Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Most & itt 2011-02-06

Tizenharmadik évfolyam, tizenharmadik

(Ötszáznegyvenegyedik) csapás

 

Atyák és (kis)fiúk

 

Rájár a rúd az atyákra, egyre-másra kerülnek elő a zavaros ügyek. Gazdasági visszaélések a pécsi püspökségen, többrendbeli szexuális zaklatással súlyosbítva, de említhetnénk a bólyi plébános, Matyi atya esetét is.

Egy ideig úgy volt, hogy nem lesz ügy a bólyi plébános ügyéből, a paptársak a jól bevett gyakorlat szerint megpróbáltak saját hatáskörükben eljárni – értsd: nem a világi hatóságra tartozik – ám az ügy végül mégiscsak túlterjeszkedett az egyház keretein, világi emberek, jelesül nyomozók is bekapcsolódtak a vizsgálatba.

Engedjétek hozzájuk a gyerekeket!

A közszolgálati média – újabban ez nem is meglepő – egyébként nem sietett hírt adni az esetről. Nem mintha el akarták volna titkolni a közvélemény elől, hogy Matyi atya a gyanú szerint gyermekpornó oldalakat látogat, sokkal valószínűbb, hogy nem akarták ilyen csúnya és szomorú dolgokkal keseríteni a közvélemény mindennapjait.

Aztán, nagy nehezen, mégiscsak kiadtak valamiféle közleményt. Igaz, sok köszönet nem volt benne, a szöveg megfogalmazásában és tartalmában is erősen emlékeztetett a hatvanas évek gyakorlatára. (Majdnem hetvenes éveket írtam, de utóbb rájöttem, hogy akkoriban már legalább szégyellték magukat azok a sajtómunkások, akiket ilyen hülyeségek leírására kötelezett az akkori hatalom által az agyukba ültetett önkéntes cenzor.)

Akik még nem éltek akkoriban, netán a közélet iránt még nem érdeklődő gyerekek voltak, azok kedvéért tennék egy rövid közbevetést: a szocializmusnak nevezett egypártrendszer idején bevett gyakorlat volt, hogy a „pártunk és kormányunk” számára kínos, vagy kedvezőtlen híreket a távirati iroda vagy nem, vagy csak jókora késéssel közölte. Ha már muszáj volt, akkor is inkább a cáfolatok közzétételére szorítkoztak. Például, ha egy gyárban a munkások zsíros deszkát (zsíros kenyeret) csempésztek a bejárat előtt álló Lenin szobor kezébe, feltehetőleg azért, mert kevesellték a fizetésüket, akkor az eset után néhány nappal (héttel) a következő szöveg jelent meg a lapokban: „Kisebb visszatetszést keltett az egyik fővárosi nagyüzem munkásai körében a gyár vezetőinek nem megfelelő hozzáállása a dolgozók problémái megoldását illetően. A gyár vezetői ígéretet tettek, hogy a jövőben nagyobb odafigyelést tanúsítanak a dolgozók mindennapi gondjaival kapcsolatban. A gyárban a termelés zavartalanul folyik.”

Hogy mi volt a probléma, kik voltak a felelősök és egyáltalán, mi és hol történt, azt a hírekben nem tartották fontosnak megemlíteni.

Elszoktunk ettől, de most megint itt tartunk. És nemcsak a pécsi püspökség, valamint a bólyi plébános, Matyi atya ügyében. Kiskunmajsán a helyi KDNP elnökét, a település alpolgármesterét – civilben egy helyi iskola tanára - gyanúsítják azzal, hogy tanítványaival az elvártnál bizalmasabb és intimebb viszonyt ápolt. Ribanckának nevezte őket az egyik közösségi oldalon és elsőleges nemi jellegük méreteiről élcelődött velük, pajzánnak is nevezhető stílusban. A néhány évvel ezelőtt liberális szakállas bácsikkal riogató párt (KDNP) megyei elnöke szerint, mint mindenkit, a megvádolt tanárembert is megilleti az ártatlanság vélelme. Ami egyfelől igaz, másfelől viszont jó lenne tudni, hány olyan eset van, amelyet felső érdekből kifolyólag eltitkoltak, vagy azért söpörtek a szőnyeg alá, mert sem a megfélemlített gyerekek, sem pedig a szüleik nem mertek szólni.

Egy nálunk is ismert dakota mondás szerint Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, és az sem új, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze. Ám az már jóval aggályosabb, hogy a közoktatásért – értsd: gyermekeink jövőjéért – felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa nagyobb gyakorisággal tárgyal az egyházi vezetőkkel az oktatás megújításáról, mint a jó erkölcsről papoló klérushoz kevésbé kötődő szülőkkel, tanárokkal, uram bocsá’, más területek szakértőivel.

Persze, ha az időnként botló paptársak kifejezetten azért tévednek tiltott vizekre, mert haladni akarnak a korral, és első kézből, mondhatni a saját bőrükön kívánják megtapasztalni, hogy a rájuk bízott ifjú nyáj milyen kísértéseknek van kitéve, akkor nem szóltunk semmit.

Jó pap holtig tanul.

 

Föld S. Péter

 

A cikk eredetije a Nolblogon olvasható.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr22642213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása