Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

A média diszkrét baja
 
Tiltakoznak a nemzetközi újságíró szervezetek, alig van olyan a jelentősebbek között, amelyik még nem emelte volna föl szavát a magyarországi sajtószabadság januártól esedékes korlátozása ellen. Aggályosnak tartják a tervezett törvényt, a vélemény- és sajtószabadság lábbal tiprásának. Még vizsgálóbizottság is érkezett hazánkba - korábban ilyen delegációk főként eszelős közel-közel-keleti diktátorok, banánköztársaságokban basáskodó afrikai, véreskezű balkáni hadurak tevékenységét ellenőrizték.
Most már bennünket is megnéznek – érdeklődő kíváncsisággal, utálattal elegy borzongással figyelik azt, ami mifelénk történik. Mindeközben a magyar miniszterelnök igyekszik megnyugtatni a külhoni kollégákat: a magyar médiaszabályozás európai, mondta Orbán Viktor a napokban.
Ami, még ha igaz is lenne, és nem az, ami valójában, akkor sem volna megnyugtató – attól, hogy valami európai, még távolról sem biztos, jó. Az viszont, amiről már messziről bűzlik, hogy nem európai, vagyis, az orbáni újbeszél szerint, nem szokványos megoldás, az bizony nagyon is aggodalomra ad okot.
Nemzetközi tiltakozás tehát már van, s bár későn és erőtlenül ugyan, a legnagyobb magyar újságíró szervezet is megszólalt az ügyben. Sőt, sokak meglepetésére még a kormányhoz közelinek tartott Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese is megeresztett egy dolgozatot, amelyben a sajtószabadságot félti az új médiatörvénytől. (Lehet értékelni, hogy lám, ez már „nekik” is sok, de – miután tudjuk, hogy a Magyar Hírlap milyen értékrendet képvisel - elájulni nem kell tőle.)
 „Ha valaki tisztességesen írja az újságot, mitől tart?” Ezt a valaha szebb napokat is látott L. Simon László a Fidesz képviselője nyilatkozta még december elején, és anélkül, hogy vitatkoznánk e magvas megfogalmazás igazságával, jeleznénk, hogy ez a mondat, a maga bumfordi otrombaságával, joggal vetekszik a Rendszerváltozás Utáni Legcinikusabb Megnyilatkozásnak járó képzeletbeli dobogó valamelyik fokáért. (Idáig Simicska Lajos elhíresült bon mot-ja – mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni – verhetetlennek látszott e mocsadék mezőnyben, de most egyre gyakrabban jelentkeznek új trónkövetelők, úgyhogy távolról sem lefutott e kétes dicsőségű versengés.)
Mindenki háborog tehát a média tervezett megregulázása ellen, egyedül az emberek hallgatnak. Az emberek ugyanis azt gondolják, hogy a sajtó szabadsága az újságírók ügye, nekik fontos, hogy megírhassák, hogy mit gondolnak a világról.
E helyről üzenném nagy tisztelettel azoknak, akik még nem vették észre: a sajtó- és a vélemény szabadsága nem az újságíróknak fontos. Nekünk is természetesen, hiszen ezen a terepen végezzük a munkánkat. De mégsem miattunk van a sajtó, hanem az olvasók miatt. Hogy ők megtudhassák, mi van a világban, hogy ne lehessen semmi fontosat, vagy éppen disznóságot elhallgatni előlük. Szabad országban nem a hatalom szabja meg, hogy miről tudhatnak az emberek és miről nem.
Érthető, ha az emberek elsősorban a zsebükre kényesek. Attól tudnak leghamarabb felháborodni, ha kevesebb jut kenyérre, tejre, tüzelőre, karácsony előtt ajándékra.
Csak hát, ha nem lesz szabad a sajtó, akkor azt sem szabad majd megírni, ha a kormány becsapja az embereket. Ha csupán külföldi lapokból, rádiókból és tévékből értesülhetünk arról, hogy valakik, akik talpig becsületesnek mondják magukat, ellopnak valamit a mi közös kasszánkból. Belenyúlnak a zsebünkbe, kutakodnak a magánéletünkben, röviden: épp az ellenkezőjét teszik annak, mint amit ígértek.
 
 
A cikk eredetije a Nolblogon olvasható.
 
Föld S. Péter
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr202525246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása