Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA
márc 012012

 

Mindennapi érdekvédelem

A napokban kiváló szlovák kollégánktól, Shooty-tól (Martin Šútovec) eltulajdonított és barbár módon átalakított karikatúra kapcsán már foglalkoztunk egy rövidke bejegyzés erejéig a Varánusz nevű politikai bloggal.
Az ügyben felvettük a kapcsolatot az érintett felekkel. A blog szerzője sajátos és meglehetősen arrogáns stílusban reagált a megkeresésre, azzal védekezve, hogy mivel Shooty egy ügynökségen keresztül az interneten is árulja a munkáit, így a rajzot elvileg akár meg is vásárolhatta. Idézem a válaszát:

„Ne bassz tényleg? Olyanról nem hallott még az emasa, hogy karikaturisták az interneten árulják, ne adj isten megoszthatóvá, nyomtathatóvá és felhasználhatóvá teszik a munkáikat?
www.cagle.com/author/martin-sutovec/
Egyesek miből meg nem élnek, fertő ez én mondom. Picit tájékozottabbak lennétek kisebb hülyét csinálnátok magatokból.”


Természetesen hallottunk ilyesmiről, elvégre mi magunk is karikaturisták lennénk, és közülünk is sokan kereskednek rajzokkal hasonló ügynökségeken keresztül. Úgy éreztük tisztességesnek, hogy érintett kollégánkat, Shooty-t is megkérdezzük a konkrét ügyről. Kérdésünkre, hogy legálisan használta-e fel a Varánusz blog a munkáját, ezt a választ kaptuk:

„I`ve got strong doubt, they got this cartoon illegally. I have only one sale record from my cagle.com system, this cartoon was buyed only once by
[Itt egy Milánói székhelyű lapkiadó címe szerepel]
I think, no one has right to erase autograph from cartoon, especially, if it`s purchased illegally.
Shooty”

(Erősen kétlem, a karikatúrát illegálisan szerezték. A rajzot mindössze egyszer vásárolta meg a cagle.com rendszerén keresztül egy milánói lapkiadó. Úgy gondolom, senkinek nincs joga a rajzoló szignóját eltávolítani egy karikatúráról – pláne ha illegálisan jutott hozzá.
Shooty)

A harmadik érintett az ügyben maga a cagle.com. Az ő szabályzatuk, amit egy karikatúra megvásárlásakor minden ügyfelük elfogad, szigorúan kiköti a szerző (credit) és az ügynökség nevének (copyright info) kötelező megjelenítését a publikált karikatúra mellett. Kérdésünkre, hogy engedélyezik-e a karikatúrák bármiféle módosítását, az ügynökség tulajdonosa, Daryl Cagle a következő határozott választ adta:

„It is terrible to see someone altering cartoons to be different than the artist’s intent.
Daryl„ (Szörnyű látni, hogy valaki a szerzők szándékaitól eltérően módosítson karikatúrákat.)

Eddig mindössze egy karikatúráról beszéltünk. Végiglapozva azonban a Varánusz korábbi bejegyzéseit, azt láthatjuk, hogy a blogon mindennapos gyakorlat profi karikaturisták interneten árult munkáit brutális módon átalakítva, engedély nélkül publikálni. Az eredeti alkotók neveit természetesen minden esetben gondosan eltávolítva – így a blog olvasói a rajzokat gyakran a blog szerzőjének tulajdonítják. Idézet a kommentekből:

„Varánusz a legjobb blogger, szellemes és fantasztikus karikatúrákat gyárt„
„A poszt és a karikatúrák, áááá…szuper lett! „
„Kedves Fabius! Ezeket a karikatúrákat milyen progival készíted?? :) – Kérdi egy rajongó.
„A Photoshop CS5 csodákra képes. :) – Vall alkotói módszereiről szerényen a Mester. Később:
„Az a szánalmas valóság, amiről hetek óta először kedvem sincs karikatúrát csinálni

Shooty-nak sajnos sok egyéb munkája is áldozatul esett a Varánusz publikációs gyakorlatának:

 

Shooty eredeti rajza

 

A lopott változat

 

Shooty eredeti rajza

 

A lopott változat

 

Végezetül egy kis játékra invitálom a kollégákat és az olvasókat. Az alábbi megcsonkított karikatúrákat a Varánuszról gyűjtöttem össze. A blog gazdája a szerzők neveit mindegyikről gondosan kiretusálta. Próbáljuk megkeresni, melyik rajznak ki lehet az eredeti alkotója, és legalább itt említsük meg őket név szerint is! Itt érdemes keresgélni: http://www.politicalcartoons.com/

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr364260274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása