Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

                         AZ UTOLSÓ SZABADSÁGHARCOS
 
 
 
Bolvári néni délelőtt fél tizenegykor kapta kézhez a felmondólevelet. Azonnali hatállyal rúgták ki, üzemzárás után kell leadnia a kulcsokat.
   – Ezek aztán nem szaroznak – sóhajtotta, majd a pléhtányérka alján kuporgó aprópénzt a köpenyzsebébe borította. Berolnizni majd ráér ozsonnaidőben is.
   – De nagyon sürgős volt – mondta mintegy magamagának, aminek hallatán a középső fülkéből éppen kilépő öltönyös férfi fültövig pirult, s kis híján még kezet mosni is elfelejtett.
   – Vajon mi történhetett odafönn? – húzta maga alá a bicegős hokedlit Bolvári néni. – Eddig semmi baj nem volt velem. Kormányok jöttek, kormányok mentek, mindenki rendben végezte a dolgát. Na jó, úgy, ahogy... Valaki szemet vetett erre a hokedlira?
   Inkább hangosan, semmint komótosan kifújta az orrát, fölpattintotta lakkbőr retikülje zárját, s előkotorta kopottas mobiltelefonját. Zatucsek bácsit hívta.
   – Mi a helyzet a Blahán? – kérdezte Bolvári néni, és ki tudja miért, de egy cseppet sem lepődött meg a válaszon.
   – Üzemzárás után kell leadnom a kulcsokat – krákogott kettőt Zatucsek bácsi, hogy az öreglány ne hallja, amint elcsuklik a hangja. – Kiköltözöm a fiamékhoz, októberig elleszek a nyári konyhában.
   Bolvári néni kinyomta a telefonját. Néhány pillanatig azt hitte, a vérnyomása kezd rendetlenkedni ismét, ám rájött, az izgalomtól pirult ki hirtelen. Polgári engedetlenség, suhant át elméjén a gondolat, s már kattant is újfent a lakkbőr retikül.
   A következő bő másfél óra SMS-küldésekkel és -fogadásokkal telt. Bolvári néni elszántan küzdött a lankadó térerővel. Olykor, ha Csepelt hívta, a Váci út felelt neki. De nem adta föl!
   A város minden fontos csomópontja készen állt a harcra. Már csupán az óráikat kellett összehangolniuk...
   Bolvári néni tenyerével lassan végigsimított az asztalka viaszosvásznán, szeretettel nézett körbe, a csillogó tükörcsempén önmagát látta. Önkéntelen mozdulattal igazított a haján, majd tekintete egy pillanatra elidőzött a falon függő, bekeretezett nyomtatványon.
   Erre tesszük fel életünk most következő éveit.
   A karóra percmutatója a tizenkettesre ugrott. Most!, rikkantotta Bolvári néni. A szögre akasztotta a Nem működik! táblát, halkan behúzta maga után az ajtót, és kilépett a szabadba.
  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr422183496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása