Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Görbe tükör a világra

Görbe tükör a világra PDF Nyomtatás
Image
A szerző történetének ihletőivel: kislányaival

KIÁLLÍTÁS Egy kis vidámság a hétköznapokra: Kelemen István bajai grafikus karikatúráiból nyílt kiállítás szeptember 8-án a Borbás Mihály Bemutatóteremben. Házigazdaként Vidovits Iván képzőművész köszöntötte az egybegyűlteket, kifejtve: a karikatúra pengeéles gondolatok, karakteres ötletek elgondolkodtató keretbe foglalása, egységes egészet alkotva. – Akkor értékeljük igazán a karikatúrát, amikor ránézve rádöbbenünk: így is lehet látni. Kelemen István munkáiban nem csak egy-egy mosoly, hanem egy-egy filozofikus gondolat is rejlik – hívta fel a figyelmet a képzőművész.

Image
Kelemen István, Vidovits Iván és Klossy Irén a megnyitón

A kiállított alkotásokat és a kiállító életútját Klossy Irén grafikusművész méltatta, akik elöljáróban elmondta: akkor került közvetlen kapcsolatba a karikatúra műfajával, amikor Kelemen István felkérte, hogy vegyen részt az általa szervezett pályázatok zsűrizési munkálataiban, ami mindig színes, érdekes színfoltot és tartalmas élményt jelentett. A méltató röviden összefoglalta Kelemen István eddigi pályáját: a budapesti Iparművészeti Főiskolán végzett, több szakmai szervezetnek tagja, mintegy ezer könyv illusztrálása fűződik a nevéhez, számos díjat és elismerést kapott itthon és külföldön. – Szatirikus képzőművész, aki görbe tükörként jeleníti meg a látható, tárgyiasult világot. Számára a karikatúra a megfelelő kifejezési eszköz, amelynek elsősorban a tartalma fontos, de a kompozíció és a színek is a humor megjelenítését szolgálja. A karikatúra nem műfaj: sokkal inkább olyan képzőművészeti ág, amely minden műfajt átölel, és azok egyes elemit a saját szolgálatába állítja. Egy jó karikatúra elkészítése épp olyan szellemi erőfeszítést igényel, mint egy vers vagy egy szobor megalkotása – fejtette ki a méltató. Hozzátette: Kelemen István nem megváltozatni, csak tükrözni akarja a mindennapok visszásságait, és mindezt empátiával, megértéssel, magabiztos szakmai tudással teszi.

Image
Üres nézőtéren is lehet marakodni a helyek fölött

A karikaturisták utolsó mohikánok – mondta a kiállító, aki szerint munkáinak igazi tere a média lenne, de ma már egyre kevesebb lap engedheti meg magának a karikaturista alkalmazását, így megnyilvánulási formaként maradnak a kiállítások, pályázatok. Kelemen István felhívta a figyelmet első önálló kötetére is: A fagylaltrajongó királylány című mesekönyvet ő maga írta és rajzolta, olyan korszerű történetet alkotva meg, amelyet szülők és gyermekek is szívükbe fogadhatnak.
Sándor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr696718771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása