Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

MOST & ITT 2012-05-21

TIZENNEGYEDIK ÉVFOLYAM, NEGYVENHETEDIK

(HATSZÁZHETVENNYOLCADIK) CSAPÁS

 

Pártok, pénzek, paptársak

 

Ne legyenek illúzióink: Orbán Viktor legújabb ötlete, hogy a költségvetés nehéz helyzete miatt két évre, 2013-ban és 2014-ben függesszék fel a pártoknak nyújtott állami támogatást, nem a kormány szokásos agymenéseinek egyike. Nem egy azon rögtönzések közül, amelyekkel teli a padlás.

Jó előre ki volt ez találva, és valószínűleg az időzítés sem véletlen. Most, amikor kiderült, hogy a reálbérek 5 százalékkal csökkentek, és már Szijjártó szóvivő képes sem képes röhögés nélkül kimondani, hogy nem lesznek megszorítások, épp ideje volt, hogy a Kedves Vezető az eddigieket is felülmúló demagógiával rukkoljon elő.

A lufi ugyanis, amit a napokban felengedett a levegőbe, nem azért demagógia, mert a pártokon megspórolt kétmilliárd forint csupán az átlagember számára tűnik sok pénznek. Hanem, mert a költségvetés helyzetén semmit sem segít: ha azt vesszük, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó 500 milliárdot vesz ki a büdzsé zsebéből, akkor ez a kétmilliárd nagyon csekélyke összeg.

Az összeg elenyésző, de a felvetés arra jó, hogy a bankok és a multik ellen felhergelt emberek számára újabb ellenség képét lehessen felmutatni. Nem nehéz mutatvány, a politikusok soha nem voltak annyira népszerűtlenek, mint manapság. Az Ipsos napokban közölt közvélemény-kutatása szerint a legjobban jegyzett politikusok „tetszési indexe” is csupán harminc százalék, a legrosszabbaké húsz százalékon áll. E két határ között helyezkedik el a magyar politikai osztály – bukáshoz közeli osztályzattal.

Ha valaki azt mondja, hogy ezeknek ne adjunk pénzt, akkor a kisemberben biztos támogatóra talál. Megtörtük a bankok hatalmát, elűztük az oligarchákat, kipateroltuk az IMF-et – tartsák el a politikusokat és pártjaikat azok, akik akarják.

A felvetés azonban még annál is cinikusabb, mint amilyennek elsőre látszik. A miniszterelnök javaslata ugyanis nem egyformán érintené a pártokat. A Fidesz csak látszólag járna rosszul azzal, ha elesne a jelenlegi, mintegy egymilliárd forintos állami támogatástól. Orbán pártja ugyanis nincs rászorulva a költségvetés rongyos milliárdjára. Az elmúlt két évben szépen megszedték magukat a Fideszhez köthető cégbirodalmak, úgyhogy nem okozhat gondot nekik néhány milliárdot átengedni a Kedves Vezető pártjának.

A többi pártot azonban a földhöz vágná, ha megvalósulna Orbán Viktor gyönyörű képessége, a rend. Nekik ugyanis szükségük van minden átlátható pénzre, mert a gazdasági döntésekből kiszorulva, távol a húsos fazekaktól, nemigen tudnak átláthatatlan pénzekhez hozzájutni.

Ha a miniszterelnök valóban komolyan gondolja, amit javasolt, és az egész nem csupán egy ócska trükk, ahogyan az elsőre látszik, ezt könnyen bebizonyíthatja.

Elég, ha - ugyancsak a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva -, azt is javasolja, hogy függesszék fel az egyházak központi támogatását. Tartsák el őket adományaikból a hívők és a szimpatizánsok.

Amikor a multikat különadókkal terhelték, az volt a hivatalos indoklás, hogy nekik is meg kell adni a lehetőséget, hogy kivehessék a részüket a gazdaság rendbetételéből.

Semmi nem indokolja az egyházak hátrányos megkülönböztetését, ezért számukra is lehetővé kellene tenni, hogy - a gazdaság és a társadalom más szereplőihez hasonlóan – hozzájárulhassanak a költségvetés helyzetének javításához.

 

Föld S. Péter

A cikk eredetije a Nolblogon olvasható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr364529473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása