Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Háború és béke

 

A háborúnak vége, a csatát lefújták. Kihirdették a győzteseket, a küzdő felek elvonultak, béke és csend honol, amerre a szem ellát.

Át kellene térni most már béke-üzemmódba, a Vezénylő Táboroknak és martalócainak polgári foglalkozás után illene nézniük.

Nem lesz könnyű. A Vezénylő Tábornok híveit nyolc éven át, küzdésre szocializálta. Ha beleszimatolnak a levegőbe, puskaporszagot éreznek, ha fülüket dakota módon a földre tapasztják, csatába hívó dobpergést hallanak.

Pokolian nehéz béke üzemmódba váltaniuk a korábbi katonáknak. Úgy lehetnek ők a békével, mint az egyszeri vicc hőse, a szovjet Vologya. Aki, amikor megtudja, hogy a felesége gyereket vár, törni kezdi a fejét, honnan is lesz majd babakocsijuk. Merthogy hiába fejlettebb a szocializmus a végóráit élő, szakadék felé tántorgó kapitalizmusnál, a bolti kínálatot erről elfelejtették értesíteni. Nem baj, gondolja Vologya, úgyis a babakocsi gyárban dolgozom, majd egyenként kilopom az alkatrészeket, és odahaza újból összeszerelem. Ám hetek múltán még mindig nincs babakocsija a családnak. A fenébe, fakad ki egy idő után Vologya, már vagy harmadszor szerelem össze, de mindig tank jön ki belőle.

Hiába kérik az árkok betemetésére őket, ha árokásásra lettek kiképezve.

Hogy mozdulni tudjunk, ha majd mozdulni kell - ezt hallották éjjel, ezt hallották nappal, ezt hallották minden hullámhosszon. És hogy a haza nem lehet ellenzékben.

Egy ideig még el lehet lenni a háborús jelszavakkal. A közérthető szlogenekkel, a csöppet sem míves, ám mozgósító mondatokkal. Hogy leszámoltunk az oligarchák uralmával. Elűztük őket, nem jönnek vissza soha többet. (Azt nem mondjuk meg az embereknek, hogy más oligarchák jönnek helyettük: a rosszak helyett jó oligarchák. A mi oligarcháink, Demján, Csányi, és a többi leggazdagabb magyarok a haza felemelkedése miatt tollasodtak meg, Pintér és Fellegi milliárdjai népünk felemelkedését szolgálják.)

Egy ideig még lehet szítani az emberek harci kedvét. Hogy csontvázak esnek ki a szekrényekből. Hogy meg kell büntetni a bűnösöket. Hogy senki sem úszhatja meg, aki 2006 októberében nem úgy viselkedett, ahogyan az elvárható lett volna.

El lehet lenni ezzel egy darabig. Sőt, ha ez a projekt kifújt, elő lehet venni egy másikat. Kiderítjük, hogy a 2006-os tragikus tűzijáték idején ki rendelte meg az égi áldást, megnevezzük a felelősöket, és példásan megbüntetjük őket.

Bezáratjuk vasárnap a boltokat, kerül, amibe kerül.

És amikor már minden felelős meg lesz nevezve, minden bűnös meg lesz büntetve, akkor, de csakis akkor, megvalósul a nemzeti egység. Csupa jó ember lesz mindenütt - egymás között lesz az ország háromharmada. 

Csak hát ettől még nem lesz nagyobb a kenyér, pirosabb az alma, nem jut több méz a madzagra.

Elszámolja magát, aki elszámoltatással riogat.

Csapataink még ma is harcban állnak. Át kéne őket vezérelni béke üzemmódba, de mi csak vezényelni tudunk. Ehhez értünk, ebben éltünk - a békés alkotás kimaradt az eddigi életünkből.

Lehet a másikra mutogatni, ráolvasással gyógyítani – de ez idővel unalmassá és kínossá válik. Az emberek egy ideig talán örülnek annak, hogy forradalom történt a szavazófülkékben, és lelkesen, fölállva tapsolnak, amiért oxigénmaszk nélkül jutottunk fel a csúcsra.

De másnap kenyeret kell venni a boltban, megvásárolni a gyerek bérletét, kifizetni a nagypapa gyógyszereit.

Ez is egy szakma: a békés építőmunka, csak hát ahhoz másfajta tudás szükségeltetik. Elásni mélyre a csatabárdot, szögre akasztani az ezred kürtjét, versenyzésre átképezni a harci paripákat. Visszafogni a médiának álcázott csahos kutyákat, eldugni a renitens gyerekeink elől a veszélyes fegyvereket.

Nem lesz könnyű. Felnőtt egy politikus nemzedék, A Haza Nem Lehet Ellenzékben generációja, akik még soha nem láttak közelről békés alkotómunkát. Ők azok, akik idáig mindig csak harcban álltak, akiknek már az óvodában is 72 óra, vagy éppen szerverfeltörés volt a jelük.

Most ezekből a harchoz szokott, szertelen szabadcsapatokból kellene cementhez, mészhez, betonkeverőhöz értő, dolgos kőműveseket képezni.

 

Föld S. Péter

 

A cikk eredetije a Klubhálón, valamint a Nolblogon olvasható.

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr391992122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heveseger 2010.05.12. 17:38:53

A napig nem tudtam ki a nagy " S ". Vettem ma egy földön lévő raklapon árúlt kötetet , aminek a címe tetszett és sajnos nem olvastam bele. Kiderűlt, hogy a sajtos pogi sem a szerző szüleménye. Egy falfirkát idézett. Gyorsan túltettem magam rajta, itt-ott olvastam belőle ~ 15 lapot és elég is volt. Két gombóc fagyi áráért mérték a művet , de inkább nyaltam volna. Vannak szavak amiket ennek az embernek nem szabadna leírni pl. " békesség ". Minden egyes leírt betűje egy ciánba mártott tollból származik.
Nem is szeretném tovább az időmet rá pazarolni. a MŰ pedig majd jó lesz valamire, ha kemény akkor gyujtósnak. Ennyi.....

FSP 2010.05.12. 19:34:50

T. Hevesegér, örülök, hogy tetszett a könyv. Sajnos, nekem már csak nagyon kevés van belőle, úgyhogy ha tudnál segíteni, hol lehet kapni, igazán hálás lennék.
süti beállítások módosítása