Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

Most & itt 2011-02-22
Tizenharmadik évfolyam, tizenkilencedik
(Ötszáznegyvenhetedik) csapás
 
A budapesti ló
 
Tarr Béla nem nyilatkozik. Csöndben van, várja, míg elmúlik a vihar.
Ha elmúlik, egyáltalán.
Pedig, nem viharnak kellene most lennie, hanem ünneplésnek. Piros szőnyegnek, előkelő fogadásnak, minden rendű és rangú magyar politikusnak vele kellene örülni. Vállakra emelni Tarr Bélát, vinni, mutatni, büszkének lenni.
Tarr Béla ugyanis olyat tett, amit magyar filmrendező már régóta nem: rangos díjat nyert egy rangos nemzetközi filmfesztiválon: A torinói ló című filmje nyerte a Berlinare nagydíját, az Ezüstmedvét.
Vannak díjak, amelyek kedvesek a hatalomnak, és vannak, amelyek nem. Amikor Kertész Imre, elsőként honfitársaink közül, irodalmi Nobel-díjat kapott, a Magyar Nemzet, utalva az író zsidó származására így üdvözölte a Sorstalanság íróját: most már csak az a kérdés, hogy mikor kap magyar író is irodalmi Nobel-díjat?
Ezúttal nem a rendező származásával, hanem a véleményével van baj. Tarr Béla ugyanis interjút adott a berlini Tagesspiegel című újságnak. „Magyarország az utóbbi húsz évben szabad volt, ami boldogságot jelentett, ám ez mára elmúlt. A magyar művészek tiltakoznak a kormány kultúrpolitikája ellen”, mondta. Arra a kérdésre, hogy szándékában áll-e elhagyni az országot, ezt válaszolta: „Magyar vagyok. Ez a kormány éppen most változtatja meg az alkotmányt, és húszévnyi hivatali időre rendezkedik be. De mennie kell - nem pedig nekem.”
Még jószerivel meg sem száradt a nyomdafesték, máris megszólalt a honi filmforgatás feje, a MOÉP vezetője. Sajnálta, hogy az általa nagyra becsült filmrendező így nyilatkozott.
Mi köze van a MOKÉP vezetőjének egy magyar filmrendező véleményéhez?
Nem sokkal ezután a producerek szövetségének vezetője, a Fidesz-közeli Kálomista Gábor is hallatta a hangját: ő is ellenérzéseit fejezte ki az interjúval kapcsolatban.
Kérdeznénk Kálomistát illő tisztelettel: közöd? (Mármint ahhoz, hogy egy magyar filmrendező hogyan vélekedik az országában uralkodó állapotokról)..
Végezetül Szőcs Géza miniszteri rangban lévő államtitkár is megnyilatkozott: elmondta, hogy amikor telefonon gratulált Tarr Bélának, a rendező közölte vele, hogy az interjúban nem az jelent meg, amit mondott.
Hogy értsük: Szőcs Géza mondta el, amit állítólag Tarr Béla neki mondott.
Tarr Béla, egy nappal később, nagyon lehangoltan így nyilatkozott a mostanság egyre érdekesebb hírekkel előálló nemzeti hírügynökségnek, az MTI-nek: „A berlini Tagesspiegel online kiadásában 2011. február 20-án megjelent interjútól kénytelen vagyok elhatárolódni”.
Nem lovaglás a szavakon, ha azt sejtjük: a hangsúly nem az elhatárolódáson, hanem a kénytelen szón van. „Az írás stílusa nem az én stílusom”, tette hozzá a rendező. „Sem harcolni, sem vitatkozni, sem érvelni nem szoktam ilyen módon.”
Tarr Béla nem az írásban foglaltakat cáfolta, hanem a szóhasználatot. Amit az újságíró, ha tényleg így történt, egyáltalán nem bocsánatos módon, megváltoztatott.
A tartalmi rész azonban változatlan. Tarr Béla véleményét ismerjük, rangos kollégáival együtt petíciót is aláírt, amelyben a magyarországi filmes – és nem filmes - állapotokról mondtak véleményt.
A véleménye tehát, az, ami a Tagesspiegelben megjelent. Hogy Magyarország már nem szabad ország. (A köztisztviselőkkel épp a napokban íratnak alá egy nyilatkozatot, miszerint beleegyeznek, hogy megfigyeljék őket. Aki nem írja alá, repül).
És, hogy Magyarországnak olyan kormánya van, amely nem szereti az értelmiséget. (Elég, ha csak a filozófusok elleni szégyenletes kereszteshadjáratra gondolunk.)
Ha a hatalom helyében lennék, nem ringatnám magam abba az illúzióba, hogy Tarr Béla nem azt gondolja, ami a Tagesspiegelben megjelent. Orbán, Szijjártó és a többiek nagyon is jól tudják, hogy Tarr Béla mit gondol róluk. 
 
 
Föld S. Péter
 
A cikk eredetije a Nolblogon olvasható.
 
 
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr122679462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ludas Matyi újság 2011.02.22. 18:44:17

Tarr Béla rendező, aki egy német lapban élesen bírálta a magyar kormányt a Népszavával azt közölte vasárnap este, a Tagesspiegel kiforgatta szavait. A hvg.hu internetes lap szerint a rendező tegnap a Magyar Távirati Irodának azt állította, elhatárolódik az orgánum február 20-án megjelent interjútól. "Az írás stílusa nem az én stílusom. Sem harcolni, sem vitatkozni, sem érvelni nem szoktam ilyen módon. Nagyon megalázónak tartom, hogy mindez bekoszolja filmünk sikerét és fogadtatását és napi politikai szintre süllyeszti le" - hangsúlyozta a művész. Egy másik internetes portálnak Tarr Béla azt nyilatkozta "A történet részemről ezzel le van zárva. Ma találkoztam az újságíróval, aki a cikket írta, utána adtam ki a nyilatkozatot, amelyben minden benne van, amit el akartam mondani erről. Remélem, a nyilatkozatomat a Tagesspiegelben is leközlik".
A Népszabadság onlinéről kiderült, nem így történt: a lap nem közöl helyreigazítást. Laptársunk úgy tudja, Jan Schulz-Ojala, a cikk írója rendelkezik az interjú hangfelvételével.

HIRDETÉS

Megkérdeztük Tarr Bélát, kíván e jogi lépéseket tenni a német lappal szemben: Az épp Berlinben tartózkodó rendező meglehetős rezignáltan azt válaszolta: Nem akarja jogi útra terelni az ügyet, ellenben azt kéri a magyar sajtótól, szálljanak le végre erről a lóról, és foglalkozzanak inkább a film sikerével, "kiszolgáltatott és megalázott helyzetben vagyok" - tette hozzá a rendező. Arra a kérdésünkre, hogy végül is mi hangzott el, és hogyan, nem kaptunk egyértelmű választ. Tarr Béla úgy érvelt: A Berlinale folyamán legalább száz interjút adott, két sajtókonferenciát tartott, ezeknek az anyaga mind hozzáférhető az interneten, "Nézzék meg, egyikben sincsenek a Tagesspiegelben megjelentekhez hasonló kijelentések, ha ilyen vehemensen támadnám a magyar kormányt, nyilván máshol is nyoma lenne!"

Az ominózus interjúról elmondta, az a múlt hét elején zajlott háromnegyed órás, félig magánbeszélgetés alapján készült, ahol jórészt a művészetről beszéltek, csak érintőlegesen került szóba a magyar politika. Arra az ajánlatunkra, hogy ossza meg velünk, egy magyar napilappal, mit gondol az interjúban felvetett kérdésekről, a filmfinanszírozásról, a kultúrpolitikáról, Andy Vajna kormánybiztos működéséről, a Mozgókép Közalapítványról, a rendező azt válaszolta, korábban már nyilatkozott a magyar politikáról, ezeket a kijelentéseit most is vállalja.

A Tagesspiegel online kiadásában máig olvasható interjúban az szerepel, hogy Tarr szerint Magyarországon ma "Kulturkampf" folyik. "A kormány gyűlöli az értelmiségieket, mert liberálisak és ellenzékiek, hazaárulónak titulál bennünket. Heller Ágnest azzal vádolják, hogy pénzt lopott az államtól." A filmfinanszírozásról a rendező a lap szerint azt állította, hogy a támogatásokat elosztó alapítvány demokratikusan választott kuratóriuma helyett kormánybiztost, egyfajta cenzort állított a kormány. "A producerek fele tönkrement anyagilag, mozik zárnak be, az én három produkciós projektemet is jégre tették, pedig a pénzügyi partnerekkel már minden elő volt készítve. De az állami részéről aláírt támogatási ígéret már csak vécépapír."

Szőcs Géza kulturális államtitkár a Hír TV vasárnap esti, Kontraszt című műsorában azt mondta, örül Tarr Béla elismerésének, és mikor telefonon gratulált a rendezőnek, szót váltottak a német lapnak adott nyilatkozatról is: "Tarr szerint a megjelentek szöges ellentétben állnak mindazzal, amit nyilatkozott" - hangsúlyozta Szőcs Géza.
A Magyar Producerek Szövetségének elnöke, Kálomista Gábor szerint a rendező nyilatkozata nem tükrözi a szakma valóságos helyzetét. Azt kérik Tarr Bélától, hogy a nemzetközi fórumokon erősítse meg: kizárólag saját, szigorúan vett magánvéleményét adta elő. "Ez sajnálatos egy olyan filmkészítő szájából, aki még a legutóbbi időben is jelentős támogatást kapott a magyar államtól, hogy filmterveit megvalósítsa" - áll a Magyar Producerek Szövetségének nyilatkozatában.

A torinói ló című film magyarországi forgalmazója, a MOKÉP igazgatója Gulyás Balázs is úgy érezte, el kell határolódnia Tarr Bélától. Meglehetősen lekezelő stílusú levelében kifejti: A Tagesspiegelnek adott nyilatkozatával nem az a gond, hogy könnyelműen tette, hanem hogy egészen egyszerűen valótlanságokat tartalmaz. Szerinte Tarr Bélának egy nap alatt sikerült elérnie, hogy a befogadók műveit ne azok értéke, hanem politikai hovatartozása szerint ítéljék meg. "A mi Bélánk (vö.: A legényanya) szerint a kormány Kulturkampf-ot folytat az értelmiség ellen, mivel az liberális és ellenzéki. Érdemes ezt itt és most kikérni magamnak-magunknak. Az elmúlt huszonegy év egyik szomorú tanulsága, hogy liberális véleményvezérek szerint aki nem liberális, az már nem is lehet értelmiségi, művész meg pláne nem." - írja Gulyás. A filmes területen kialakult helyzetért pedig szerinte a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány a felelős, a Magyar Mozgókép Közalapítvány részére beígért, de nem, vagy késve folyósított támogatások miatt.

Valószínű soha nem tudjuk meg mit is mondott pontosan Tarr Béla, ám sokak szerint kapcsolatban van a rendező gyors és határozott visszakozásával az, hogy a Producerek Szövetsége és filmjének hazai forgalmazói ilyen élesen kikelt ellene. Tarr, bár nyilatkozatai szerint filmet nem akar többé rendezni, de produceri működéséről nem kíván lemondani, s abban is érdekelt, hogy a Torinói lovat a forgalmazója ne hanyagolja el.

Hamvay Péter / Népszava
süti beállítások módosítása