Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Gyurcsány narancshajjal sem menekül! - támad a hvg.hu Kerényi Imre Művésztelepe

2011. november 08., kedd, 10:50 • Utolsó frissítés: 15 órája
Szerző: hvg.hu


Címkék: Gyurcsány Ferenc; Orbán Viktor; alkotmány; Schmitt Pál; karikatúra; Kerényi Imre; Kerényi Imre festményei;

Orbán lecsap, Schmitt aláír, Gyurcsány letaszíttatik, plusz nokiás doboz döglegyekkel. Karikaturistákat kértünk fel arra, hogy jelentkezzenek helyettünk a miniszterelnöki megbízott történelempótló művészeti pályázatára. Sőt, videósunktól még egy reklámszpotvázlatot is rendeltünk.

IT állások - Jobline.hu
 
Hirdetés

"Sajnos, az eredeti képek már jobbak, mint bármelyik paródia, ami készül róluk" - kommentálta egyik megbízott karikaturistánk felkérésünket, miután meglátta a Kerényi rendelésére készült műveket bemutató galériát. Felkérésünk apropója az a múlt heti hír volt, miszerint a miniszterelnöki megbízott több mint húszmillió forintért festményeket rendelt az új alaptörvény díszkiadásának ékesítésére.

Egy karikaturista azonban soha nem adja fel: ha jobbat nem tud, csinál másmilyet. Nézzük, ki mivel szeretne a legújabb kori műítész kegyeibe férkőzni - az alkotások egy részét szerkesztőségünk műértő tagjai mindjárt értékelik is.

Patrovits Tamás a BKV körüli visszaélések keménykezű számonkérését választotta témájául, alkotása a Nokiás doboz párizsival és döglegyekkel - kettős tanulmány freskóhoz címet viseli. A kép azokat az időket idézi fel, amikor Balogh Zsolt megdöbbentő vallomásának köszönhetően egy ország fújta becsukott szemmel a választ a kérdésre: Mennyi pénz fér el egy nokiás dobozban? Patro tanulmányának mégsem jósolunk nagy karriert: az otthonos körülmények - a párizsi, a szódásszifon, a borospalackok és az érintett kedvenc nokiás dobozának - ábrázolásával a szerző megértő humanizmusát leplezi le, amit az ellensúlyként odapingált döglegyek sem tudnak ellensúlyozni.

Patrovits Tamás: Csendélet nokiás dobozzal, párizsival és döglegyekkel - tanulmányok nagyméretű freskóhoz

Fotó: Patrovits Tamás

Jókó Csaba nagyívű tablója az ex-kormányfő ravaszkodásának és lavírozásának hiábavalóságára hívja fel a figyelmet. Senki sem kerülheti el a felelősségre vonást - sugallja a kép, mely az alkotó szándékai szerint hosszú időre elgondolkodtat majd minden magyar politikust, érdemes-e a joggal szembemenni. Műértő szem számára feltűnhet a vadászalak körüli sejtelmes folt. Nem káprázat ez, csupán ártatlan utalás arra az egész Európát belengő közösségi ködre, amely időről-időre megnehezíti a nemzeti igazságszolgáltatások működését.

Jókó Csaba: Rókavadászat

Fotó: Jókó Csaba

Gyurcsány Ferenc a főszereplője Pápai Gábor alkotásának is, mely Wagner Sándor Dugovics Titusz önfeláldozása című művének parafrázisa. Magyarázni nincs mit a képen, a szimbólumok magukért beszélnek, egyedül talán Gyurcsány jellemtelen álcáját - narancssárga vendéghaját - emelnénk ki, ami minden bizonnyal pluszpontot ér majd a zsűri értékelésekor.

Pápai Gábor: Semjén Zsolt leamortizálja Gyurcsány Ferencet

Fotó: Pápai Gábor

Weisz Béla képének közepén egy bekerített telken szegényes viskó áll. A minimálábrázolás alapján a helyszín bárhol lehetne a Földön, az értő szemet azonban pontos és határozott jelek vezetik a felismeréshez - igen, ez kis hazánk képi metaforája. A szegénység azonban nem egyenlő a szolgalelkűséggel! Az emberek akaratából megválasztott bölcs vezető nagy magabiztossággal veri vissza a hazánkba tömött pénzeszsákokat csempésző, idegen erők próbálkozásait. Semmi sincs ingyen, fröcsköli világgá ezzel egyidejűleg a vezér négylábú segítője, ókori gondolkodókat megszégyenítő bölcsességről tanúbizonyságot téve.

Weisz Béla: Szabadságharc

Fotó: Weisz Béla

Én nem leszek a kormány törvényalkotási lendületének a gátja, sőt, inkább a motorja - ígérte Schmitt Pál államfővé választása előtt, 2010 nyarán. Márpedig az ígéret szép szó - betartása ugyan még nem ér szobrot, de egy mellkép ellen senkinek nem lehet kifogása. Marabu a tőle megszokott eleganciával olt egymásba két szimbolikus pillanatot - az új kenyér ősi ünnepét és az emberek emberének áldozatos munkáját. A művész a nemzeti színek változó sorrendű ábrázolásával (piros-fehér-zöld, illetve zöld-fehér-piros) ráadásul egy nemzetünket évszázadok óta megosztó heraldikai vitát zár le bölcsen és ízlésesen.

Marabu: Schmitt Pál aláírja az új kenyeret

Fotó: Marabu

Videósunk egy alkotmányt ünneplő reklámszpot megtervezésére kapott megbízást. Bálint Csaba nagy pillanatokat keresve karizmatikus politikusok felvonultatásával kezdi munkáját, s észrevétlenül siklik át az alkotmányozás végső aktusára - Schmitt Pálra és tollára.

SP aláír
Szerző:Bálint Csaba
 
További videók

Ha a fenti műveket látva valaki kedvet kapna az alkotáshoz, hát rajta - a legjobbakat a nagyokkal egy felületen közöljük. A rajzokat ide várjuk: hvg.hu@hvg.hu. Van, aki már elkezdte a munkát:

Kattintson a képre a többi paródiához!

Fotó: szarvas.tumblr.com

v

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr613365152

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A honi alkotmányfestészet fejlődése 2011.11.09. 12:44:56

Elmentek ti a francba, Imrus. Megint mi szar ez, nézem az interneten, ez a piktorok mázolmányai, vagy most hadd ne minősítsem, mijei. Ne mondjad már nekem, hogy a Viktor nem tud rajzolni. Majd pont rajzolni nem tud. Ne etess. Miért nem szólsz neki akko...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása