Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Londoni anzix

Dluhó üdvözlete Londonból:

A héten karikatúra szakma egyik londoni szentélyében jártam . A londoni Karikatúra Múzeumban. Kedvelem és látogatom Kozma Péter ” k a r t o o n g a l é r i á j á t ” , de most szívesen bemutatnám az angol hasonmását. Szeretném ha londoni anzikszkártyámat feltennéd a szakmai oldalunkra. Köszönöm !

Az első amit Angliába észre veszel, hogy itt szeretik és támogatják a művészetet. Értik és használják a karikatúrát. Cégéreken, plakátokon, a kereskedelemben és az újságokban is hemzsegnek a rajzok. Van egy- két zsenijük szupersztárjuk,( Ralph Stedman, Ronald Searle ) de a többiek sem panaszkodhatnak. A metro peronokon most a világbajnokság alatt a legendás TIMES napilap hirdet karikatúrával. Az angol 11-et mint tojásfejeket tartókban sorakoztatja fel a plakát. A legmagasabb játékos feje persze jobban kiemelkedik a többiek közül. A sort Capello mester zárja. A szöveg még csak emeli a mondanivalót. Ébredjen velünk minden reggel.
Sorolni tudnám a rengeteg karikatúra cégért, megállító táblát a belvárosban. Ott nem finnyáskodnak, mint az itthoni ficsúr designerek. hogy aszodja: a magyar karikatúrával itthon nem lehet eladni semmit . Most nem üzemel a 150 éves PUNCH, de tulajdonosa az arab El Fajed a Harrold’s áruház tulajdonosa az újraindításán fáradozik. Van egy vicclapjuk a Privat Eye ,mely ha kevés karikatúrát is közöl, tele van hirdetéssel. Nem panaszkodhatnak az ottani rajzolók. Ahogy a könyvesboltokat elnéztem, jóformán minden Punch rajzolónak 5-6 könyve van a polcokon. Nem ritkák a futball karikatúra albumok, ahol egy -egy csapat történetét mutatják be humoros formában. Nálunk ilyen elképzelhetetlen lenne. Hiába vagyunk sport nemzet , ilyenre még soha senki nem gondolt. Ott bevett szokás.
Nos a végére hagyom a British Múzeum ( www.cartoonmuseum.org ) mellett található Karikatúra Múzeumot. Zseniális a helyválasztás, hisz ottlétünk alatt ( 2 óra ) több mint 200-an tekintették meg a futó kiállítást. Az épület két szintes, mint nálunk a kartoon galéria . Az utcai fogadószinten egy humor shop fogad minket. Főleg könyvekkel , poszterekkel, társasjátékokkal, zászlókkal, képeslapokkal. ( a fényképen mindez jól látható ) Felfoghatatlan a bőség zavara. Természetesen mind angolszász alkotó, néhány amerikai kivétellel. Nagyon büszkék a most záruló Roland Searle kiállításukra, mellyel a ma is élő 90 éves alkotónak tisztelegnek. ( Könyvvel, poszterrel és tányérokkal találkoztunk , és 160 oldalas katalógussal melyek az agg mester keze nyomát dicsérték ) mindez persze elérhetetlen áron. A belépő sem volt piskóta: 14.99 font .Az előtérben sorjáztak a kollégák. nekem egy olasz és több német rajzolóval sikerült megismerkednem. Láthattam a nagy teremben Searle 140 darabos életművét, mely az alkotó 78 évet fog át. Folyamatosan futott a kiállítás egyik vetítővásznán a mesterrel folytatott interjú. Searle jelenleg a francia Riviérán nyaral. Ott van háza. Ebből azért a gázsijára is lehet következtetni ( nem a hazai ) Emlékszem Pápaival sokat jártunk Bécsbe. Ott bekeretezett Searle képekért 20.000 schillinget kértek 1990-ben. Még gondolkodtunk rajta, hogy vegyünk-e ? Alul még bemutatták az öreg rajzeszközeit : Brendauer tollait és japán nádtollait, melyek elmaradhatatlan kellékei művészi grafikáinak, illusztrációinak) A terem végén angol karikatúra történeti kiállítás futott. Ez is káprázatos volt hiszen a legismertebb Angliában publikáló művészek rajzai sorjáztak az értékes képkeretekben. Searlenél nem volt ritka a 50×70 cm-es képméret sem. Úgy gondolom, hogy ezeket eredetileg is eladásra szánta.
Fönt a galérián tovább folytatódott az életmű kiállítás. Elég tágas és felül üvegablakos volt a ház. Ömlött be a fény, mint egy műterembe. A fölső traktus egyik termében a jövő karikatúristái, a fiatalok alkottak olyan képeket, melyek a kiállításon megihlették őket. A legjobb rajzokat egy ottani alkalmazott bírálta el. a győztesek az alkalmi faliújságra kerültek a gyerekek nem kis örömére. Ceruzát és papírt kérésre mindenki kapott. A földszinten csomagmegőrző és toalett könnyítette meg a turisták (karikaturisták) kis és nagy dolgát. Az épület szerény becslésem szerint úgy 350 négyzetméteres lehetett. Napjainkban gyermek animációs és játék karikatúra kiállítással készülnek ,ami július 7.-én nyílik. Minden Londonban kóricáló magyar karikaturistát szeretettel várnak fél 10-től este 17.30 -ig.

Aki kedvet kap, nem fogja megbánni !

MEGHÍVÓ

A III. Bajai Karikatúra Pályázatra 45 országból 255 művésztől 564 karikatúra érkezett.
A válogatás után113 alkotótól 158 pályamunkát állítunk ki.
A kiállítás anyagából katalógus készül.
A nyertesek közül két külföldi művészt meghívtunk és vendégül látjuk Őket Halfőző Fesztiválon is. Reméljük, hogy élnek a meghívással.
Köszönöm a részvételét mindenkinek aki pályázott és részese volt az első igazán nemzetközi karikatúra pályázatnak. A többiekkel talán majd jövőre.
Mindenkit szeretettel várunk a kiállítás megnyitóra.
Barátsággal: Kelemen István
www.grafikuskelemen.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr282128259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása