A levél szerint a körülbelül kétszázmilliós éves hiányra ugyanis rámutatott az a jelentés, amely a BZSH-Mazsihisz gazdasági átvilágítása nyomán készült el idén márciusban. Megkerestük az ügyben Heisler Andrást, aki tagadta, hogy tudott volna arról, hogy évente kétszázmillió tűnt el a beléptetési rendszeren keresztül.

– Ha lett volna ilyen, akkor azonnal léptünk volna. Ilyen számítást azonban sem az átvilágítás, sem a számvizsgáló bizottsági jelentés, sem a Mazsihisz ügyvezetője nem jelzett. Jó kapus árnyékra nem vetődik – fogalmazott Heisler.

A BZSH ügyvezető igazgatója által a közgyűlés tagjainak elküldött levélből ugyanakkor egészen más kép rajzolódik ki. Schwezoff emlékeztette a címzetteket arra a különös helyzetre, hogy bár az átvilágítás több mint húszmillió forintjába került a hitközségnek – és mind a BZSH, mind a Mazsihisz vonatkozásában súlyos szabálytalanságokat tárt fel –, megállapításaival a Mazsihisz vezetősége a BZSH ügyvezető igazgatójának többszöri jelzése ellenére sem kezdett semmit. Ráadásul Zoltai Gusztávnak, a BZSH és a Mazsihisz akkori ügyvezető igazgatójának áprilisi lemondása után titkosították a vizsgálatról készült több mint 250 oldalas jelentést.

Schwezoff levélben rámutatott arra is, hogy az általa benyújtott stratégiai és marketingterv tartalmazza a visszaélések megszüntetését, s azt a BZSH elöljárósága egyhangúlag elfogadta.

Annak ellenére szavazták meg, hogy a Mazsihisz vezetősége nyomást gyakorolt rájuk. A dokumentum szerint egy október 3-i elöljárósági ülésen készült hangfelvétel alapján Heisler András például egyenesen casus bellinek nevezte az egybegyűlteknek a tervezet elfogadását, és azzal fenyegetőzött, hogy a médiához fordul.

Ismert, Schwezoff Dávid október 31-én tett feljelentést különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. A BZSH által kiadott közleményben a szervezet hangsúlyozta, remélik, a nyomozás is hozzásegíti a BZSH-t, hogy tiszta, átlátható gazdálkodásával a budapesti zsidóság vallási szervezeteként jobban koncentrálhasson a hitélet gyakorlására. A BZSH a híradások szerint ugyanazon a napon bontotta fel a szerződését a Vadas Vera által vezetett, a zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft.-vel.

Schwezoff lépései nagy felháborodást váltottak ki a Mazsihisz vezetőinek körében. Heisler az ATV-ben úgy fogalmazott, hogy az egyetlen helyes lépés Schwezoff számára, ha visszavonja a feljelentést, majd távozik posztjáról. Elismerte ugyanakkor, „elképzelhető, hogy a feljelentésben valós adatok szerepelnek”.

A BZSH és a Mazsihisz között egyre jobban kiéleződő ellentétek egyik kritikus pontja a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, amelynek felújítására 2,7 milliárd forintot szán a kormány. Schwezoff Dávid szerint a zsinagóga felújításának ügyében nem a Mazsihisznek, hanem a BZSH-nak kellene tárgyalnia a kormánnyal.