Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

                                              GÓLÖRÖM

 

 

 

Valahol a labdarúgó is ember, csak a pályaválasztáskor nagyon kicseszett magával. Amúgy – akárcsak mi, sporikáim – szeret és gyűlöl, gyermeket nevel és a sapkáját a fején hordja, reggel álmosan ébred és este szidja a tévéműsort, keserédes magyar sors az övé – egyedül avval a k... labdával akadnak gondjai.

     Ám örülni azt nagyon tud. Ha gólt lő. Levegőben félfordulattal kapásból zamek, avagy a hátáról véletlenül pattan be a labda, egyre megy. A gólöröm ugyanaz.

     Az entellektüel játékos befelé örül, üvöltve rohanni kezd, mezét a fejére húzza, karjaival repülőt formáz, berreg és vijjog, végül a kiállt izgalmaktól csöndesen maga alá vizel.

     Az utcák gyermeke, a hajdanvolt grundkirály ellenben nem szab gátat vulkánként feltörő érzelmeinek. Lendületből fölszalad a pályát övező kerítésre, V-betűt mutat a szolid Aryan army-transzparens felé, örömében lefejeli az alacsonyabbik partjelzőt, majd elrohan egészen a Terus mama sportbüféjéig, és bedob két felest.

     A művészlélek azonnal sírva fakad, hanyatt dobja magát a gyepen, s kitárulkozva várja végzetét. Most picit ő Bovaryné is, de csitt, már jönnek a többiek, őrjöngve rávetik magukat, ah, ne, ne... még, még, még!

     A vérprofi hüvelyk- és mutatóujját egymáshoz dörzsöli, kérdő tekintete összefonódik a tribünön szambázó klubelnökével, gatyakorcában megszólal a mobiltelcsó, a Sampdoriától keresik, ám ő tud nemet mondani. A Békéscsabának.

 

 

 

                                            RÉGI IDŐK CICIJE

 

 

 

     Amikor Kenderesiné, a cérnagyári Amazonok balhátvédje bejelentette, hogy végleg a szögre akasztja a stoplist, az egész kollektíva zokogott. Velük bőgött Christian Hellens, a belga tulajdonos is, igaz, ő nem tudta pontosan, miért e szűnni nem akaró mélymagyar brü-hü-hü.

     Amikor a búcsúmeccs 87. percében a laposbukszai Virgók centercsatára, Sróf Aranka tizenhatról bevarrta a negyedik dugót is a cérnagyáriak kapujába, nos, azt az öreg szakik már nem bírták cérnával, és szomorúan indultak el Terus mama sportbüféje felé. Csupán a bővérű téemkálakatosok dacoltak a nyilvánvalóval – ők a mezcserére vártak.

      (Zárójelben legyen szabad mondva, de egy l986-ois sárguló brigádnaplóban a visegrádi hajókirándulást követően Sz. Pista megjegyzi, hogy Kenderesinének vannak a legjobb mellei az egész béketáborban.)

     Amikor az esti banketten, a Kéknefelejcs étterem különtermében Garrida László termékmenedzser átnyújtotta az ünnepeltnek a díszdobozos varrókészletet, Kenderesiné könnyekkel küszködve súgta volt edzője fülébe:

     – Drága Ede bácsi, szeretnék kérdezni valamit.

     – Kérdezzen csak, Margitka, kérdezzen – töltött újabb pohárka zöldszilvánit az ősz mester.

     – Miért cserélt le engem a búcsúmeccsem utolsó percében?

     – Ki akartam hagyni a mezcseréből. Tudja, Margitka, mi itten csak a szépre emlékezünk...

 

 

 

                                          TRIBÜNÖK NÉPE

 

 

 

Akkoriban már nem jártak meccsre az emberek.

     A tribünök ülésdeszkáit régen hazahordták a környék szegényei, a töredezett szélű betonlépcsőket benőtte a gyom. A bohókás májusi szellő bele-beleolvasott a sárgálló sportlapok foszlányaiba, apró széltölcséreket kavarva eljátszadozott az összeszáradt szotyolahéjakkal.

     A vasárnapi meccsek elején a Dobozgyár felőli kapu mögött időnként föltűnt a dadogó Repetás, a sárga-sárgák kemény magjának egykori fenegyereke. Botjára támaszkodva előrebicegett a rozsdás vaskorlátig, rákönyökölt, kettőt-hármat krákogott, és reszelős hangján belerikácsolta a nagy-nagy csöndbe: Nini, ni, Mussolini...

     Szemközt, a cérnagyári kapu mögötti tribünön Kishalál, a zöldeszöldek egykori vezérdrukkere nyögdécselve feltápászkodott és visszaintegetet valami nagyon csúnyát.

     A meccsek után a gyógyfürdő mögötti ivócsarnokban szoktak találkozni. Ülnek a márványpadon, nem szólnak egymáshoz, lassan kortyolgatják a glaubersós keserűvizet. Többnyire Repetás a fürgébb, ilyenkor szó nélkül veszi el Kishalál poharát, s csoszog vele Erzsikéig, a vizes asszonyig. Repetás hátra sem néz, sietnie kell, hamarosan kezdődik a rendelés az esztékában. Végigszuszog a fürdő mellett, a sarkon fordul be, ott, ahol a falra valami suhanc ákombákom nagybetűkkel odasprézte: Mindenki színes bőrű.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr332082588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása