Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

Minden őrült szembejön

 

 

Amikor Európa és a művelt világ még csupán a gazdasági programnak kinevezett ötletroham miatt csóválta a fejét, akkor a Kedves Vezető és pártja nem szokványos megoldásokról beszélt. Arról, hogy a világ nem érti a magyar kormányt, halványlila gőze sincs arról, hogy a fülkeforradalom által mindenre halhatalmazott élcsapat nem szokványos megoldásokkal látott hozzá a gazdaság rendbetételéhez.

Ami viszont a médiatörvény fogadtatását illeti: itt már jóval többről van szó. Nem egyszerűen nem szokványos megoldásokról, hanem egy olyan helyzetről, amelyet a viccből mindnyájan jól ismerünk, és amely viccnek az a poénja, hogy itt minden őrült szembejön a forgalommal.

Vagyis, Európa és a nagyvilág azért tartja antidemokratikusnak a magyar országgyűlés kétharmada által elfogadott médiatörvényt, mert nem értik a demokrácia lényegét. Fogalmuk sincs arról, hogy mi fán terem a szólásszabadság, a véleménynyilvánítás jogáról pedig még hírből sem hallottak.

Hiába forgolódnak a tőkés birodalmak, meg kell mondani az őszintét: a nagy külföldi világlapok, hírügynökségek, amelyek most rossz hírünket keltik a világban, sőt, egyesek diktátornak, mások pedig második Lukasenkának nevezik a Kedves Vezetőt, egytől egyig Gyurcsány Ferenc kezében vannak. Az ő zsebéből kapják a fizetést, nem csoda hát, ha a tenyeréből esznek. Az Economist nevű újságról köztudott, hogy az Apró-villában szerkesztik, a bécsi Kommentar, a lengyel Gazeta és a többi orgánum Mesterházy Attila, Lendvai Ildikó és a többiek tulajdonában van.

A nemzetközi helyzet fokozódik.

Nehéz lesz innen elegánsan visszavonulni, méltósággal pedig, szinte lehetetlen. Talán még az lenne a legkisebb szégyen, ha a Kedves Vezető megkérné a jelenleg köztársasági elnökként szolgáló párbajtőrözőt, hogy ne írja alá a médiatörvényt, hanem küldje el normakontrollra az Alkotmánybíróságnak, amely aztán megsemmisíti azt, úgy, ahogyan van. Ezzel a kárenyhítéssel valamelyest minimalizálni lehetne a blamázst, és ezt az őrületet talán mégsem a Kedves Vezető aggodalomra okot adó személyiségi jegyeként, hanem a fiatal magyar demokrácia botlásaként értékelnék.

Igaz, a mi köztársasági elnökünket idáig nem úgy ismertük, mint aki bármely, az országgyűlés kétharmada által elfogadott törvényt aláírásán akár csak percekig hezitálna. Ő maga mondta, még megválasztása előtt, hogy nem ellensúlya, hanem motorja kíván lenni a törvénykezésnek. Amin persze nincs mit csodálkozni, régi motoros ő a szakmában - már amennyiben a minden rendű és színezetű hatalomhoz való illeszkedést, valamint lojalitást motorozásként lehet értelmezni.

 

Ezúttal azonban nyilván akkor lenne jó motoros az államfő, ha nem írná alá a médiatörvényt. Ekkor ugyanis azt lehetne mondani, hogy bár a kormány a Világegyetem Legeslegdemokratikusabb médiatörvényét adta karácsonyi ajándékként az országnak, de mit tehetünk, ha az Alkotmánybíróság nem engedélyezte! (Pedig – az újságolvasók és a sajtómunkások kivételével - mindenkinek milyen jó lett volna!)

Persze, ez sem túl elegáns, és valószínűleg mindenki rajtunk röhögne, de legalább valamennyi renoménk maradna ebben a cudar, ellenségekkel teli világban. Mert ellenséges velünk a világ, ehhez nem fér kétség - a Kárpát-medence új géniuszát senki sem akarja megérteni, őrültnek mondják, diktátornak és még sok más előnytelen jelzővel illetik.

Nekünk, magyaroknak az a legrosszabb az egészben, hogy a Kedves Vezetővel és pártjával azonosítanak bennünket. A magyarokról ugyanis hovatovább nem Puskás, és az Aranycsapat, de még csak nem is a gulyás jut a világ eszébe, hanem a gazdaságpolitikának csúfolt, elbaltázott ötletroham, és a demokratikusnak hazudott médiatörvény.

Nem lennénk meglepve, ha kiderülne, hogy Észak-Korea, Kuba, Fehéroroszország és Venezuela titokban már érdeklődik a nem szokványos magyar megoldások iránt. Akkor még lenne némi remény: nem vagyunk egyedül az Univerzumban.

 

A cikk eredetije a Nolblogon olvasható.

 

Föld S. Péter

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr32541130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása