Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

Most & itt 2010-11-02
Tizenkettedik évfolyam, nyolcvanegyedik
(Ötszázhetedik) csapás
 
Hülyék-e az emberek?
 
Az emberek nem hülyék. Lehet hülyíteni őket, és a hülyülésre hajlamosak meg is hülyülhetnek idei-óráig, ám idővel a legtöbben visszakapcsolnak normális üzemmenetbe. Egy darabig elképzelhető, hogy a szavaknak hisznek a saját tapasztalataik helyett, ám ezzel nem lehet korlátlan ideig visszaélni.
Az emberek most azt hallják, hogy a bankok, vagy a multik nem hárítják át a rájuk kirótt adókat. Jó az ilyet hallani, a jó hírt mindig jobb elhinni, mint a rosszat. Emberből vagyunk mindnyájan – szeretetre, jó szóra, kegyes hazugságokra éhesek.
Én még nem láttam olyan bankot, amelyik szembe ment volna a saját érdekeivel. Elvileg létezhet jóságos, vagy teszem azt, teszetosza pénzintézet is, de a valóságban nincsenek ilyenek: az önzetlen bankár nem bankár, a tulajdonosai érdekei ellen működő bank lehúzhatja a rolót.
A bank nem jótékonysági intézmény. Abból él, hogy a pénzből még több pénzt csinál, és aki ebben őt akadályozza, azt nem szereti. Ha ad valamit – ügyfélnek, kormánynak, bárkinek – ne legyenek illúzióink: benyújtja a számlát kamatostul.
Az emberek nem hülyék. Hiába mondják nekik, hogy nem lesz itt semmilyen adó áthárítva, ha azt látják, hogy a számlavezetés költsége emelkedik, előbb-utóbb nem a kinyilatkoztatásoknak, hanem a zsebüknek hisznek. És ma már nem lehet a világpiaci árak begyűrűzésével takarózni. Az egypártrendszer idején még elment az ilyesmi, Hogy azért lett drágább a félkilós kiszerelésű ritmikus majompelenkázó automata, azért kell többet fizetni a zsebteleppel is működő érintőképernyős asztali olajkútfúróért, mert a nagyvilágban elszabadult inflációt nem tudtuk megállítani Hegyeshalomnál.
A nagy kereskedelmi láncok sem nyelik le némán a rájuk kirótt állami dézsmát. Elég csak bemenni bármelyik nagyáruházba, és összehasonlítani az árakat a korábbiakkal. Látszólag semmi sem változott – ma is vannak akciók, dögivel. Talán több is, mint régen. Csakhogy a mostani akciós árak erősen közelítenek azokhoz, amelyeket korábban akció nélkül kalkuláltak ki.
A nagyáruházak, minden hírverés nélkül, már elkezdték a vásárlókkal megfizettetni a válságadó terheit.
A fülkeforradalmi lendület még tart valameddig, de ha majd elfogy a zsebekből a pénz, akkor felülkerekedik a józan ész. Nyilván lesznek, akik első felindultságukban a bankokat és a multikat fogják szidni, de a többség idővel rájön, hogy a gazdaság szereplői a saját törvényeik szerint cselekednek. A tigrisből csak kényszer hatására válik növényevő – amint módja nyílik rá, ismét ragadozó vadállat lesz belőle.
Az emberek nem hülyék. Kis időre sok ember is meghülyíthető, ám jó, ha a politikusok tudják: mi, emberek, hosszú távon normálisak vagyunk.
 
Ezt a cikket a Nolblogon is elolvashatod.
 
Föld S. Péter
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr142416317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása