Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

MOST & ITT 2011-03-22
TIZENHARMADIK ÉVFOLYAM, HUSZONHETEDIK
(ÖTSZÁZÖTVENÖTÖDIK) CSAPÁS
 
Álamfő
 
Az elnök úr fáradt volt, és a szemüvegét sem találta. Nem hivatalosan ezzel indokolták, hogy a Magyar Köztársaság elnöke, a hegyeshalmi Paprika csárdánál megállva egy l-lel írta az állomás és az államfő szavakat, így próbálván kedveskedni a csárda személyzetének.
 
 
Most a fél ország Schmitt Pálon röhög, még egy televíziós vetélkedőben - A 40 milliós játszma – is szerepelt a Schmitt Pál helyesírási hányattatásaira utaló feladvány. (A versenyzők, Schmitt Pállal ellentétben, tudták a helyes választ, igaz, a későbbiek során kiestek, így nem lett övék a negyvenmillió.)
Schmitt Pállal nem az a legnagyobb baj, hogy fogalma sincs a magyar helyesírás alapvetéseiről. Ettől ő akár még rendes ember is lehetne – igaz, normális üzemmenetben államfő aligha.
Az, hogy a Magyar Köztársaság első embere, az Emberek embere, ahogyan magát nevezte, nem tud rendesen magyarul, cseppben a tenger, és az egész mostani helyzet álságosságát jelzi. Azt, hogy semmi sem az, aminek látszik, és a szavak is kifordultak eredeti jelentésükből: a hit hazugság, a jó erkölcs az alkalom hiánya, az együttműködés maga az önkény.
Európa messze van, és egyre távolodik.
Jó lenne, ha megszólalna az ál(l)amfő, vagy mondana valamit a Köztársasági Elnöki Hivatal. Már csak azért is, hogy elejét vegyék a különböző szóbeszédeknek.
Hogy például mi történt Schmitt Pállal, azt követően, hogy már nem dolgozott az Astoriánál, de még nem volt a Népstadion főigazgatója. Egy év eltűnt az életéből, ami megmaradt, abban sincs sok köszönet. Bizonytalan, amúgy munkakörből adódó kapcsolat SZT-tisztekkel, zavaros bűnügy és felfüggesztett börtönbüntetés a hatvanas évekből – csupán néhány adalék egy vállalhatatlanul sokszínű, számtalan kormányon és ideológián átívelő életút álomásai (sic!) közül.
Meg kellene valakinek szólalnia Schmitt Pál zavaros ügyeiben, mert különben az lesz, ami már most is van: jönnek a hírek. Megállíthatatlanul és ellenőrizhetetlenül. Nem tehet ez ellen senki semmit, semmilyen hatalom nem állhat az információ útjába. A magát közszolgálatinak csúfoló média, élén a magát Nemzeti Hírcentrumra keresztelő távirati irodával, hallgat Schmittről, mint a sír.
Pedig már így is vadabbnál vadabb híresztelések kapnak lábra, hogy miért ítélték el 1964-ben Schmitt Pált. A pesti verebek szemérem elleni bűntettről beszélnek, mások szerint csupán a sportolók körében akkoriban szokásos gyakorlatként elfogadott csempészési ügy állt a háttérben. Vannak, akik egy halált okozó zongoraszállításról tudnak - állítólag emiatt vált zsarolhatóvá az olimpiai bajnok. És tudjuk, hogy milyen cudar időket éltünk: aki zsarolhatóvá vált, azt többnyire meg is zsarolták az erre illetékes elvtársak.
Schmitt Pál élete azért nem magánügy, mert nem mindegy, hogy egy országnak valóban rovott múltú-e a köztársasági elnöke. Még akkor is így van ez, ha valójában nincs is köztársasági elnökünk. Álamfőnk van, de ez elég is egy olyan országban, ahol maga a köztársaság is megszűnik nemsokára.
Schmitt Pál meg marad az, ami mindig is volt: egy emberszabásúra sikeredett gép, egy korszerűtlen, ám még most is működőképes aláíró-masina.
Ehhez képest valóban lényegtelen, hogy a köztársasági elnök hány l-lel ír bizonyos szavakat.
Valaki bűzlik Hunniában. Schmitt árasztja az elviselhetetlen bűzt, de mára már sokak számára nyilvánvaló, hogy Schmitt Pál valójában kinek a sara.
 
Föld S. Péter
 
A cikk eredetije a Nolblogon olvasható.
 
 
 
 
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr162761910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ludas Matyi újság 2011.03.22. 13:16:11

A cikket a RAGTAPASZOS demokraták figyelmébe ajánlom, miszerint itt nincs sajtószabadság.

Ludas Matyi újság 2011.03.23. 14:19:31

Nyilvános az 1964-es Schmitt-ítélet
Megjelent: 2011.03.23. 12:23
Frissítve: 2011.03.23. 12:26

Egy kisebb közúti baleset miatt ítélték 4 hónap felfüggesztett börtönre az államfőt.
A Köztársasági Elnöki Hivatal feltette honlapjára a bírósági ítéletet, amely tartalmazza az államfő 37 évvel ezelőtti közlekedési balesetének körülményeit. A bíróság foglalkozás körében elkövetett, súlyos testi sértést okozó, gondatlan veszélyeztetésben és társadalmi tulajdont károsító gondatlan rongálásban találta bűnösnek Schmitt Pált, akit négy hónapnyi szabadságvesztésre ítéltek három évi próbaidőre felfüggesztve.

A bírósági indoklásban szerepel, hogy Schmitt Pál az érettségi után egy évig kocsirakodóként dolgozott. 1964. április 14-én gépkocsiját vezetve a síkos úton megcsúszott, és a vele szemben szabályosan közlekedő bérgépkocsinak (taxinak) ütközött. A szabályosan közlekedő gépkocsiban a vezető mellett helyet foglaló utas nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, az autóban pedig 2 ezer forintos kár keletkezett.

Az ítélet szerint Schmitt Pál a bűncselekmény elkövetését és bűnösségét is beismerte. Védekezésül arra hivatkozott, hogy 1964 március 24-én tett gépkocsivezetői vizsgát, és ez volt az első eset, hogy síkos úttesten közlekedett, nem volt tisztában a keramit burkolat különösen csúszós, síkos tulajdonságával.

Az ügy előzménye, hogy MSZP-s képviselők hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök múltját "tisztázni" lehessen. Az egyik előterjesztő, Molnár Csaba hétfőn úgy fogalmazott: a "lex Schmittre" azért van szükség, mert az államfő múltját "tisztázatlan ügyek, zavaros történetek" lengik be. "Magyarország hónapok óta kérdez, Schmitt Pál hónapok óta hallgat", így nem cáfolta, hogy korábban jogerősen felfüggesztetett szabadságvesztésre ítélték - mondta a szocialista politikus.

Forrás: MTI
süti beállítások módosítása