Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

A NYOLCADIK ELŐADÁS

Ez a mise (en scéne) a konvencionális sajtókarikatúra nem igazán számos alternatíváiról, illetve az udvari bolond státusz alternatívájáról szólt az Andrej Rubljov c. film híres csepürágójának eme "kinyilatkoztatása" kapcsán: "Meghalt a herceg bolondja. Hívtak udvari mulattatónak, de nem mentem. Minek az nekem?" (Eredetileg ez a szakmai-etikai imperatívusz lett volna az előadássorozat mottója, ha el nem felejtem... Még jó, hogy eszembe jutott.) Szó volt a 68-as cseh sajtókarikatúrák másságáról és a másféle honi sajtókarikatúráról, mindenekelőtt egy Puszta Péter nevű "csepürágóról", akiről pár éve ezt írtam a Mesterkurzusban:

"Voltak azért igazi alternatív karikatúrák is, és igazi karikatúrák, amiket csak alternatív módon lehetett 'publikálni', ahogy az ifjú Pusztapéter mester titkos vázlattömbjének rajzait is csak pár belvárosi társaság láthatta lakásokon, vagy sörözőkben körbeadva. Látta az ifjú Mester is, és elragadtatásba esett, mert a hetvenes évek honi vircsaftjának valódi karikatúrája jelent meg azokban a fondorlatosan álordináré rajzokban és az efféle címekben: 'Rohadt geci bunkó zsernyák rugdossa a szerencsétlen hajléktalant', mert a düh és az undor közvetlenül jelent meg a tetoválások és falfirkák világát idéző triviális-groteszk kifejezésmódban. De az ifjú Pusztapéter mester nem érte be párszáz entellektüel értő mosolyával. Nagyobb publicitásra vágyott, ezrek, tízezrek (a széles tömegek?) szürke hétköznapjaiba szeretett volna valami döbbenetet lopni. Villamosplakátokra ragasztotta néhány ilyesféle rajzát, hogy rangrejtve, az utasok közé vegyülve lesse a tetszést. Napokig működött a dolog, több járaton is 'kiállított', mígnem két civilruhás (rohadt geci bunkó) zsernyák lerángatta a hatosról, bevitte a legközelebbi őrsre és kurvára megverte."

Szó volt azokról is, akik egyszerűen csak jók voltak vagy szerettek volna lenni (ez is egy kivételes alternatívája volt a honi sajtókarikatúrának), köztük pár zseniális fiatal kollégáról: Hargitai Zsigmondról, Mayer Gyuláról és Kálmánchey Zoltánról.

Közben elfelejtkeztem arról (sajnos otthon felejtettem a jegyzeteimet), hogy a múlt század hatvanas éveinek végétől (!) a New York Times-ban egy OP-ED (Opposited Editorial) nevű radikális publicisztikai irányzat nyomán éveken át "másféle" karikatúrák - ha úgy tetszik: paradigmatikus és műves szatirikus grafikák - jelenhettek meg Shel Silverstein (költő, zenész, illusztrátor és karikaturista) művészeti szerkesztői munkája nyomán. Hogy mifélék, azt én itt most el nem mondhatom, tessék utánanézni!

Mire a Pódium vendége, Gyöngy Kálmán sorra került, belázasodtam, kirázott a hideg, de annyira, hogy majdnem leestem a székről (valami influ), mindazonáltal még így is kellőképp elbűvölt a pontossága és tárgyszerűsége - tulajdonképpen egy önálló előadást tartott -, így végül abban állapodtunk meg, hogy a következő Karikatúra Pódiumon folytatja.

stalker



Címkék: Címkék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr574912840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása