Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Blikk: Szuhay Balázs éveken át jelentett Klapka Györgyről

 Utolsó frissítés: 

Szerző: 

Címkék: besúgó; Klapka György; állambiztonsági iratok; III/III-as ügynök; állambiztonsági múlt feltárása; Szuhay Balázs;

Közismert művészek jelentettek az állambiztonságnak a rendszerváltás előtt Klapka Györgyről, a besúgók egyike a Blikk szerint a már elhunyt Szuhay Balázs volt.

Viktor fedőnéven beépített ügynökként szolgálta ki a hatalmi rendszert Szuhay Balázs, a 2001-ben elhunyt színész-újságíró - állítja a Blikk.

A lapnak Klapka György számolt be arról, hogy amikor kikérte a levéltárból a róla szóló állambiztonsági aktát, amelyből kiderül, hogy a rendszerváltást megelőzően kik jelentettek róla az állambiztonságnak, egy 350 oldalas aktát kapott. Klapka a Blikknek azt mondta, hogy nem lepte meg, hogy megfigyelték, az viszont már igen, hogy az anyjáról és a Buenos Airesben élő bátyjáról is jelentettek.

Szuhay Balázs népszerű szerepében, Hiszékeny úrként a Zseb TV műsorában

Fotó:

Miközben Klapka az állítása szerint azért kérte ki az aktát, mert valaki azt súgta neki, hogy egy egykori énekesnő volt a besúgója, egy másik ügynököt talált, akiről állítása szerint nem is sejtette volna, hogy jelent róla. (Arról nem szól a Blikk híre, hogy az énekesnővel kapcsolatos gyanú beigazolódott-e.) Mivel Klapka aláírt a levéltárban egy papírt, amelyben vállalja, hogy az illető halála után 30 évig nem hozza nyilvánosságra a nevét, csak körülírni tudta az illetőt, amiből a Blikk következtette ki, hogy Szuhay Balázsról lehet szó.

Szuhay Klapkához hasonlóan Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában tanult, később szintén a kecskeméti Katona József Színházban volt színész, és már 1960-ban is jelentett. Mindenki szerette, mert humoros, barátságos, behízelgő modorú ember volt, persze arról fogalmunk sem volt, hogy beépített ügynök - mondta róla Klapka, aki elárulta, hogy egy megszűnt szatirikus hetilap főszerkesztője is volt a besúgója, márpedig Szuhay 1992-ben a Ludas Matyi főszerkesztője lett.  

Klapka Györgyből ismert kereskedő lett

Fotó: 

Klapka egyébként arról is beszámolt a Blikknek, hogy az is szerepel az anyagában, hogy pénzért csempészett Kelet-Berlinből a nyugati oldalra embereket, amiért az NDK-ban halálra ítélték. "Eddig soha nem láttam az ítéletet, most ebben az anyagban ez is benne van, akárcsak az ellenem kiadott nemzetközi elfogatóparancs" - mondta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr406763019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása