KÖZFELHÁBORODÁS NAPJA: CIVILEK IS, MEG NEM IS 0

Többségében ezúttal sem civilek, hanem a baloldali kis pártok tagjai, aktivistái szervezik a pártfüggetlennek kikiáltott, több mint negyven városban meghirdetett „Közfelháborodás napja” elnevezésű tüntetéseket – derült ki a PestiSrácok.hu kutatásaiból. Nagyon úgy tűnik, a háttérből a baloldal mozgatja a szálakat, miközben a tüntetők a „civil” hívószóra mennek ma utcára Budapesten, vidéken és számos külföldi városban. Békéscsabán például Gyurcsány Ferenc egyik nagy rajongója a főszervező, míg Szegeden a Párbeszéd Magyarországért helyi szervezetének egyik tagja mozgósít. A brüsszeli tüntetés egyik szervezője nem is csinál titkot abból, mi a legfőbb vágya, mert közösségi oldalán „együtt Orbán ellen” képaláírással pózol a hazánk elleni kirohanásairól ismert Daniel Cohn-Bendittel, magyar szervezőtársa pedig az Izraelbe települt ex-gyurcsányista ügyvéd, Dániel Péter bejegyzéseit népszerűsíti.

SZARVAS SZILVESZTER – PestiSrácok.hu

Orbán Viktor miniszterelnök hiába vonta vissza az internetadó tervezetét, más hangzatos jelszavak mellett ma is a netadó ellen tüntetnek Budapesten és több mint negyven helyszínen. A szervezők által „Közfelháborodás napjának” keresztelt tüntetéseken az állami korrupció, az adó- és külpolitika ellen is felemelik a hangjukat a demonstrálók. A „Közfelháborodás napját” a Nemes Balázs által fémjelzett „Nem némulunk el” mozgalom hívta életre. Mint ahogy azt megírtuk, Nemes Balázs korábban azt állította, Gulyás Balázsék tőlük nyúlták le a netadós tüntetéseket, és hogy valójában a Medgyessy-kormány volt tanácsadója állt az események, a demonstrációk mögött. Ismert, elsőként a PestiSrácok.hu írta meg, hogy Gulyás Balázsnak, az internetadó elleni tüntetés főszervezőjének a kezében összpontosul az MSZP úgynevezett Web2-es kommunikációja.

Érdekes, hogy ugyan a mai tüntetéseket is civilek által szervezett demonstrációknak hirdetik, de utánanéztünk és kiderült, többségében ezúttal sem civilek, hanem a baloldali kis pártok tagjai, aktivistái szervezik a pártfüggetlennek kikiáltott, több mint negyven városban meghirdetett megmozdulásokat. Békéscsabán például Gyurcsány Ferenc egyik nagy rajongójának felesége, Hrabovszki-Megay Oktávia szervezi a „Közfelháborodás napját”. Hrabovszki-Megay Oktávia férje az a Hrabovszki István, aki Békéscsaba 9. választókerületében a demokrata ellenzék jelöltjeként indult képviselői mandátumért. Hrabovszki a DK és Gyurcsány Ferenc egyik vitathatatlanul nagy rajongója, közösségi oldala tele van a bukott miniszterelnök fotóival, sőt még közös fotót is posztolt a Demokratikus Koalíció vezetőjével.

Hrabovszki és Gyurcsány. A feleség ma közfelháborodik. Fotó: facebook.com

Hrabovszki és Gyurcsány. A feleség ma közfelháborodik. Fotó: facebook.com

A szegedi tüntetésnek Kovács Tamás Balázs az egyik szervezője, aki Facebook adatlapja szerint tagja a Párbeszéd Szegedért csoportnak, azaz a PM helyi szervezetének. Annak a PM-nek, amelyet még ellenzéki körökben is a baloldal szélkakasának tartanak, és akik az LMP szétverése után Karácsony Gergely legutóbbi nyilatkozata szerint ismét közeledni szeretnének egykori pártjukhoz.

Nyíregyházán a Kónya Péter vezette Szolidaritás vállalta magára a mai tüntetés megszervezését és lebonyolítását. Emlékezetes, Kónya Péter volt az egyik szervezője annak a tavalyi tüntetésnek, amelyen a szervezet aktivistái ledöntötték Orbán Viktor ez alaklomra hungarocellből készített szobrát, a rapper Dopeman pedig a földön rugdosta a fejét. Kónyáék 2013 szeptemberi akciója még az ellenzéki pártokat is megosztotta, az eset után pedig a rendőrség is vizsgálódni kezdett, majd Dopemant garázdaság miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Megemlítendő, hogy a 2012. október 23-án létrejött nagy ellenzéki összeborulás tagjai közül a Szolidaritás állt a legközelebb Gyurcsányhoz, és Kónya érvelt leginkább a DK-val való szövetség mellett.

A civilek Dunaújvárosban is úgy gondolták, ma nekik is tüntetniük kell a kormány ellen, ugyanakkor a demonstráció egyik szervezője, Varga Éva a DK aktivistája. Legalábbis erre lehet következtetni abból a Facebook bejegyzésből, amelyen a „DK aktivistájaként” megnevezett Varga Éva Szanyi Tiborral látható közös képen. A dunaújvárosi szervező ráadásul történelmi eseménnyel vonja párhuzamba a mai tüntetéssorozatot, mégpedig a Dózsa-féle parasztfelkelés 500 éves jubileumával.

Szanyi Tibor és Varga Éva, a dunaújvárosi tüntetés egyik szervezője. Fotó: facebook.com

Szanyi Tibor és Varga Éva, a dunaújvárosi tüntetés egyik szervezője. Fotó: facebook.com

Keszthelyen Plótár László szervezi a mai „közfelháborodást”, bejegyzéseiből pedig az derült ki, hogy szereti az összeesküvéseket. Plótár például közösségi oldalán népszerűsíti a kaszinótojásos, ex-gyurcsányista ügyvéd, Dániel Péter bejegyzését, amelyben az Izraelbe települt Dániel arról értekezik, hogy “zárolták a NAV-elnök Vida Ildikó amerikai számláit, azokat, amelyeken többek között a Közgép milliói landoltak”. Dániel Péter állítása szerint az ügyben az Interpol és az FBI is nyomoz. Az ügyvédet többen is megkérdezték, honnan szerezte az információit, de Dániel nem adott konkrét választ, azóta is hallgat.

A Plótár által megosztott Dániel Péter-bejegyzés. Fotó: facebook.com

A Plótár által megosztott Dániel Péter-bejegyzés. Fotó: facebook.com

Érdekes az is, hogy ma este külföldön élő magyarok is demonstrálnak, számos határon túli városban megtartják a „Közfelháborodás napját”. A brüsszeli tüntetés egyik szervezője, Ható Nóra Eszter nem is igazán csinál titkot abból, mi a legfőbb vágya, mert közösségi oldalán „együtt Orbán ellen” képaláírással pózol a hazánk elleni kirohanásairól ismert Daniel Cohn-Bendittel.

cohn-bendit

Kutatásunk során számos egyéb kötődést találtunk a civil megmozdulások szervezői és a baloldal között, cikkünkben ugyanakkor csak a legérdekesebbeket említettük meg. Mindezek alapján kijelenthető, a baloldal továbbra is a „civil” hívószóval próbálja utcán tartani az embereket.

Nyomozásunk eredményeiről Kiss Petrának, a mai budapesti tüntetés egyik szervezőjének is beszámoltunk, aki kérdésünkre nyomatékosította: nincs arra kapacitásuk, hogy felügyeljék, kik csatlakoztak a tüntetésekhez. Állította, ők civilként, pártfüggetlenül hívták életre a demonstrációt.

Címlapfotó: nepszava.hu