Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA
A KILENCEDIK ELŐADÁS

Ezúttal azokról a számítógépes grafikai technikákról szólt az előadás, melyet az est előadójaként, alulírott, Halász Géza használtam, használok. A nyolcvanas évek Sinclair Spectrum 48K gépétől a pc-grafikáig áttekintettem a főbb hardver és szoftver irányokat, eszközöket. Meséltem arról, hogy amikor még nem volt egerem, hogyan rajzoltam a gép billentyűzetével. Szó esett a vektorgrafikáról és a bittérképes képekről. A Halász-féle karikatúrák legfőbb eszköze a Photoshop, annak is a rétegekkel való munka volt az előadás lényeges része, de kitértem a most divatos mémekre, (rengeteg munkám tekinthető mémnek, már csak ezért is), valamint a pár másodperces animációkra, a mozgókákra, melyek Photoshop-os készítésének menetét is demonstráltam a kivételesen tisztességes számú hallgatóságnak.
A Photoshop lényegesen többet tud, mint amire egy karikaturistának általában szüksége lehet, és lényegesen drágább is, mint amit egy karikaturista...
megfizethet, ezért szó esett alternatívákról, és ingyenes on-line grafikus alkalmazásokról is. Beszéltem a tapasztalataim szerint legegyszerűbb, legjobb honlapkészítési, illetve más internetes publikálási lehetőségekról, mint pl. a weebly, a toonpool és az issuu. Végül a korszerű on-line tárolási lehetőségeket vettem sorra egészen a felhőkig.
(Az előadás bőségesen illusztrált vázlata megtalálható a http://www.koksz.hu/november-23.html címen)

Az est második részében a pódiumon Gyöngy Kálmán folytatta egy héttel korábban elkezdett, igazán érdekes áttekintését a magyar karikatúra jelenéről és múltjáról. Számbavette mindazokat a karikaturistákat, akik ma ezt a szakmát alkotják, és nagyjából rendszerezte is különböző szempontok szerint.
Egy évszázadot visszatekinve azokat a neves festőművészeket is fölemlítette, akiket a műértő közönség nem karikatúráiról ismer, pedig valamennyien rajzoltak a korabeli lapokban.

Halász

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr854922486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása