Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

 

Rákosi Mátyás szülőházának nyomában – fotóriport Adáról

Ada tízezres település a Bácska keleti részén, 83 százalékban magyarok lakják, 10 százalék a szerbek aránya. A 20. század hajnalán már fejlett kisvárosban (mezőgazdasági iskola, vasút, áramfejlesztő, kövesút) 2011-es látogatásunkkor annak szerettünk volna utánajárni, milyen emlékek fűződnek Ada hírhedett szülöttéhez, „Sztálin legjobb magyar tanítványához”, „népünk és pártunk bölcs vezéréhez”, Rákosi Mátyás elvtárshoz.

Rosenfeld Mátyás 1892. március 9-én látta meg a napvilágot Adán ötödik gyermekként (négy fiú- és hét lánytestvére volt). Keringenek bizonyos alaptalan pletykák eredeti nevével kapcsolatban, ezért közzétesszük a hitközségi születési anyakönyv vonatkozó bejegyzésének fénymásolatát. A kis Matyi Adán járt első elemibe is, a helyi zsidó iskolába, amelynek helyén ma bútorüzlet található. 1920-ig csak felekezeti iskolák voltak Adán, katolikus, ortodox és izraelita, ezeket 1920 után az SZHSZ Királyság államosította. A Rosenfeldék által is látogatott adai zsinagógát 1973-ban elbontották, helyén szocreál tömbház épült.

Adán sétálva a megkérdezett helybéliek egy részének Rákosi Mátyás neve nem mondott semmit, másoknak ugyan derengett valami, de ők sem kötötték Adához. Ebben persze semmi meglepő nincs, hisz a Rosenfeld család 1899 elején elköltözött Sopronba, és 1904-ben családnevüket is megváltoztatták. 1948 után a titói Jugoszláviában pedig legfeljebb annyit tudhattak Rákosiról, hogy az ellenséges Magyarország főkommunistája, és miután 1956 nyarán végleg eltávolították, gyorsan feledésbe is merült.

Eljutottunk azonban egy idős úrhoz, akinek a szülei személyesen ismerték Rosenfeldéket, majdnem szomszédok voltak. Elmondta, hogy a Karagyorgyeva utca 2-ben laktak, ugyanolyan házban, mint amilyen a 4. szám alatti (az ő egykori házukat már rég átépítették). A bácsi szemtanúja volt, hogy 1948 februárjában Rákosi Mátyás még szerét ejtette egy szülőházánál tett villámlátogatásnak, két fekete Volgán ZiL-en érkeztek kíséretével, és hamarosan távoztak.

Rákosi Mátyás a magyarországi kommunista párt (MDP) főtitkáraként, a Szovjetunió helytartójaként szovjet segítséggel 1945-től kezdődően néhány év leforgása alatt kommunista diktatúrává formálta Magyarországot. A kommunisták totális támadást indítottak a magyar társadalom ellen, tönkretették és megfélemlítették a polgári középosztályt, szétverték a parasztságot, lefejezték az egyházakat, betiltották a pártokat és minden civil csoportosulást. Működésüket politikai megrendelésre lezajlott perek, kivégzések és gyilkosságok, internálások, kitelepítések jellemezték. 1956-ban, a hruscsovi enyhülés időszakában a szovjetek „ejtették” Rákosit, és tulajdonképp száműzték a Szovjetunióba. 1971-ben halt meg Nyizsnyij Novgorodban (akkor Gorkij), majd teljes titoktartás mellett temették el Budapesten, a Farkasréti temetőben. Urnatárolóját már 1990 előtt is számtalanszor megrongálták, jelenleg csak az „R. M. 1892–1971” felirat olvasható rajta.

Ada a századforduló környékén (képeslap)

Ada neve török eredetű. A szerbek sem tudtak jobbat kitalálni

Rosenfeld Mátyás a születési anyakönyvben (kattintson a nagyobb képért!)

 

A Maja bútorüzlet helyén volt az izraelita felekezeti elemi iskola

Az egykori adai zsinagóga (képeslap, 1894)

Az adai zsinagóga helyén álló tömbház (Lenin u. 8.)

 

11 hozzászólás »

  • Kocsis Sándor Csak gratulțlni lehet a nagy alapossțggal elvșgzett sz„nvonalas munkțhoz.
     
  • Kocsis Sándor AZ ELŐBBI SZÖVEG HELYESBÍTÉSE(technikai okok miatt) : CSAK GRATULÁLNI LEHET A NAGY ALAPOSSÁGGAL ELVÉGZETT SZÍNVONALAS
    MUNKÁHOZ!
     
  • kárpáti a szarral összekent temetői emlék is rosenfeld/rákosira emlékezteti az embert
     
  • töriportál Kedves Kocsis Sándor, köszönjük.
     
  • Inda nagyon érdekes, tudtommal Rákosi születési anyakönyvi kivonata még sohasem volt publikálva
     
  • Agenor Szerintem a 'Lenjin' nem a magyar, hanem a latin betűs szerb utcanév. A latin írás is használatos Szerbiában. Lásd a zsinagóga emléktábláján a magyar szöveg feletti sort. Persze ettől még lehet, hogy ez akar lenni a magyar változat. A többi utcanévtáblán magyarul voltak alul a feliratok?

    Sajnos Magyarországon is van még sok „kommunista hősről” elnevezett utcanév és intézmény. Vajon mit szólnának az ilyesmit természetesnek tartó illetékes elvtársak, ha valahol véletlenül Hitler vagy Mussolini utcára bukkannának?
     
  • Agenor Mégiscsak a magyar változat lesz ez, mert szimpla átírásnál 'Lenjinova' lett volna.
     
  • töriportál Ezt a kérdést jól megvilágítja a következő cikk:
    szgnye.vmmi.org
     
  • Agenor Egyébként tetszett és nagyon jó ötletnek tartom ezt a fotóriportot. Ezután az érdekes, bár inkább katasztrófaturizmusnak nevezhető kitérő után szívesen olvasnék hasonló cikkeket mellőzött történelmi nagyjaink szülőházáról, szülőhelyéről; vajon hogyan néznek ki most.
     
  • Agenor Sorozatot lehetne ebből csinálni.
     
  • Nagy Zsolt Linder Béla is megérne egy nyomozást. A belgrádi sírja pontos koordinátákkal.
     

Írja meg véleményét, észrevételét!

Hozzászólás küldéséhez az Ön böngészőjének fogadnia kell az ún. sütiket (az esetek nagy többségében ez teljesül). Az alábbi kék gomb segítségével bejelentkezhet Facebook-felhasználóként is, ekkor neve és profilképe is megjelenik majd hozzászólása mellett. A hozzászólásokért a honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, a felhasználói tartalmat nem köteles ellenőrizni, de a reklám jellegű, jogsértő, vulgáris, illetve mocskolódó kommenteket észlelésük után eltávolíthatja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr344489666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása