Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

MOST & ITT 2011-10-28
TIZENHARMADIK ÉVFOLYAM, NYOLCVANADIK
(HATSZÁZTIZENEGYEDIK) CSAPÁS
 
A magyar beteg
 
Hagyjuk meg Szijjártó Pétert abban hitében, hogy a Nem tetszik a rendszer elnevezésű, október 23-i demonstráción a kormány mellett tüntettek az emberek. A miniszterelnök szóvivője ugyanis azt mondta a királyi televízióban, hogy nekik sem tetszik az, ami most van, ezért akarják megváltoztatni, és ő személy szerint örül annak, hogy az emberek is úgy látják, ahogyan ők.
Ne zökkentsük ki Szijjártót ebből a meggyőződéséből, mert még baja lesz belőle, és ha neki baja lesz, bajunk eshet nekünk is: csapkodni fog, kiabálni, törni-zúzni, kár tenni másokban és önmagában. Az ilyenből még soha semmi jó nem származott.
Ha innen nézzük, nem volt igaza Kálmán Olgának, amikor az Egyenes beszéd című műsorban azt bizonygatta a miniszterelnök szóvivőjének, hogy a sok tízezer ember azért gyűlt össze a Szabad Sajtó útján, mert Orbánék rendszere nem tetszik nekik.
Nem tudhatjuk ugyanis, hogy Szijjártó idegrendszere mennyire érzékeny, bírja-e a gyűrődést a szóvivő úr, miként képes az ilyen vegzálásokat elviselni. Ne hozzuk hát ki a béketűrésből, ne akarjuk, hogy kimutassa a foga fehérjét, hagyjuk meg őt annak, ami: mosolygó, magát hülyének tettető, középkorú fiatalembernek.
Ha így vesszük, igaza volt Az Este című műsorban annak a mikrofonállványként funkcionáló sajtómunkás kollégának, aki szemrebbenés nélkül hallgatta végig Szijjártót. Meg sem próbált vele ellenkezni, eszébe nem jutott visszakérdezni. Körültekintőbben járt el, mint az örökké akadékoskodó, a kákán is csomót kereső Kálmán Olga, aki többször is azt mondta Szijjártónak: hát tényleg nem érti, hogy maguk ellen tüntettek az emberek?
Nem vezet az ilyen kekeckedés sehová: ha Szijjártó a tökön rúgásról azt gondolja, hogy baráti vállveregetés, az „Orbán takarodj” kórusról pedig azt,  hogy bíztatás a főnökének, akkor hagyjuk meg őt ebben a hitében.
Napóleonnal sem közlik az ápolók, hogy valójában nem így hívják.
És a miniszterelnököt sem kellene állandóan kényelmetlen helyzetbe hozni, van baja nélkülünk is, épp elég. Ha neki és famulusainak az a rögeszméjük, hogy elrugaszkodunk az euróövezettől, akkor kéretik ezt készpénznek venni. És ne vitatkozzunk azzal, hogy honnan fúj a szél: ha ő úgy gondolja, akkor hadd fújjon keletről. Mármint az ő szele. És azon se nyissunk velük vitát, hogy gyorsnaszád vagyunk-e az Európa nevű lomha tengerjáró mellett, ne kérdezzünk rá, hogy mit ért a Nyugat hanyatlásán, és igyekezzünk rezzenéstelen arcot vágni, amikor arról beszél, hogy Európa bennünket visszahúz.
Nem vezet ez semmi jóra, parttalan vita lehet belőle, anyázás, gyere ki a ház mögé.
És ha bárki prominensnek az a rögeszméje, hogy a megszorítás nem megszorítás, hagyjuk rá azt is. Még azt se kérdezzük meg tőle, ami gyakorló pszichológusok között alapvetés: akarsz róla beszélni?
Elmúlik majd ez is, ha máskor nem, 2014-ben bizonyára.
Várjunk türelemmel, míg elvonul a vihar, és megnyugszik a beteg.
Merüljünk le, és bekkeljük ki őket. És közben persze, pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen, építkezzünk a rombolás helyett: építsük ki a szabadság kis köreit.
 
 
Föld S. Péter
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr693336257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása