös, cégbe szervezésének szándékáról beszélt a svájci és a német cég, a vállalat még nem jött létre. Úgy tudjuk, a helyi piacokon, vagyis Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Szerbiában még csak most folyik az egyesülés részleteinek kidolgozása.

A GVH-nál arra számítanak, hogy az egyes országok speciális piaci viszonyaira hivatkozva a fúzió előtti kötelező piaci vizsgálatot nem uniós szinten, az Európai Bizottságon belül működő Verseny Igazgatóság végzi majd, hanem az egyes országok versenyhivatalai. (Ha mégsem így történne, a GVH-nak akkor is beleszólása lenne a döntésbe, hiszen egy vizsgálati anyaggal támogatná az Európai Bizottság munkáját.)

A GVH nem elégedett

A GVH neve elhallgatását kérő szakértője szerint bár a vizsgálat még el sem kezdődött, de a versenyhivatal nem fog egyszerűen rábólintani a fúzióra. Az Axel Springer által birtokolt kilenc megyei napilap és a Világgazdaság, illetve a Ringierhez tartozó Blikk, Nemzeti Sport és Népszabadság együtt olyan nagy piaci fölényt jelentenek, amely várhatóan szúrni fogja a GVH szemét.

hirdetés

A Blikk és a Bors elutasított fúziója kapcsán indított piaci vizsgálat során a GVH mindvégig a nyomtatott sajtót tekintette egy piacnak, vagyis elvetette a több platformra (tévére, újságokra és internetre) kiterjedő bulvármédia piacának lehetőségét. Így várhatóan most is csak a nyomtatott napilapok piacán vizsgálja az új cég esetleges erőfölényét. Információink szerint a megyei lapokat a GVH nem tekinti külön piacnak, tekintettel arra, hogy a tartalom nagy részét központilag állítják elő. Így a Ringier és az Axel Springer bajba kerülhet: a két cég lapjai elég erőteljesen uralják a piacot.

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség 2009 utolsó negyedévére vonatkozó adatai alapján az új cég napilapjai a megyei lapokkal együtt összesen körülbelül 556 ezer példányban kelhetnek el. Eközben a többi auditált országos napilapból mindössze 169 ezer fogyott 2009 utolsó három hónapjában egy átlagos napon. A megyei napilapokkal együtt az összes konkurens már 608 ezer újságot ad el egy nap, vagyis a Ringier és az Axel Springer együtt a teljes napilappiac 48 százalékát ellenőrizné a fúzió után. Nem valószínű, hogy ez tetszene a GVH-nak, így a fúzió feltételeként valamelyik lap eladását kérhetik a cégektől.

Mitől váljanak meg?

A GVH vizsgálatának elébe menve a Ringier információink szerint azt fontolgatja, hogy a Népszabadságot nem is vinné be az új cégbe, megválna a napilapban birtokolt 70,4 százalékos tulajdonrészétől. Iparági híresztelések szerint a vásárló a mostani kisebbségi tulajdonos, az MSZP pártalapítványaként működő Szabadsajtó Alapítvány lehetne, bár állítólag többen érdeklődnek a zuhanó példányszámú politikai napilap iránt. (A napilapból a tavalyi év utolsó negyedévében 85 ezer példány kelt el, egy évvel korábban még 104 ezret adtak el belőle.)

Az Axel Springer környékéről származó információk szerint a német cég nagyon is szeretné megtartani a Népszabadságot, és mivel a fúzióban ők az erősebb fél, lehet, hogy ezt sikerül elérniük. Forrásaink szerint a lapterjesztéssel foglalkozó MediaLOG-ban meglévő tulajdonrészét szinte biztosan eladja a Ringier, emellett most folynak a tapogatózások, hogy milyen megoldásokkal lenne elégedett a GVH is.

Mindketten jól járnak

A svájci Ringier és a német Axel Springer nemzetközi szinten egyesítené közép-európai érdekeltségét. A Kreatív úgy tudja, az új cégben a Ringier-nek és az Axel Springernek is 50 százalékos tulajdonrésze lenne, és kölcsönös részvénycsere biztosítaná az együttműködést az anyacégek esetében is. A közös cégbe az Axel Springer 50 millió eurót (mintegy 13,2 milliárd forint) vinne, valamint további 125 millió eurót (33 milliárd forint) fizetne a Ringiernek. Az így kialakult médiacég a régió egyik legnagyobbja lehetne. Hazánkban több mint 40 milliárdos vagyonával piacvezetővé válna, megelőzve az RTL-t.

A két cég egyesülésével Magyarországon a legnagyobb kiadó jönne létre, ráadásul a Ringier és az Axel Srpinger portfóliója jól kiegészíti egymást: az országos napilapok és a legjelentősebb megyei napilapok kerülnének egy kézbe, az Axel Springer magazinjait pedig kiegészítenék a Ringier magazinjai, például a Blikk Nők, a Bravo és a Buci Maci.

Az Axel Springer lengyelországi, csehországi és magyarországi leányvállalatainak tevékenységét helyezi át az új társaság fennhatósága alá. A Ringier a szerb, a szlovák, a cseh és a magyar érdekeltségeit viszi be, így egészítik ki ugyanis legjobban egymást a cégek portfóliói.márciusi 23-án tett bejelentés után kevesebb mint négy hónappal, július 1-én megkezdte  működését a lapunkat is kiadó Axel Springer és a Ringier közös kelet-európai vállalkozása. A név a felek megállapodása alapján Ringier Axel Springer Media AG lett. Az elnevezés az új vállalat két erős és nemzetközi szinten vezető európai médiavállalatában meglévő gyökereire utal. A most következő integrálási időszak során kerül sor a felek részéről bevitt vállalatrészek összevonására és az új társaság belső szerkezeteinek kiépítésére.

A versenyhivatalok már szinte minden piacon, így Ausztriában Csehországban Lengyelországban, Németországban, Svájcban, Szerbiában és Szlovákiában már jóváhagyták az egyesülést. A két társaság közös közleménye alapján Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal döntése még függőben van, így a honi cégek új vállalatba integrálása ennek függvényében, következő lépésként valósul majd meg.

Az Axel Springer lengyelországi, csehországi és magyarországi leányvállalatainak tevékenységét helyezi az új társaság fennhatósága alá, a Ringier pedig a szerb, a szlovák, a cseh és a magyar érdekeltségeit. A vállalat székhelye Zürich lett, s a becslések szerint közel 414 millió eurós forgalmával, 62 milliós EBIDITA-val, 4800 alkalmazottjával a régió egyik legnagyobb médiavállalataként működik majd tovább.

Az új cég a célkitűzés szerint három-öt éven belül a tőzsdén is megjelenik majd. A vezetés Florian Fels kezében összpontosul, aki legutóbb a Ringier AG közép-európai vezérigazgatója (CEO) és ezt megelőzően a lengyelországi Axel Springer ügyvezetését látta el hosszú éveken keresztül. Mark Dekan vállalja az első számú pénzügyi vezető beosztását (CFO), a szakember 2008 óta látja el az Axel Springer AG pénzügyek és szolgáltatások területének gazdasági irányítását.
 

Szerző: Világgazdaság Online


HOL ITT A HUMOR? VALÓBAN NEM NEVETSÉGES, INKÁBB FÉLELMETES! A MI ORSZÁGUNK AZ EGYETLEN EURÓPÁBAN,  AHOL A NYOMTATOTT SAJTÓ 97 %-a KÜLFÖLDI KÉZBEN VAN. A LENGYEL ÉS NÉMET BARÁTAINK,  EURÓPA MŰVELT ÉS FŐLEG KULTÚRÁLT NÉPE MIÉRT AGGÓDNAK  A MAGYAR SAJTÓÉRT, AMI NEM IS A MIÉNK? MONDJUK KI AZÉRT AZ ÖSZINTÉT, MÉG MAGYARUL JELENNEK MEG A LAPOK, DE HA ÖSSZEVONJA SZEMÖLDÖKÉT A MŰVELT NYUGAT, AKI BIRTOKOLJA  A MAGYAR ÚJSÁGOK 97 %-át, AKKOR AKÁR NÉMETÜL IS KINYOMTATHATJA  A NAPI, HETI ÚJSÁGOKAT ÉS AKKOR MEGNÉZHETJÜK A  BUGRIS SAJTÓTÖRVÉNYÜNKET. KÜLFÖLDIMGYARHAZAFI  KIADÓK! REMÉLEM NEM ADTAM ÖTLETET !? GY.K

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr872541398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása