Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Kemény karikatúrát rajzolt Orbánról a New York Times

 Utolsó frissítés: 

Szerző: 

Magyarország zavarbaejtő példája lett annak, hogyan tudja a politikai elit leépíteni a demokráciát még Európa közepén is. Az EU-nak nem szabadna olyan kormányt finanszíroznia, amely ilyen keményen bánik a médiával - írja a New York Timesban Philip N. Howard médiatudós, a CEU és a Washingtoni Egyetem professzora. A szakember pontról pontra bemutatja, szerinte hogyan hajtotta és hajtja uralma alá a sajtót az Orbán-kormány.

Orbán Viktor médiastratégiájáról cikkezik a hétfői New York Times. A lapban Philip N. Howard, a CEU és a Washingtoni Egyetem professzora fejti ki a véleményét arról, hogy miközben a magyar állam "Európa legszigorúbban ellenőrzött médiarendszerét" építi fel, az Európai Bizottság augusztusi döntésével csaknem 22 milliárd eurót csatornáz a magyar gazdaságba. A szakember Magyarországi tapasztalatait gyűjtötte össze az írásban.

A cikkhez Edel Rodriguez készített nem túl hízelgő karikatúrát a magyar miniszterelnökről.

Az írás szerzője szerint Magyarország zavarbaejtő példája lett annak, hogyan tudja a politikai elit leépíteni a demokráciát még Európa közepén is. Orbán Viktor szerinte autokratikus csapást mért a magyar sajtóra, amelyet a Freedom House független jogvédő szervezet már csak "részben szabadnak" tekint.

Orbán médiastratégiája több összetevőből áll a CEU professzora szerint. Része a magyar médiahatóság gyakorlati kontrollja, ami lehetővé teszi, hogy még kisebb pozícióba is politikailag megfelelő személyeket nevezzenek ki. A hatóság - mutat rá a Times cikke - ráadásul nemcsak a sugárzási engedélyek és a médiaverseny fölött őrködik, hanem a tartalmat is szabályozza. Miközben a hírforrásoktól elvárják, hogy az alaptörvénynek megfelelően működjenek, Orbán kinevezettjei döntik el, hogy ez mit jelent.

Fotó: 

A méidumoknak olyan adatokat kell szolgáltatniuk alkalmazottaikról és szerződéseikről, valamint a szerkesztőségi és a hirdetői tartalmakról, amelyeket Európában sehol máshol nem követel meg a hatalom. A médiahatóságot ráadásul szokatlan végrehajtói jogkörrel is felruházták: bírságokat róhat ki, felfüggesztésekről dönthet, engedélyeket vonhat vissza.

A médiaszabadság korlátozásának nem lebecsülendő politikai hatása van - írja Philip N. Howard. A legutóbbi parlamenti választás idején a kormány uralta az elektronikus médiumok tartalmait. A legnagyobb újságok kedvező színben tüntették fel a Fideszt. A beszélgetős rádiók és televíziócsatornák aránytalanul sok időt biztosítottak a kormány képviselőinek, miközben az ellenzéki pártok tevékenységét bemutató riportok a belső harcokról és a korrupcióról szóltak. "Amikor Budapesten sétáltam a választás előtti időszakban, mindenhonnan a kormányzati vezetetők mosolyogtak rám a plakátokról", miközben ellenzéki köztéri hirdetéseket alig lehetett látni - idézi fel a cikkben a professzor.

Vond el és uralkodj

A média feletti kontroll elfojtotta a lakossági lelkesedést a választás iránt, a választásra jogosultaknak alig 60 százaléka járult az urnákhoz. A Jobbik jött ki győztesen a szavazók mozgósításáért folytatott versenyből, miközben az EBESZ kritizálta az "elfogult médiabeszámolókat".

Fotó: 

A profeszor beszámol arról is, hogy amikor tavaly Budapestre jött, a kormány akkor kezdte el azt a gyakorlatot, hogy a barátságos médiatársaságokat állami hirdetésekkel dotálja, miközben a kritikus sajtótól megvonja a forrásokat. A csökkenő bevételek miatt nehézzé vált helyeztben kormányközeli mentőangyalok érkeztek a médiavállalatokhoz, hogy felvásárolják az engedélyeket - írja Howard.

A professzor beszámol a reklámadóról is, ami szerinte hatásaiban az iparág részleges államosítását hozza el. Az újraválasztott Fidesz-kormány az internetes hírforrásokra is kiterjeszti médiastratégiáját, márpedig a legbátrabb tényfeltáró újságírók már leginkább csak az interneten lelhetők fel Howard szerint.

A médiatudós felidézi, hogy 2012-ben az Európai Bizottság által kilátásba helyezett büntetőintézkedések határása Orbán rendszerén kisebb módosításokat hajtottak végre, amivel kiegyezett az Európai Tanács főtitkára, jelentősnek nyilvánítva a jogszabályokon eszközölt változásokat. A Philip N. Howard által vezetett Média- és Kommunikációtudományi Központ jogászai azonban rámutattak, hogy milyen messze áll valójában Magyarország az európai normáktól. Howard hivatkozik Haraszti Miklósra, aki szerint a városokon kívüli területeken a kormány gyakorlatilag 100 százalékosan uralja a médiát.

A szigorú kontroll nemcsak az újságírói öncenzúrát terjesztette el Magyarországon, de alaposan lehűti a külföldi médiabefektetők lelkesedését is. Itt a szerző kitér Sáling Gergő főszerkesztő távozására a Deutsche Telekom által birtokolt Origótól, valamint az RTL-csoport harcára, amit az Orbán-kormánnyal folytatnak.

Mindez az EU-ban?

Az Európai Bizottság eközben mélyen hallgat arról a jelenségről, amit Erik D'Amato veterán amerikai újságíró a HVG-nek adott interjúban Magyarország putyinizálásának nevezett - írja Howard, aki úgy látja, az EU-s források egyenesen Orbán irodáján keresztül fognak befolyni az országba, erősítve és jutalmazva a miniszterelnök egyeduralmi tendenciáit. Eközben a kormánypárti média úgy festi le az Európai Uniót, mint a belügyekbe beavatkozó idegen hatalmat.

Ha a pénzt visszatartották volna, Orbán úgy tüntette volna fel az EU-t, mint ellenséget. Az EU-támogatások lehívása által viszont Orbán Viktor válik még a mostaninál is megátalkodottabb ellenséggé. Az EU-pénzek felhasználását a szerző szerint ahhoz kellene kötni, hogy visszaállítsák azt a jogszabályi környezetet, amely a Fidesz-kormány előtt lehetővé tette az egészséges médiapluralizmust Magyarországon.

A média szabályozása hatással van a többi terület szabályozására is. A médiapluralizmusnak köszönhetően működik a demokrácia - ebben egyetért minden európai törvényhozó és újságíró. Egy olyan rezsimnek, amely ilyen keményen bánik a médiával, nem szabadna ilyen nagylelkű és feltétel nélküli támogatást nyújtani. Európának nem szabadna olyan kormányt finanszíroznia, amely aláása a demokrácia egyik legfontosabb sarokkövét - írja Philip N. Howard.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr536680859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása