Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

Lesz magyar adócsökkentés
 
Most már szinte majdnem teljesen biztos, hogy, ha csak nem jön közbe valami, akkor vagy lesz adócsökkentés januártól, vagy nem. Esetleg fordítva.
A helyzet persze ennél egy kicsit bonyolultabb, de talán mégsem teljesen reménytelen megérteni. Az Azonnali és Radikális Adócsökkentés Kormánya (ARAK) a kevesebb adó, és egyszerűbb adózás ígéretével kampányolt és ez a kérdés azóta sem került le a napirendről.
Olyannyira nem, hogy számos nyilatkozat is született ezzel kapcsolatban. A legérdekesebbet Matolcsy György szakmai helyettese, Kármán András államtitkár mondta egy héttel ezelőtt, amikor arról beszélt, hogy a beígért egykulcsos adórendszert csak 2013 januárjában lehet bevezetni Magyarországon. Ezt követően némi kommunikációs zűrzavar volt tapasztalható. (Értsd senkit sem lehetett elérni.) Úgy hangzott ez nem sokkal a választások előtt, mintha kormány kihátrált volna az ígéretei mögül.
Ilyenről persze szó sincs, amit a kormány megígért, az meg van ígérve. Matolcsy miniszter ébredt leghamarabb, és röviden cáfolta saját államtitkára állításait. Már 2011-ről megvalósul, amit ígértek, mondta Matolcsy.
Hogy miért mondott egymásnak ellent miniszter és államtitkára, sosem tudjuk meg - ha lenne Magyarországon független, a szakmaiság mentén működő sajtó, biztosan megkérdezték volna illetékes helytől, hogy hát akkor most tessék mondani, hogy is van ez.
Pletykák azért így is adódtak: Matolcsy állítólag első felindultságában ki akarta rúgni Kármánt, akit végül, ha hinni lehet a híreszteléseknek, Varga Mihály védett meg Orbánnál. Kármán ugyanis szakember, magyarul ért ahhoz, amit csinál, rá még szükség lesz a költségvetés előkészítésénél. Hogy utána mi lesz vele, nem tudni, de ez már nem is a mi dolgunk: a kétharmaddal arra kapott felhatalmazást a kormány, hogy azt csináljon a zemberekkel – még a saját zembereivel is – amit csak akar.
Hanem hát valahogy mégsem akaródzott elhinni a zembereknek, amit Matolcsy mondott. Pontosabban: hitték is, meg nem is. Kéárdezgették is egymást a zemberek, hogy miért mond mást az államtitkár és megint mást a miniszter. Ezek nem beszélnek egymással?
Ebben a helyzetben Orbán Viktornak is meg kellett szólalnia. Bejelentkezett a köztévé Az Este című műsorába, ahol kerek-perec kimondta, amit mindenki hallani szeretett volna. Azt, hogy januártól egy lépésben, és azonnal, egykulcsos adózást vezet be a kormány.
Ezúttal ugyan nem esett szó a világegyetem legegyszerűbb adózásáról, melynek keretében bárki egyetlen söralátéten ki tudja számolni az adóját. Ilyen földi hívságokra most nem jutott idő, de amit Orbán mondott, az így sem kevés.
Még akkor is több a semminél, ha tudjuk, hogy az ördög a részletekben rejlik. Mert vannak számítások arra nézvést, hogy a kormány által javasolt adózás a keveset keresőket kedvezőtlenül érinti, és csak a 250 ezernél többet keresők járnak jól. Igaz, az alsóbb fizetési kategóriásokat „kártalanítaná” a kormány, amivel viszont a vállalkozók terhei nőnek. Persze, őket is lehet segíteni majd valamivel, ezt viszont megint máshonnan kell majd elvenni.
Most tehát ott tartunk, hogy nem lehet pontosan tudni, mi lesz. Nem mintha ez gondot okozna bárkinek, az zembereket a Fidesz kommunikációs halálugrásai egyelőre nem nagyon érdeklik. A Fidesz népszerűsége változatlanul magas, támogatottságuk az összes közvéleménykutatónál kiemelkedő.
Valahogy úgy vannak a zemberek a Fidesszel, mint ahogyan Gary Lineker lehetett a németekkel vagy húsz évvel ezelőtt.
Ha valaki nem emlékezne: Gary Lineker angol labdarúgó volt, aki két világbajnokságon tíz gólt rúgott. Ebben az időben nemegyszer előfordult, hogy a németek, bármilyen rosszul játszottak, mindig nyertek. Kitartással, küzdeni tudással, ha meg már másként ment, némi szerencsével. Ekkoriban fakadt ki elkeseredetten Lineker: "A futball egy nagyon egyszerű játék, amit 22 ember játszik 90 percen keresztül, és végül mindig a németek nyernek”.
Ez most nálunk a politika. Bármennyit is beszél mellé Orbán, bármekkorákat lódít a Fidesz, népszerűbbek, végül mindig ők nyernek.
Bár, ami azt illeti: Lineker régen visszavonult, és egy ideje már a németek sem verhetetlenek.
 
Föld S. Péter
 
A cikk eredetije a Klubhálón és a Nolblogon olvasható.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr92332754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása