Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA
Major Henriket felfedezi AMERIKA !

Így biza ! Az itthon tartózkodó Joe Szabo , a WittyWorld tulajdonosa mesélte , hogy az Amerikába kitántorgó Major Sicu teremtette meg az amerikai portérajzolást az Újvilágban. Pedig nem volt olyan síma a befutása neki. A Tanácsköztársaság bukása után, a fiatal rajzoló előbb Párizsban, majd Hollandiában rajzolt portrét. A tulipánok földjén a patinás Telegraph oldalain poblikát. Egy hajóút vége azonban Angliában végződött. Innen Ruszkay Györgytől hallottam Sicu életének újabb fordulatáról. Valahogy bejutott a legendás Graphic főszerkesztőjéhez, aki folyamatosan sorolta a rajzoló feladatait, ami vár egy új jelentkezőre. Miután Major egy szót sem tudott még angolul, - hogy lányos zavarát leplezze- nekifogott egy rajz elkészítéséhez, amit a beszélgetés végén a főszerksztőnek megmutatott. Itt dőlt el végleg a sorsa. Felszólították, hogy adja át azonnal a művét és fáradjo a pénztárhoz. A "money" szó említése volt az első, amit megjegyzett. Mondanom se kell, hogy 1924-ig maradt a lap munkatársa. Már kitűnő nyeltudással végre nekivághatott Amerikának. Meg sem állt a nyugati , akkor ébredező Hollywoodig. Itt a filsekről készített sztár karikatúrákat, pár perc alatt. Hamarosan mindenki kedvence lett, hisz sorjáztak a magyar filmkészítők. George Czukor, Johnny Weismüller és Lugossy Béla is kegyelmébe fogadta. Erre az időre esik, hogy világhódító útjára indította az amerikai politikai karikatúrát.
Képünket hálja jeléül ZACH TRENHOLM San Franciscoi karikatúrista kollégánk küldte, miután megkapta tőlem Major Henrik : KOMÉDIÁSOK című könyvét. Mire jó az internet. Ő egy könyvvel én egy ritka felvétellel lettem gazdagabb.
A kép azt a pillanatot ábrázolja, ( 1924 ) amikor Major Henrik rajzoló ceruzavégre kapja Amerika első emberét : Colonel T.R. Roosevelt Jr. elnököt. Egy estről tudok csak, amikor magyar rajzoló amerikai elnőkkel egy légtérben tartózkodott. Ö pedig nem más , mint Joe Szabo hofitársunk , a nyolcvanas évek derekán.
Major Henriket felfedezi AMERIKA !

Így biza ! Az itthon tartózkodó Joe Szabo , a WittyWorld tulajdonosa mesélte , hogy az Amerikába kitántorgó Major Sicu teremtette meg az amerikai portérajzolást az Újvilágban. Pedig nem volt olyan síma  a befutása neki. A Tanácsköztársaság bukása után, a fiatal rajzoló előbb Párizsban, majd Hollandiában rajzolt portrét. A tulipánok földjén a patinás Telegraph oldalain poblikát. Egy hajóút vége azonban Angliában végződött. Innen Ruszkay Györgytől hallottam Sicu életének újabb fordulatáról. Valahogy bejutott a legendás Graphic főszerkesztőjéhez, aki folyamatosan sorolta a rajzoló feladatait, ami vár egy új jelentkezőre. Miután Major egy szót sem tudott még angolul, - hogy lányos zavarát leplezze- nekifogott egy rajz elkészítéséhez, amit a beszélgetés végén a főszerksztőnek megmutatott. Itt dőlt el végleg a sorsa. Felszólították, hogy adja át azonnal a művét és fáradjo a pénztárhoz. A "money" szó  említése volt az első, amit megjegyzett. Mondanom se kell, hogy 1924-ig maradt a lap munkatársa. Már kitűnő nyeltudással végre nekivághatott Amerikának. Meg sem állt a nyugati , akkor ébredező Hollywoodig. Itt a filsekről készített sztár karikatúrákat, pár perc alatt. Hamarosan mindenki kedvence lett, hisz sorjáztak a magyar filmkészítők. George Czukor, Johnny Weismüller és Lugossy Béla is kegyelmébe fogadta. Erre az időre esik, hogy világhódító útjára indította az amerikai politikai karikatúrát. 
Képünket hálja jeléül ZACH TRENHOLM San Franciscoi karikatúrista kollégánk küldte, miután megkapta tőlem Major Henrik : KOMÉDIÁSOK című könyvét. Mire jó az internet. Ő egy könyvvel én egy ritka felvétellel lettem gazdagabb.
A kép azt a pillanatot ábrázolja, ( 1924 ) amikor Major Henrik rajzoló ceruzavégre kapja Amerika első emberét : Colonel T.R. Roosevelt Jr. elnököt.                                                                                                                                           Egy estről tudok csak,  amikor magyar rajzoló amerikai elnőkkel egy légtérben tartózkodott. Ö pedig nem más , mint Joe Szabo hofitársunk , a nyolcvanas évek derekán.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr835669577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása