Hazai grafikusokat bemutató sorozatunk 38. epizódjának szereplője Cserkuti Dávid, akinek munkáival a legkülönbözőbb helyeken találkozhattunk, hiszen illusztrált történelemkönyvet, de animációs videóklipet is jegyez.

 -

Cserkuti Dávid - http://cserkutidavid.blogspot.com/

Cserkuti Dávid a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervező grafika szakán végzett, de már tanulmányai alatt illusztrátorként dolgozott. Készített képregényeket a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet számára, publikált a Fülesben, a Ludas Matyiban, illusztrált a Cinemának és a Reader’s Digestnek, szerepelt Galla Miklós Nagy Holló-könyvében. Dopeman Szeretlek is + nem is című klipjéhez Gáspár Tamással közösen készített animációs képregényt, amit a VIVA Comet szavazáson az év videóklipje díjra jelölték.

Szabadúszó illusztrátorként 1996 óta folyamatosan dolgozik hazai és nemzetközi reklámügynökségeknek, így több nagy márka reklámjában is találkozhattunk munkáival. Az ő figuratervei alapján készült például a Tibi és a Sport szelet reklámfilmje. 2004-ben csatlakozott a Magyar Képregény Akadémiához, majd az elnökség tagja lett. Az elmúlt évek alatt begyűjtötte az Arany Effie (2005) és Ezüst Penge (2007) díjakat, és elismerést vehetett át 2006-ban és 2007-ben a Kreatív Hipnózis Reklámversenyen. 2007-ben neki ítélték az Alfabéta-díjat az év legjobb rövid képregénye kategóriában. Munkájának legnagyobb elismeréseként 2005-ben a McCann Erickson számára rajzolt storyboardját beválogatták a New York-i The Society of Illustrators The Art of Storyboard című kiállítására, és meghívást kapott a társaság tagjai közé.

Azon kevés hazai grafikusok egyike, akik kompromisszumok nélkül képesek teljesíteni a reklám-megbízásokat is. „A kezdetekben ösztönösen, az utóbbi időben már tisztán kimondva törekszem egyfajta egyensúlyra a napi megbízások és az időtálló, értéket hordozó-közvetítő munkák felmutatásában” – mondja magáról. „Az ideális állapot, ha ez a kettő egyszerre teljesül. Ilyen feladatok voltak a 2001-2003 között zajló Kinley-kampány, ahol szinte szabad kezet kapva készíthettem el az új arculat illusztrációit, vagy a 2004-2008 közti időszak, amelyet az Unicum és Unicum Next illusztrátoraként és karakterdesignereként töltöttem el.”

 - Cserkuti Dávid

Cserkuti Dávid: Az Unicum illusztrációk c. könyv borítója.

 - Cserkuti Dávid

Cserkuti Dávid: Illusztráció az Élő történelem c. tankönyvhöz (Műszaki Kiadó).

 - Cserkuti Dávid

Cserkuti Dávid: Plakát az Unicum Next kampányához.

 - Cserkuti Dávid

Cserkuti Dávid: Illusztráció Jack London A maják kincse című regényéhez (Holnap Kiadó).

 - Cserkuti Dávid

Cserkuti Dávid: Illusztráció a Leonardo Da Vinci meséi c. könyvből (Vox Nova Produkció).

 - Cserkuti Dávid

Cserkuti Dávid: Reklámplakát a Kinley kampányához.

 - Cserkuti Dávid

Cserkuti Dávid: Az Alfabéta-díjas 8 perc című képregény.

 - Cserkuti Dávid

Cserkuti Dávid: Conceptrajz a Coke Club reklámplakátjához.

 - Cserkuti Dávid

Cserkuti Dávid: Oldal a Chronicles of the Blade c. képregényből (kiadatlan).

 - Cserkuti Dávid

Cserkuti Dávid: A torony c. képregény oldala.