Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

MOST & ITT 2011-07-09
TIZENHARMADIK ÉVFOLYAM, ÖTVENNEGYEDIK
(ÖTSZÁZNYOLCVANKETTEDIK) CSAPÁS
 
Közmédia: kímélet a köbön
 
Erőteljes hangú - ha nem fészkelne már az agyunkban a kis cenzor, azt írnánk -fenyegető levélben reagált a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője a közmédiákkal kapcsolatos hírekre.
Cserháti Ágnes legelőször is visszautasította azt az állítást, hogy a tévéből egy olyan nőt is kirúgtak volna, akinek épp az ölében ült a gyereke. Szemenszedett hazugság, nem ült az ölében gyerek.
Talán mellette állt, és a kezét fogta, de lehet, hogy ott sem volt. Nem kizárt, hogy nincs is gyereke a kirúgott kolleginának, sőt, ő maga sem létezik, kitaláció az egész.
Egyébként meg tényleg nem létezik: ki van rúgva.
Pontosabban csak lesz, harminc nap múlva. Mert még a kirúgott személyek kiléte sem ismeretes, az, hogy a sajtóban megjelentek nevek, nem jelent semmit: a szóvivő szerint ezek csak találgatások, kéretik a jövőben ettől eltekinteni, mert az érintettek személyiségi jogait sértik.
Hogy mi sérti a sokéves munkaviszony, megannyi díj, elismerés után kirúgottak személyiségi jogait, arról most ne nyissunk vitát. Nyilván az a legsértőbb a számukra, hogy munkahely helyett mostantól leginkább egzisztenciális gondjaik lesznek. És persze odavész minden, amit eddig felépítettek: szakmailag, emberileg.
Azt persze mindenkinek meg kell értenie, hogy forradalom van és szabadságharc, ráadásul új világ születik, és – ahogyan a régi dakoták mondják - ahol fát vágnak, ott bizony hullik a forgács.
Ezért azt sem gondoljuk, vagy ha ezt gondolnánk, leírni akkor sem mernénk, hogy a kirúgások kíméletlenül történnek. Ellenkezőleg: körültekintően és a lehető leghumánusabban megy minden. Hogy mást ne mondjunk: a kirúgók pszichológust biztosítanak a kirúgottaknak. Ha netán össze akarnának roppanni, ami a lehető legkíméletesebb kirúgás esetén is megeshet, akkor közel legyen a lelki támasz. Jogi segítség is lesz, hogy az illető kirúgott tudja, hogy állástalanként mihez van joga. Továbbá álláskeresési tanácsadást is biztosítanak – mégis könnyebb, ha szakember magyarázza el a kezdő álláskeresőnek, hogy a munkaközvetítőnél melyik sorba kell beállni.
Leginkább egy tábori pap kellene: nem kicsit, nagyon.
Azt pedig már meg sem merjük említeni, mert még netán hízelgésnek hatna, hogy a kirúgások orvosi ellenőrzés alatt zajlanak – ha valakinek felmegy a vérnyomása, netán újra kell éleszteni, jó, ha van kéznél legalább egy ideiglenesen hazánkban állomásozó rezidens.
Persze, ha olyanok lennénk, mint a még mindig független aggyal gondolkodó kollégák, akkor most azt kérdeznénk, hogy miként is gondolják ezt az egészet. Mitől van merszük ahhoz, hogy olyanok rúgják ki a sok évtizede elismert, nagy tudású és minden tekintetben tehetséges embereket, akik néhány hónappal ezelőtt csupán annyit tudtak a televíziózásról, hogy viszonylag megbízhatóan tudták kezelni a távirányítót. És a rádióhoz is nagyjából ugyanennyi közük volt: kis segítséggel be tudták programozni az autójuk rádióján a csatornákat.
Senkik küldenek el valakiket, mondta Majtényi László az ORTT volt elnöke.
Odáig rendben van, hogy ésszerűen kell gazdálkodni, és a közmédiát minél több ember számára élvezhetőbbé kell tenni. De hogy ezt a szép és nemes célt épp a nézők és hallgatók által leginkább kedvelt kollégák elküldésével kívánják elérni, az – és most jobb híján Matolcsy György szavait hívjuk segítségül -, szokatlan megoldásnak tűnik.
Személyiségi jogokat nem bolygatnánk, ezért csak érintőlegesen jegyezzük meg: miközben a Magyar Rádióból szinte mindenkit kiszórnak, aki az elmúlt években, évtizedekben alkotott valami maradandót, a Vasárnapi Újság szélsőséges műsor stábja háboríthatatlanul ténykedhet tovább.
De még ezzel együtt is hiba lenne a történtek mögött sanda politikai szándékot sejteni. Eszünkbe sem jutna ilyen, megértettük a szóvivő szolid, és a körülményekhez képest visszafogott fenyegetését.
 
 
Föld S. Péter
 
A cikk eredetije a Nolblogon olvasható.
 
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr943054085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ludas Matyi újság 2011.07.10. 18:46:13

Ezreket küldenek el a BBC-től
2011-07-10 16:16:16
Hirdetés

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint több ezer munkatársától készül megválni a BBC, amely az előfizetési díjak befagyasztása miatt költségcsökkentő intézkedésekre kényszerül. A The Sunday Times értesülése szerint a BBC vezetősége ősszel 20 százalékos költségleépítési tervezetet terjeszt az irányító testület, a BBC Trust elé. A takarékossági program részeként a következő öt évben háromezer fővel 17 ezerre apadna a BBC alkalmazotti gárdájának létszáma.
süti beállítások módosítása