Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

 

 

Kegyelmi állapot
 
Bár a Bors bulvárlap vasárnapi számában tényként írta, múlt időben, hogy Schmitt Pál és neje lecsót főztek szombaton Kötcsén, jelentjük tisztelettel, a közlés nem felel meg a valóságnak. Valóban volt róla szó, hogy a Magyar Köztársaság Még Sólyomnál is Függetlenebb Elnöke, aki nem fékként, hanem motorként szolgálja a nemzet együttműködését, lecsót főz majd a Fidesz szellemi holdudvarának kötcsei piknikként elhíresült dzsemboriján, ám utóbb kiderült, a szokatlan szakácsipari tevékenység gyakorlása elmaradt.
Nyilván Gyurcsány a hibás, amiért a bulvárlapot elfelejtették erről értesíteni.
A lecsófőzés elmaradásának okairól semmit sem tudni, elemzők szerint nem kizárt, hogy Schmittnek sürgős zongorázhatnékja akadt. Mások úgy tudják, hogy hallgatott a tanácsokra, miszerint államfőként nem illendő pártrendezvényen buzgólkodnia. Főként azért nem, mert még az a látszat keletkezne, hogy ő valamelyik párthoz közelebb áll, mint a többihez, ami persze teljességgel kizárható - ha így lenne, nem lehetett volna Schmittből köztársasági elnök. (Stumpfból alkotmánybíró, Domokosból ÁSZ elnök, Szalaiból a médiahatóság elnöke, stb).
Talán a Jobbikra hallgatott az államfő, mely párt felszólította, hogy amennyiben Kötcsén lecsót főz, akkor hozzájuk is menjen el, szeretettel várják disznóvágásra. Hogy böllérként, vagy más minőségben hívta meg a Jobbik Schmitt Pált, az nem derült ki a szívélyes invitálásból, igaz, válasz sem érkezett rá, úgyhogy nagyjából mindegy, hogy a kés melyik végén szánt szerepet Vona Gábor a köztársasági elnöknek.
Persze voltak, akik némi csalódást éreztek, amiért nem csodálhatták meg a minden tekintetben sokoldalú Schmitt lecsófőzési tudományát, ám számukra maradt a felismerés, amely még 2002-ből származik, a Fidesztől: más a kampány, és más a kormányzás.
Lecsó tehát nem volt Kötcsén, ám szerencsére Orbán Viktor nem hiányzott az összejövetelről. Ezúttal sikerült úgy időzíteni a megmozdulást, hogy ne ütközzön semmilyen futballeseménnyel. (Állítólag a Dunarettentő-Baltonborzadály megyei első osztályú rangadót ezért tették két nappal későbbre.)
Orbán, ha már elment, fel is szólalt az övéi előtt. Nem mondott semmi számottevőt: drogdílerekről beszélt, szintetikus boldogsággal kereskedőkről, meg arról, hogy tudja, lesznek a pártjában dezertőrök, és addig kell a nagy döntéseket meghozni, amíg még tart a kegyelmi állapot. (Értsd: amíg még nem jöttek rá a zemberek, hogy rútul becsapták őket).
Szijjártó szóvivő szerint megszorításokról szó sem volt, a miniszterelnök mindössze annyit mondott, hogy ezermilliárd forintokat kell majd kivonni a magyar gazdaságból. Nyilván vannak olyan közgazdasági iskolák, amelyek szerint ez lenne a gazdasági fejlődés sokszor emlegetett beindításának a motorja, bár, ha jól emlékszünk, a választások előtt a Fidesz még nem ehhez az iskolához tartozott. Valójában most sem tartozik oda, legföljebb szűk körben, hazai közönség előtt beszélnek a nagy beruházások leállításáról, a nyugdíjak befagyasztásáról.
Félreértés ne essék: ez nem hazugság, még kevésbé szemforgatás, vagy álságosság. Inkább arról lehet szó, hogy az országban nem egy, hanem két Fidesz van. Az egyik, amelyik a nagyközönségnek szól, és azonnali, radikális adócsökkentésről beszél, pénzügyi szabadságharcról szónokol, a pedagógusbérek méltányos emeléséről papol. És van egy másik, amelyik saját hívei előtt arról beszél, hogy nehéz idők jönnek, és meg kell állapodni az IMF-fel. Az egyik Fidesz szerint romokban hever az ország, és közelít az államcsőd, a másik közben azt mondja, hogy Bajnai kormánya stabil gazdaságot hagyott örökül a győztes fülkeforradalmárokra, és ostoba bohócnak nevezi azokat, akik ebben a helyzetben a tanárok fizetésemelését szeretnék.
Örüljünk annak, hogy csak két Fidesz van. Már csak azért is, mert Orbán zártkörű bejelentéséről egy vicc jut az eszünkbe, az ötvenes évekből: állnak az emberek a pékség előtt, várják, hogy hozzák a kenyeret. Egy óra elteltével kijön a boltos: emberek, menjenek haza, csak a párttagok maradjanak itt. Nagy zúgolódás, persze, már megint a kommunistákkal kivételeznek. Végül, ha nem is könnyen, de távoznak az emberek. Amikor már csak a megbízható párttagok maradtak a sorban, a boltos megszólal: elvtársak, most, hogy egymás közt vagyunk, elmondhatom, hogy nincs kenyér.
Lecsóra azért a legtöbbünknek még futja, bár tényleg kár, hogy valószínűleg sohasem tudjuk meg, milyen lett volna Schmitt lecsója: tesz-e bele a paprikán és a kolbászon kívül mást is – teszem azt, krumplit, rizst, vagy tarhonyát.
Persze, lehet, ez is mindegy: akármit főz, úgyis azt kapjuk, amivel etetnek bennünket.
 
Föld S. Péter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr292277451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása