Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA
 
 
 

Magyar siker a berlini filmfesztiválon

Ezüst Medvével tüntették ki Fliegauf Bence Csak a szél című alkotását a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

 
Magyar siker a berlini filmfesztiválon
Fliegauf Bence

A rendező a díjat átvéve úgy fogalmazott, fantasztikus embereket ismerhetett meg a film forgatásán. "Nemcsak a stábra, hanem a munkánkat segítő segítő emberekre, például a szociális munkásokra is gondolok" - mondta a Berlinale Palast színpadán. "Meg akarom ragadni ezt az alkalmat, hogy a díj révén az ő munkájuk is nagyobb támogatást kapjon" - fűzte hozzá.

A film a 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok hatására született amatőr színészekkel, és szombaton már elnyerte a fesztiválon két független zsűri díját is. A Berlinale zsűrijének nagydíját, egy Ezüst Medvét az az Aszgar Farhádi iráni rendező adta át magyar kollegájának, aki tavaly Nader és Simin: Egy elválás története című alkotásával elnyerte az Arany Medvét.

Dieter Kosslick fesztiváligazgató a legjobb filmnek járó Arany Medvéért versenyző alkotásokat bemutatva úgy fogalmazott, hogy Fliegauf Csak a szél című filmje "lélekig hatoló történet arról, hogy szélsőjobboldali erők miként nyomják el" a romákat Magyarországon. A film világpremierjét február 16-án tartják meg.

Az Arany Medve-várományos film csütörtöki bemutatóját a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) akciója árnyékolta be. A KIM ugyanis az alkotás berlini sajtótájékoztatóján az újságíróknak kihelyezett székekre német nyelvű szórólapokat helyezett el, amelyekben az Orbán-kormány romastratégiáját méltatták. A német sajtó értetlenkedéssel és felháborodással fogadta az akciót, amely az egyik német lap akkori véleménye szerint a rosszat tesz az Arany Medve-várományos filmnek.

Fliegauf, aki Rengeteg című első filmjével 2003-ban a Berlinale Forumán elnyerte a Wolfgang Staudte-díjat, majd a rákövetkező évben a Dealerért a Berliner Zeitung rangos elismerését, most kapott először meghívást a tekintélyes berlini versenyprogramba. Az eredetileg Szállnak a varjak munkacímen futott filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt, romák elleni merényletsorozat inspirálta, és egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be kora hajnaltól késő éjszakáig.

A legjobb filmnek járó Arany Medvét Vittorio és Paolo Taviani olasz rendezők Cesare deve morire című munkája kapta a Mike Leigh brit rendező vezette zsűritől. A fivérek úgy fogalmaztak, nem számítottak arra, hogy filmjük ekkora sikert arat és eléri a nagyközönséget. "Nehéz ebben a pillanatban megszólalni" - mondta egyikőjük a színpadon.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a német Christian Petzold kapta Barbara című filmjéért. Rachel Mwanza, a Rebelle című film főszereplője kapta a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét, míg a színészek között Mikkel Bo Farsgaard diadalmaskodott az En kongelig affaere (A Royal Affair) című filmben nyújtott alakításával. Ennek a filmnek a forgatókönyve révén érdemelt ki Ezüst Medvét Nikolaj Arcel - egyben a kosztümös dráma rendezője - és Rasmus Heisterberg.

Dieter Kosslick fesztiváligazgató a seregszemle legjobb pillanatai között említette az életműdíjjal - Arany Medvével - kitüntetett Meryl Streep látogatását.

Az idei - sorrendben 62. - fesztiválra összesen 6712 alkotást neveztek, ezek közül 395-öt mutatnak be. Az idei Berlinale minden bizonnyal rekord nézőszámmal zárul vasárnap, félidőben 250 ezer látogatót jegyeztek. A seregszemle utolsó napja hagyományosan a közönségé. A fesztivál vendégei között volt Angelina Jolie, Christian Bale, Steven Soderbergh, Sáhruh Khán, Michael Fassbender, Antonio Banderas, Salma Hayek, Mads Mikkelsen és Billy Bob Thornton is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr304133556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása