Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA
A szatirikusok Rómába mentek
Sz. Borgányi René
Van ez a KOKSZ műhely (Karikaturisták Országos akármi-csodája). A neve kicsit komolytalan. Mintha valami köze lenne a komlói Zobák-akna hős munkásaihoz. Holott tényleg bányásznak, sőt, búvárolnak! A lélek és a világ dolgainak drámai-komikus rétegeit figyelik meg, s beszámolnak róla.
De hogy!? Szatirikus karikaturisták ők, alig többen egy tucatnál. Mindegyik inkább olyan befelé forduló, nagyon tudnak hallgatni, és közben meg mindig ott egy félmosoly. Vagy a szájuk, vagy a rajzlapjuk sarkán. A képzőművész is gyanakvó, ha valami szerveződésbe invitálják. Három éve, május 9-én – a győzelem napja! – mégiscsak meglett ez a „tagozat”. (Vagy szakosztály.) Rendes gittegyletként vannak szabályai, céljai, és nem vesznek föl akárkit. Üléseznek is, a Képzőművészek Szövetségén belül. De még az is jó. Minden tagot megbecsülnek. (Gyulay Líviuszt közösen aláírt emléklappal köszöntötték kitüntetése alkalmából.) És kiállításokat szerveznek. Amiket egyenként sokkal nehezebb.
Nemrég – mégis már milyen távolinak hat! – a Szabad sajtó úti Budapest Galériában mutatkozott be a társulat. Most pedig, íme, Róma is bevétetett! A Római Magyar Művészeti Akadé- mián a következők szerepelnek műveikkel: Árvay László, Bojcsuk Iván, Gyulay Líviusz, Császár Tamás, Makina, Fenekovács László, Kaján Tibor, Kemény György, Varga Zsófi, Jelenszky László, Tettamanti Béla, Lipták György, Szalay Pál, Sajdik Ferencés e sorok szerzője.

Császár Tamás: Rajzóra (cinkográfia)
 
Gyulay Líviusz: Angyalka (linómetszet) Fenekovács László: Lánykák (színes rajz)
 
Szerényi Gábor: Zsanzsorez utcai levél (színes rajz)
 
Makina: Mahinációk 49. (vegyes technika) Kemény György: Légy boldog
 
Varga Zsófi: Álca (rajz) Tettamanti Béla: Cím nélkül (színes rajz)
 
Szobrok, festmények, rajzok alkotják a kontingenst. Van köztük sokszorosított grafika, kisplasztika, olajkép. A sokféleség mellett közös a szatirikus látásmód. Ennek művészettörténeti hagyományai egyébként messzire nyúlnak vissza az időben, s földrajzilag részben Itáliához kapcsolódnak. Az ezerötszázas években Agostino és Annibale Caracci Bolognában alapított művészeti iskolát, ahol feladat volt a gyors skiccek készítése. A tanítványok jártukban-keltükben készítettek „schnellportrékat”. Az idő rövidsége miatt fölnagyították, eltúlozták a megfigyelt karaktereket, hogy így egy-egy vonással jellegzetes képet készítsenek spontán modelljeikről. Carricare – eltúlozni, innen a műfaj neve.
Ez a fajta látásmód nem volt idegen a nagy mesterektől sem, hiszen Dürer számos vázlata, Da Vinci tanulmányai is e sorba illeszthetőek, akárcsak a műfaj klasszikusának, Hogarthnak számos rajza. A nagyközönség Daumiére és Toulouse-Lautrec munkái révén még emlékezhet a népszerű rajzok megbecsültebb korszakaira. A XIX. század végén, majd a XX. századtól napjainkig látványosan devalválódott a karikatúra műfaja. Ami segítette elterjedését, ugyanaz rongálta is, nevezetesen a különböző újságokban való megjelenés. Ami eleinte egyenrangú, sőt, alkalmanként az írásnál értékesebb helyzetbe hozta, amellett silányodott el. A hatalom gyakorta a „politika szolgálólányává” züllesztette, s napjainkra az újságrajzoló olyasmi, mint a foltozó varga: rövid a cikk, hát bekerülhet egy kis illusztráció... A KOKSZ műhely tagjai is jól ismerik a publikálás gondjait, de e tárlat is azt mutatja, hogy az ilyen „megátalkodott művészek” nem adják fel „mániájukat”.
Nem a hasznosság a zsinórmérték, ami mentén futtatják fantáziájukat. Inkább azt a fajta bölcsességet hajszolják, ami talán csak az irónia révén érhető el...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr305753844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása