Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

MOST & ITT 2011-04-06
TIZENHARMADIK ÉVFOLYAM, HARMINCEGYEDIK
(ÖTSZÁZÖTVENKILENCEDIK) CSAPÁS
 
 
Látványpékek és színes ruhák
 
Azért jó tudni, hogy a magyar diplomaták nincsenek magukra hagyatva. Nem bolyonganak magányosan a nagyvilágban, és nem csupán a saját megérzéseikre kell támaszkodniuk, hanem az őket megillető színvonalú munícióval látják el őket idehaza. Fel vannak készítve a váratlan helyzetekre, sőt, még az olyan szituációkra is, amelyek nem is igazán váratlanok.
Így van ez rendjén. Jól is néznénk ki, ha másként lenne, vagyis a magyar diplomata rögtönzésekre kényszerülne, amikor valaki kérdezne tőle valamit. Gondolkodnia kellene a válaszon, s csak utána felelni a nekiszegezett kérdésnek.
Minden apró részletre persze még a magyar diplomatákat sem lehet felkészíteni, de azért vannak olyan alapvetések, amelyek a napi érintkezés során nagy valószínűséggel szóba kerülhetnek a nemzetközi fórumokon.
Nem csigáznám tovább az érdeklődést, arról van szó, hogy a Magyar Narancs legutóbb számában megírták: hazánk diplomatái egytől egyig - Tiranától Stockholmig - egy hivatalos kommunikációs javaslatot kaptak kézhez, melyben a legfontosabb kérdésekre adandó válaszokat állította össze számukra a külügyminisztérium illetékes osztálya.
Ha tehát a jövőben bárki - nemre, korra, valamint pártállásra való tekintet nélkül - azt kérdezi egy magyar diplomatától, hogy Budapest mit tud felmutatni az uniós elnökség területén, erre a kérdésre azt kell válaszolni: az uniós elnökség nem látványpékség.
Biztosan bennem van a baj, de száz év alatt sem találtam volna ki ilyen frappáns választ. Ahogyan magamat ismerem, lányos zavaromban még azt találtam volna mondani, amit a mi miniszterelnökünk is említett a minap: hogy milyen jó, hogy nem nálunk rendezik a május végi csúcsot, ki a fenének kell az, hogy közlekedési dugó legyen Budapesten.
De a magyar diplomata mostantól akkor sem jön zavarba, ha fondorlatos módon úgy próbálják sarokba szorítani, hogy belpolitikai kérdésekről érdeklődnek nála. Ekkor ugyanis a következő mondattal kell kihúzni a nyilvánvalóan ellenséges szándékkal érdeklődő illető méregfogát: ne mossuk össze a fehér ruhát a színessel!
Hogy ez a mindennapi életből vett, már nagyanyáink korában is ismert alapvetés honnan jött, azt sajnos nem tartalmazza a kommunikációs javaslat. Találgatásokra vagyunk kényszerítve, ha e szabatos válasz eredét kutatjuk: talán a mostanság sajnálatosan ritkán hallható dakota közmondások egyike, de lehet, hogy egy régi felcsúti népi mondás maira igazított változatával találtuk magunkat szembe.
Egyébként pedig valóban logikus a válasz. Mert nyilván mindnyájunkkal megesett már, hogy a magyar belpolitikáról kérdeztek bennünket, mi meg csak hebegtünk és habogtunk. Alkotmányozásról beszéltünk, a költségvetési tanács kinyírásáról, elhibázott gazdaságpolitikáról, az Alkotmánybíróság taccsra vágásáról, és úgy általában a demokratikus jogok semmibe vételéről.
Ilyen szürke, földszintes gondolatok járnak a mi fejünkben. Köznapi gondolatok ezek, lássuk be, annyira általános dolgok, hogy szinte kivétel nélkül bármelyikünknek eszébe juthat ilyen, még kommunikációs javaslat sem kell hozzá.
A fehér ruha összekeverése a színessel viszont valódi hungarikum.
Csak hálával tartozunk a külügyminisztérium kommunikációval foglalkozó részlegének, amiért a magyar diplomatát eztán onnan lehet majd megismerni, hogy a neki feltett kérdésekre a többi kollégánál nagyságrendekkel ötletesebben válaszol.
 
Föld S. Péter
 
A cikk eredetije a Nolblogon olvasható.
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr542805035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása