Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

A padlóra köpni tilos
 
Nem igaz, hogy ezek ennyire hülyék, mondta egyik ismerősöm.
Pedig igaz: ezek éppen ennyire hülyék. Se jobban, sem pedig kevésbé. Erre kaptak felhatalmazást, ezért zajlott forradalom a szavazófülkékben, ezért kellett oxigénmaszk nélkül a magas csúcsokat megmászni.
Ezt akarták az emberek. Hogy ezek ennyire hülyék legyenek. Hogy a miniszterelnök aláírásával ellátott utasítás rendelkezzen arról, miszerint az államigazgatási szervek épületeiben kötelező kilógatni a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot. Nem is akárhogyan: színes formátumban, méltó minőségben kinyomtatva, 50-X 70 centis állóformátumban.
Rendnek kell lenni.
Nem mintha bármi bajom lenne az álló formátummal, a színes nyomtatásnak és a méltó minőségnek pedig már akkor is odaadó híve voltam, amikor Schmitt Pál még nem az evangélium olvasásával indított reggelenként. Ezzel együtt, valahol mégiscsak aggályos, amit a kormány a zemberekről gondol. Hogy a zemberek, akik a forradalomra szavaztak, az államigazgatási hivatalokban kifüggesztett táblák szellemiségétől vezérelve még a mostaninál is eltökéltebben másznak majd oxigénpalack nélkül új magaslatok felé.
A régvolt Ludas Matyinál főnököm és atyai jó barátom, Mikes György mesélte az akkoriban még meglehetősen gyakori haknikon a következő viccet: az SZTK-ban hatalmas plakáton egy visszataszító, gusztustalan emberi máj fotója volt látható, alatta az elrettentésnek szánt felirat, Ilyen az alkoholista ember mája. Egyszer egy részeg ember tévedt arra, meglátta a képet, s valósággal beleremegett a borzasztó látványba: te jóságos ég, kiáltott fel, soha többet nem eszem májat!
Nem az a baj a nemzeti együttműködés politikai nyilatkozatával, ami benne van. Legyen béke, szabadság és egyetértés, így kezdődik a szent szöveg, talán még az időjárásról is írhattak volna valamit, mondjuk azt, hogy legyen mindig szép idő.
Nem biztos, hogy alaposan átgondolta a kormány, hogy amikor teljesítette a magyar emberek ezeréves álmát, és mostantól minden államigazgatási hivatalban lesz egy ilyen plakát. Nem a színes formátummal van baj, a minőségi nyomtatással. Hanem azzal, hogy ez még messze nem elégséges. Mert lássuk be, az messze nem elegendő, ha a hivatalba betérő emberek kedvükre bámulják a feliratot. Ha akarják, végigböngészik az utolsó betűig, bebiflázzák szóról szóra, ha meg úri kedvük úgy tartja, egyetlen pillantást sem vetnek rá. Mást olvasnak helyette várakozás közben, bulvárlapot, keresztrejvényt, netán a kormánynak nem tetsző politikai újságot bányásznak elő a táskájukból.
Vagy csak néznek maguk elé a semmibe.
Nem elég kinyomtatni és kifüggeszteni a hivatalok falain a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot, de számon is kellene kérni a zemberektől. Hogy tényleg olvasták-e? És ha olvasták, vajon megértették-e, ami a szövegben írva vagyon? És ha megértették, úgy értették, ahogyan azt a szöveg megfogalmazói elképzelték?
Mert az még rendjén van, hogy Szijjártó Péter szerint az emberek akarták, hogy mostantól minden államigazgatási szerv falán jól látható helyen ott legyen kiakasztva a nyilatkozat. És az is látszik már, hogy idővel az emberek nyilván majd azt is akarják, hogy Orbán, Schmitt, és a többi nagymenő fényképe ki legyen téve minden iskolában.
Talán nem tűnik tiszteletlenségnek, ha megjegyzem, hogy ez a mostani ötlet távolról sem új keletű. Régen, és időnként még ma is, minden jobb kocsmában ott volt a felirat: Tánc közben lekérés nincs, kerékpárt a falhoz támasztani, valamint a padlóra köpködni szigorúan tilos.
Az akkori kocsmákban még nem volt színes formátum, a minőségi nyomtatásra sem ügyeltek annyira, mint ma, mégis értettek az intésből az emberek. (Közben persze, köpködtek, mint állat, és a biciklit is a falhoz támasztották.)
Ezekből a mostani szövegekből, bármilyen furmányosan is vannak megfogalmazva, ugyancsak sok mindent meg lehet érteni.
 
Föld S. Péter
 
A cikk eredetije a Klubhálón, valamint a Nolblogon olvasható.
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr212130076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása