Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

Most & itt 2011-02-25
Tizenharmadik évfolyam, huszadik
(Ötszáznegyvennyolcadik) csapás
 
Velünk van a baj
 
Bennünk van a hiba, velünk van a baj. Nem figyeltünk eléggé, nem voltunk kellően alaposak. Felületesen olvastuk a lapokat, néztük a tévét, hallgattuk a rádiót. Nem a kormánypártok hazudtak ellenzékben, és azóta is, folyamatosan: mi nem voltunk kellően körültekintőek.
Nem vettük észre, hogy ők igenis mondták. Hogy majd be kell zárni a József Attila színházat, mert sokba kerül a fővárosnak, és kevesebb jut kultúrára. Oktatásra, egészségre, nyugdíjra, fiatalra, öregre, mindenre és mindenkire.
Mondták, csak mi nem akartuk meghallani.
Elkerülte a figyelmünket, hogy csökken a filmekre nyújtott állami támogatás. Pedig beszéltek erről is - a mi sarunk, hogy nem vettük észre.
Velünk van a baj, mi kérünk elnézést. Azt sem titkolták el, hogy hatalomra kerülve lebontják a jogállamot, visszamenőlegesen vetnek ki adókat, megfigyelik a köztisztviselőket. Nem verték nagydobra, de mondták. Talán nem úgy, hogy megértsük, de kis odafigyeléssel ki lehetett volna következtetni.
Nem hallgatták el előlünk, hogy szűkítik az Alkotmánybíróság jogkörét, és megbízható pártkatonákat küldenek minden fontos pozícióba. Hogy összevonják a médiahatóságot, mert azt akarják, hogy ugyanabból a lyukból fújja nekünk a híreket a központból vezényelt, uniformizált szél. Mindent mondtak, ami lett, csak mi voltunk olyan hülyék, hogy félreértettük a mondataikat. Például a kiváló Szijjártó szavait, aki még tavaly januárban is, azt mondta, hogy az újságok versengenek abban, ki tud nagyobb ostobaságokat összehordani a Fideszről.
Tényleg versengés volt, merthogy minden magára valamit adó sajtómunkás megírta, hogy a Fidesz összevonja a távirati irodát a rádióval és a tévével, meg még a Duna tévét is odacsapják ehhez a különös kulimászhoz.
Mi kérünk elnézést, velünk van a baj.
Az is félrehallottuk, amikor egymillió új munkahelyet ígértek. Ma már persze értjük, amit annak idején nem fogtunk fel: hogy nem egymillióval több, hanem egymillió új munkahelyről beszélt a Fidesz. Pedig ők megmondták becsületesen, csak nekünk kellett volna alaposabban figyelni: egymillió új munkahely lesz. Nem most, nem holnap, hanem tíz év múlva. És nem a munkahelyen, de még csak nem is az egymillión, hanem az új szón volt a hangsúly. Arra kellett volna figyelni. Amibe ugye az is belefér, hogy megszűnik kétmillió, de attól még igaz lehet az egymillió új.
És biztosan mondták azt is, hogy a Fidesz-kormány lenyúlja a magán-nyugdíjpénztárakban őrzött megtakarításainkat. Mondták, csak mi ehelyett azt hallottuk, hogy megvédik a nyugdíjakat.
Figyelmetlenek vagyunk. Ostoba, felületes népség, magunkra vessünk emiatt.
Megérdemeljük a sorsunkat: hogy Schmitt Pálból köztársasági elnök lehetett, rovott múltú rablókból pandúr. Ez mind benne volt az ígéretek között, de mi nem figyeltünk eléggé. Arra sem, hogy Kósa és Matolcsy urak a mi érdekünkben, a nemzeti együttműködés keretében, szépen bedöntik nekünk a forintot. Összevesznek helyettünk minden jelentős nemzetközi szervezettel, hogy szabadságharcot vívnak Európa ellen. Pedig mondták ők, hogy ez lesz, de nálunk süket fülekre találtak.
Mi kérünk elnézést, velünk van a baj.
Magyarázat van rá, mentség nincsen: valljuk be, eufóriában éltünk. Örültünk annak, hogy majd a nap is másképp süt, fogalmunk sem volt arról, hogy kormányváltás helyett forradalom készül. Hogy új alkotmány íródik, istennel és más érdekességekkel.
Nem hazudtak, biz’ isten, mondták ezt is. Csak hát, az apróbetűs részeket is el kellett volna olvasnunk. Aki vett már életében mosógépet, kötött biztosítást, befizetett akár csak egyszer is külföldi utazásra, az tudja: mindig az apróbetűs résznél van a lényeg.
Ezt kell a legalaposabban átböngészni.
Minden más ugyanis mellébeszélés és maszlag.
Magyarul: hazugság.
Föld S. Péter
 
A cikk eredetije a Nolblogon olvasható.
 
 
 
 
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr112689929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ludas Matyi újság 2011.02.25. 14:20:01

A kormánypárt maximálisan élt az óriási felhatalmazással
2011. február 25. 12:35

MNO - GB
A 73, kétharmados többséget igénylő szabályozási tárgykörből 42-höz nyúlt hozzá eddig a kormány parlamenti többsége. Széles körűen használta tehát a kétharmad adta lehetőséget a Fidesz–KDNP, amely egyedül rendelkezik ekkora felhatalmazással – a rendszerváltás utáni magyar politikában példátlan módon – áll a Nézőpont Intézet elemzésében.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel

Kétharmados módosítások történtek a kormányszerkezet, illetve a közigazgatás területén, átalakultak a politikai intézmények, változott az Alkotmánybíróság és az igazságszolgáltatás szabályozása, gazdasági, pénzügyi jellegű törvények módosultak, létrejött az új médiaszabályozás, valamint szimbolikus döntések sora született. A „kimaradt” tárgykörök egyrészt az extrém helyzetekre vonatkoznak (például hadiállapot kinyilvánítása, a köztársasági elnök felelősségre vonásának megindítása), ugyanakkor maradtak még „kiaknázatlan” területek (például házszabály, népszavazás intézménye) vagy további adósságok (pártfinanszírozás) – áll az elemzésben.

A lényegi tárgyköröket, valamint a személyi döntéseket tekintve azonban maximálisan élt az óriási felhatalmazással a kormánypárt, és közben meg is tartotta kétharmados támogatottságát. Ami a módosítások tartalmát és célját illeti, azok elsősorban a mozgástér bővítésére, a minősített többség hiányában eddig működési zavarokkal küzdő intézmények szabályozására irányultak – nem mellékesen a saját politikai érdek érvényesítése mellett. Minden kormányzó erő törekszik ugyanis a kormányzati kompetencia erősítésére, a mozgásterét akadályozó korlátok leépítésére, ám most erre kétharmados többsége van a hatalmon levőknek.

A kormányzati kompetencia erősítése a kormány szerkezetének átalakításával kezdődött, majd a Fidesz kétharmados többségét kihasználva komoly intézményi, személyi, gazdasági változtatásokba fogott. Tette mindezt a működőképesség javítása, gazdaságpolitikája végigvitele vagy a személyi döntések során a politikai lojalitás érvényesítése szempontjából.

Alapkövetelménnyé vált az adósság rendezése

Az európai viszonylatban is ritka, nem nagykoalíció által birtokolt kétharmados többség óriási elvárásokat támasztott a Fidesz-kormánnyal szemben, hiszen amit korábban ennek hiányában nem lehetett megtenni, vagy a konszenzus hiányára hivatkozva nem tettek meg, arra most a kétharmad birtokában egyedül képes a kormány. A korábbi adósságok (lásd médiatörvény) rendezése így alapkövetelménnyé vált, miközben persze a hosszú távú berendezkedés lehetősége is motiválta a Fideszt a döntések során.

A kétharmad ugyanakkor önmagában nem a siker kulcsa. Mivel a kormányoldal egysége nem magától értetődő, és egy ekkora frakció összetartása komoly feladat, így érthető a sietség, hogy még a ciklus elején fogott hozzá a komoly változtatásokhoz a kormány. Mindezek közepette azonban alig változott a Fidesz társadalmi támogatottsága, a kétharmados felhatalmazást jó eséllyel most is megkapná – áll az elemzésben.

(MNO)
süti beállítások módosítása