Jön az adóval töltött csokoládé
Szerző: Patkó Bandi | Rovat: gazdaság halál gasztronómia
Ha bevezetik a csipszadót, a csokigyártóknak alternatív édességek után kell nézniük. Leggazdaságosabbnak az adóval töltött csokoládék, járulék pralinék, és kompenzációval ízesített csipszek tűnnek.
Ha bevezetik a „csipszadó” néven elhíresült törvényt, hamarosan csak Michelin-csillagos éttermekben lehet csipsz-energiaital-mogyorós csoki menükkel találkozni, melyeket 20-35 000 forintos áron kínálhatnak (borok nélkül + 15% édességhez hozzáérésért kapott extra juttatás).
Az édességgyártók tiltakoznak a tervezett intézkedések ellen, mert a törvény hatályba lépése után legfeljebb adókkal, járulékokkal vagy európai uniós kompenzációkkal tölthetnék meg a Duna kavicsot, vagy a Kajla nugátot.
Alternatíva lehet még a zsírok fokozottabb alkalmazása az édességiparban, ugyanis a törvény a zsírféléket nem tekinti egészségkárosítónak. Szakemberek már dolgoznak a Mozart Kugeln Mozart és Kugeln néküli változatán zsír-töltelékkel, valamint az epres Milka kacsazsíros megoldásán, de az igazán nagy dobás a tejszínes helyett megjelenő zsírfagylaltok lehetnek. „Ezeket majd talán nem is tölcsérben, hanem bélben fogjuk felszolgálni, az ínyencek pedig akár fagyasztott disznót is nyalogathatnak” – mondta el K. Aurél a Mogyorós Csoki Terméktanács elnöke, a teljes kiőrlésű mangalica szörp megalkotója