Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Vagyonnyilatkozatok: kik élnek jobban, mint egy éve?

 Utolsó frissítés: 

Szerző: 

Címkék: vagyonnyilatkozatok; vagyonnyilatkozat 2015;

Közzétették a parlament honlapján az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatát. Gyurcsány Ferenc tavaly nagyot kaszált, Lázár János szántóföldeket, erdőket és kivett mocsarat vásárolt. Rogán Antal és Németh Szilárd rezsibiztos rosszabbul élnek, mint egy éve. A képviselők nagy része 700 ezres laptopot birtokol, többen pedig azt is beírták, hogy görgős karfás forgószékkel is gazdagabbak lettek.

Ismét leadták a képviselők a vagyonnyilatkozataikat, amelyek elvben a politika átláthatóságát szolgálják, azzal kellene képbe kerülnünk, hogy a képviselők jövedelme egyenesen arányos az életkörülményeikkel.

A gyakorlatban azonban semmilyen felelősségre vonás nincs abban az esetben, ha mondjuk direkt vagy véletlenül elfelejtettek valamit beírni. Tavaly például számtalan botrányt robbant ki a valóságtól távol álló vagyonnyilatkozatok miatt, gondoljunk csak Simon Gáborra, Rogán Antalra.

Szijjártó egy fillért sem törlesztett családjának, Lázár bevásárol

Rogán Antal ahhoz képest, hogy tavaly még bizonytalan volt, hogy egészen pontosan mekkora ingatlanjai vannak és milyen arányban, az idei vagyonnyilatkoza szinte vesszőre pontosan megegyezik a tavalyival. Igaz, tavaly vagyonnyilatkozatát többször módosította. Változatlanul van összesen 24 hekrátnyi megörökölt erdője Szakonyfalun, egy II. kerületi 189 négyzetméteres lakása és egy Balatonlellei nyaralója. Viszont 787 047 forinttal kevesebb megtakarítása van, de cserébe rendelkezik egy a „törvényben meghatározott értékű” telefonkártyával.

Szijjártó Péter sem úszta meg a tavalyi botrányhullámot, kiderült, hogy a 140 négyzetméteres dunakeszi családi háza mellé vett egy 400 négyzetméteres villát, ami közel 170 millióba került. A háznak egyébként 61 négyzetméteres medencéje van, a terasza pedig 65 négyzetméteres. Mindez persze sehogy sem jöhetett ki az elmúlt évekbeli közszférából származó fizetéséből, de azt a magyarázatot adta, hogy szülei, felesége és felesége szülei segítették a házvásárlásban. Szijjártó Péter biztosítási eszközalapja szeptember vége óta több mint 4 millió forinttal csökkent, a számláján is 3 millióval kevesebb van. Szijjártó jövedelme a külügyminiszteri posztnak köszönhetően 100 ezer forinttal nőtt, most bruttó 1.101.900 forintot keres. A szüleinek még mindig 45 millió forinttal tartozik.

Szijjártó 61 négyzetméteres medencéje még mindig megvan

Fotó: 

2013 óta számos hódmezővásárhelyi ingatlan haszonélvezője lett Lázár János, többek között két erdő és egy kivett mocsár haszonélvezeti jogával gyarapodott a politikus. Antik karosszékéről és a 18. századi bútorairól sem mondott le Lázár, ezek továbbra is szerepelnek a nyilatkozatban. Tavaly 42 milliónyi kötvénye volt, idén ez már csak 34 millió a nyilatkozat szerint. 2013-ban még 2 millió forintot tartott a bankszámláján, az aktuális vagyonnyilatkozatában már nem szerepel ilyen tétel. A képviselői alapdíj hat havi összegét meghaladó készpénze 12,6 millió volt a tavalyi évben, idén ezt a sort üresen hagyta Lázár.

Tavaly óta 7,5 millióval nőttek banki tartozásai, így jelenleg 45 millióra rúg az adósság. Magányszemélyek felé 36 milliós adóssága van Lázárnak, tavaly ez mindössze 18 millió volt, amit családi kölcsönként nevezett meg a 2013-as bevallásában. Bevallott havi jövedelme is csökkent, 10 millióról 6,5 millióra. A nyilatkozat szerint foglalkozásából származó havi jövedelme 1,1 millió forint, ami 2013-ban 997 ezer volt. Ezen kívül földbérletből, osztalékból és előlegből származott bevétele Lázárnak, ez 2014-ben bruttó 6,5 millió, míg tavaly bruttó 10 millió volt.

Kósa Lajos mostani vagyonnyilatkozatásban sem szerepel a felesége nevén lévő 100 millió forint értékű lakás. Az egykori debreceni polgármester egy motort örökölt tavaly, viszont kevesebb lett a pénze: a legutóbb leadott nyilatkozatához képest 300 ezerrel kevesebb van a bankszámláján, és ugyanennyivel kevesebb pénze van devizában is. Viszont 3 millióval csökkentette a hitelállományát, ugyanakkor egy fillért sem törlesztett azoknak a magánszemélyeknek, akiktől 20 millió forintot kért kölcsön.

Németh Szilárd rezsibiztos rosszabbul él, mint egy éve: bankszámlán tartott vagyona majdnem a felére csökkent, 3,8 millióról 1,6 millióra, viszont 2014-ben 500 ezer forintnyi banki tartozása keletkezett. Németh Szilárd gondol a jövőre; havi 25 ezer forintos befizetéssel indított életbiztosítást, negyedévente 162 ezer forintot fizet be nyugdíjbiztosításra és 20 ezer forintot Fundamenta-lakáskassza szerződésre. A 2010-ben igényelt 338 ezres laptopját 2014-ben egy 700 ezres Lenovo-ra cserélte, emellett a törvényben meghatározott értékben telefonkártyával rendelkezik és 31 ezres Samsung mobillal, szolgálati kocsiként egy Seat Alhambra-t használ. Rezsibiztosként Németh Szilárdnak nincs köztartozása.

Budai Gyula eladta több, mint 1 millió forint értékű befektetési jegyét, május óta 4000 euró tűnt el a számlájáról. 5 milliós lakáshitele, lízingelt Seatja és az összesen 3 millió forint értékű oldenburgi lovai még mindig megvannak. Fizetése több, mint 200 ezer forinttal csökkent, viszont új laptopot, Iphone-t és üzemanyag kártyát kapott.

L. Simon László államtitkár még mindig több, mint 20 ingatlant birtokol, főleg Gárdonyban és környékén. Takarékbetétje és készpénztartaléka is 1-1 millió forinttal nőtt, tartozása 2 millió forinttal. 997 ezres államtitkári  fizetése mellé 700 ezres laptop és Iphone 5 is jár.

Akiknek bejött az élet

Gyurcsány Ferenc eddig sem mondhatta magát szegénynek, tavaly viszont nagyot kaszált. Az Altus Zrt.-ből származó osztalékjövedelme közel 100 millióval haladja meg a tavalyit.

Papcsák Ferenc volt zuglói polgármester idén is a legjobban kereső politikusok között van. Bár egy XVII. kerületi 968 négyzetméteres lakás haszonélvezeti jogától megvált, viszont vásárolt egy XI. kerületi 122 nm-es lakást.  A kétezer darab E-star papírjától tavaly sem szabadult meg, viszont törlesztette a 300 ezer forintos tartozását. Idén a tavalyinál 5 millió forintal több, azaz 31 millió forint készpénze van és ügyvédi irodájától több mint 144 millió forint osztalékot kapott.

Seszták Mikós nemzeti fejlesztési miniszter felerészben tulajdonosa egy 90 négyzetméteres kisváradi lakóháznak, szintén felerészben egy 220 négyzetméteres családi háznak, illetve egytizedrészben egy kisváradi 80 négyzetméteres lakásnak. Egyedüli tulajdonosa egy budapesti 102 négyzetméteres budapesti társasháznak, és felerészben haszonélvezője egy 66 négyzetméteres XIII. kerületi lakásnak. 20 millió forintja van készpénzben, ez 2 millióval kevesebb, mint májusban. A bankszámláján található összeg azonban növekedett május óta, 165 millióról 179 millióra. Devizában továbbra is 1 millió forinttal rendelkezik. Május óta sikerült 3 millió forint tartozást behajtania és már csak 6 millió forint kintlévőség szerepel a bevallásában. A saját tartozása is csökkent 9 millióról 6 millióra. Ügyvédi irodájából 15 millió forint osztalékot vett fel. Egyéni ügyvédként 2014 áprilisáig 9 millió 729 ezres jövedelme volt, 2014 júniusáig pedig felvette a 114 ezres tiszteletdíját a kisvárdai önkormányzattól a képviselői mandátuma miatt.

Gyurcsánynak bejött az élet

Fotó: 

Tóth Csaba (MSZP) még mindig a leggazdagabb képviselők között van, habár a zuglói képviselő megvált 2005-ös Jaguar S-Type gépkocsijától. 5,5 millió forintja van készpénzben, ami 3 millióval több, mint a legutóbbi bevallásában. Jelentős mértékben növekedett a bankban tartott vagyona, legutóbbi nyilatkozatában 287 480 forintnyi összegről nyilatkozott, most azonban már 2 065 155 forint szerepel a bankszámláján. Devizatartaléka nem változott jelentősen, 1 euróval gyarapodott, így 5309 euroja van. Lakáshitele 800 ezer forinttal mérséklődött.

Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének is bejött az élet, 2014-ben a Seat Alhambra-ját Skoda Superb-re cserélte. A bruttó 1,7 milliós havi jövedelme mellett az Országgyűlés elnökének nincs tartozása, viszont bankszámlája 5 millióval csappant meg, jelenleg 2 millióval rendelkezik. Életbiztosításának értéke nem változott, ez 2,7 milliónyi vagyont jelent, ellenben hozománybiztosítása 400 ezerrel csökkent, így 1,1 milliója maradt. Tulajdonában lévő ajándéktárgyainak értéke továbbra is 10 és 100 ezer forint között mozog.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szintén nem bízza a véletlenre lakhatását: csak a második kerületben öt ingatlan résztulajdonosa, de van két telke Karcagon is. Az államkötvényekben tartott vagyona egy évvel ezelőtt még majdnem másfél millió forinttal nagyobb volt, ez a tavalyi év júniusára félmillió forintra apadt. Év végére ez az összeg hízott fel 800 ezer forintra. Varga ezen kívül egy 120 ezer forintot érő festmény boldog tulajdonosa lett az idén.

Szatmáry Kristóf lakása hirtelen megnőtt: míg a fideszes képviselő tavaly a XVI. kerületben fekvő ingatlanját 547 négyzetméterben határozta meg, addig a mostani bevallásban már 558 négyzetméter szerepel. 2014-ben vásárolt egy XVI. kerületi 230 négyzetméteres családi házat, amelynek felerészben tulajdonosa. 400 ezer forinttal több van a számláján, 4 millió forint. 25 milliós kölcsönt vett fel magánszemélytől 2014-ben.

Szerény frakcióvezetők

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője ebben a ciklusban felfüggesztette az ügyvédi munkáját a Schiffer és Társai Ügyvédi irodánál. Szintén változás, hogy 2014 májusától már nem csak egy laptopot, hanem mobiltelefont és telefonkártyát is kap a pártjától. Egyébként továbbra is egy XIII. kerületi 85m2-es ingatlan szerepel a nevén. Tóbiás Józsefnek, az MSZP frakcióvezetőjének hitelállománya továbbra sem változott, bankoknak 10, 5 millió forinttal tartozik, magánszemélyeknek pedig 1,3 millió forinttal. Továbbra is laptop, iPhone és egy 2013-as Skoda SuperB szerepel a nevén.

Vona Gábornak 800 ezer forint megtakarítása van, könyvkiadásból 190 ezer forint bevétele származott. Háza, lakása továbbra sincs, a 3 milliós megtakarítása 800 ezer forintra csökkent. Összesen 1 millió forint értékben használ laptopot, amiket a képviselőcsoporttól kapott;  az egyik 700 ezerres tétel a másik pedig 300 ezres. Ezenkívül szintén juttatásként szerepel egy 130 ezres nyomtató, egy 62 ezer forintos router és az alábbi garzon tárgyak: íróasztal, szekrény, forgószék, konténer.

Görgős fiókkal büszkélkednek a jobbikosok

A KDNP-s Rubovszky György Renault Lagunáját újra cserélte, a számláján pedig 3 millióval kevesebb van, mint májusban. 300 ezres  laptopját 700 ezresre cserélte.

A jobbikos Apáti István még azt is beleírta, hogy kizárólag magyar állampolgársággal rendelkezik. Mint kiderült, minden jobbikos 700 ezres laptopot és tartozékait kapták meg az Országgyűléstől, de van, aki még lett egy-egy görgős székkel is rendelkezik. A Dúró-Novák házaspár emellett gazdagabb lett egymillió forinttal, és még valaki tartozik is nekik 600 ezer forinttal.

Volner János is megszabadult a 2008-ban vásárolt KIA Ceed autójától és már csak egy 2013-as Hyundai van a nevén. Sneider Tamás, a Jobbik alelnökének még mindig megvan a 2004-es MTZ traktora. Két irodát is fenntart, egyiket Hevesen a másikat pedig Hatvanban és mindegyiket felszerelte Garzon bútorokkal, plusz két Lenovo laptopja is van a képviselőcsoporttól 614 ezer forint értékben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr327128877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása