Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Újabb front az Orbán–Simicska-háborúban: ellen-Hír Tv épülhet?

 Utolsó frissítés: 

Szerző: 

Címkék: köztévé; Népszava; Hír Tv; Híradó; m1; Liszkay Gábor; konfliktus; Simicska Lajos;Petőfi TV; Habony Árpád; MTVA;

Újabb fronton folytatódhat a jobboldali médiát terhelő konfliktus. Míg a köztévében több híradót és közéleti műsort terveznek, a Hír Tv-ben elébe mentek a dolognak. A Simicska érdekeltségébe tartozó csatorna megpróbálja magához kötni a munkatársait, nehogy átcsábítsák őket és a segítségükkel felépítsenek egy ellen-Hír Tv-t.

Valamire készül a Hír Tv vezetősége, mert a napokban a tévé több műsorvezetőt, szerkesztőt azzal keresett meg, hogy át kellene írni a munkaszerződésüket, amelynek új változatában leszögeznék: ha kilépnek a cégtől, másfél éven keresztül nem helyezkedhetnek el rivális médiánál – értesült a hvg.hu.

Hogy miért erőltetik ezt az új szerződést, az esetről beszámoló forrásainkkal nem közölték, de kétféle verziót tartanak lehetségesnek. Vagy újabb átszervezés és fizetéscsökkentés várható a televíziónál, vagy pedig a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó csatornánál így próbálják megakadályozni, hogy a tévé tapasztalt munkatársaiból építsen ki a közmédia egy „ellen-Hír Tv-t”.  A hírtelevíziós szektor lehet ilyenformán az Orbán–Simicska-konfliktus újabb frontja.

Mint arról korábban beszámoltunk, a parlamenti választások után Orbán Viktor élezte ki a konfliktust a párt gazdasági hátországát az 1990-es évek óta építgető és irányító Simicska Lajossal. A „háború” kulcskérdése kormányzati és fideszes források szerint, hogy mi lesz azzal a médiabirodalommal, melyek a milliárdos üzletember Simicska, illetve társai (Fonyó Károly, Liszkay Gábor, Nyerges Zsolt) érdekeltségébe tartoznak. A Népszabadság szeptember elején arról írt, a miniszterelnök környezetében úgy látják: „a megbékélés ára” Simicska médiaportfóliójának „feladása, részben vagy egészben”.

Félévnyi fizetés az elszerződés ára

„Elénk tettek egy szerződéstervezetet, amiben többek között ez szerepelt: ha felmondunk, akkor 18 hónapig rivális céghez nem mehetünk el dolgozni, ha mégis, 6 hónapnyi fizetésünket kell befizetnünk a vállalat számlájára” – mondta egy Hír Tv-nél dolgozó műsorvezető az új feltételekről, és ezt mások is megerősítették, hozzátéve: eddig is volt ilyen kikötés, ám abban az átszerződési tilalom csak fél évre szólt. Úgy tudjuk, egyelőre csak „szondázzák” a kollégákat, mit szólnak az új feltételekhez, mindenesetre a szerződéstervezetet csak megmutatták nekik, egyelőre nem kapták kézhez, nem vihették magukkal.

Bejelentkezik a Hír Tv stábja - marasztalják őket

Fotó: 

A tévénél dolgozó források szerint főleg az ismert neveket, a cég számára nehezen nélkülözhető műsorvezetőket, szerkesztőket próbálják „röghöz kötni”. Egyébként az ilyen kikötések nem ismeretlenek a tévéknél, a nyáron az okozott vitát, hogy az RTL Klub műsorvezetője, Ördög Nóra a TV2-höz igazolt: a korábbi munkaadója szerint ezzel megsértette a szerződése versenykorlátozási részét. A Bors arról írt, per esetén a TV2 akár 50 milliót is fizethet az átigazolás miatt. Ugyanis bevett módszer, hogy a jogi vita elkerülése érdekében új munkaadó kivásárolja a műsorvezetőt, szerkesztőt.

Ahogy tehát bevezetőnkben írtuk, a Hír Tv munkatársai vagy fizetéscsökkentéstől tartanak, vagy arra gyanakodnak, hogy munkaadójuk így próbálja megakadályozni, hogy a fejlesztés alatt álló köztévé kollégákat vegyen át tőlük.

Ugyanakkor a hvg.hu két, a közszolgálati médiát fenntartó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál dolgozó, magas beosztású forrásból is úgy értesült, a jövő tavasztól mindenképpen emelni akarják a híradóik számát. Ezért az MTVA-nál már most számolnak a kapacitáshiánnyal, úgy látják, kevés a műsorvezetőjük és újságírójuk. Az MTVA október végén jelentette be, hogy március 15-én elindítják a bulvárosabb, szórakoztatásra fókuszáló Petőfi TV-t, illetve az M4 Sport nevet viselő csatornát. A Népszava azt írta – igaz, ezt az MTVA cáfolta –, hogy a programstruktúra átalakításának ötletét a kormányfő tanácsadója, Habony Árpád dobta be. (Mint arról beszámoltunk, a médiáért folytatott versenyfutásban a kormányfő elsősorban a TV2 iránt érdeklődő Andy Vajnára, illetve a filmproducer barátjára, a miniszterelnök főtanácsadójára, Habony Árpádra támaszkodott Simicskával szemben.)

Most a hvg.hu úgy értesült, hogy a köztévén több híradót, közéleti műsort terveznek. Ötletelés volt forrásaink szerint arról, hogy indítsanak-e egy teljesen különálló hírcsatornát – ez már korábban, Rudi Zoltán köztévés elnöksége idején (2004–2008) is felmerült –, vagy a főcsatorna mellett a tervezett sportcsatornán is legyen minél több híradó. Megkérdeztük erről az MTVA-t, ahonnan a következő választ kaptuk: "a közmédia rendszerében átalakítások zajlanak. Ezen átalakítások érinthetik a közmédia több területét is. Az ön által feltett kérdések jelen pillanatban nem aktuálisak. A Petőfi TV és az M4 sportcsatornára vonatkozó részleteket az előkészítés során folyamatosan ismertetni fogjuk a közvéleménnyel, amint azok biztossá, megvalósíthatóvá válnak". Ugyanakkor a parlament elé került fideszes módosító javaslatból az is kiderül, hogy előírnák a szolgáltatoknak két újabb köztévés csatorna kötelező felvételét a csomagjaikba. Bár az MTVA szerint ezek a kérdések "nem aktuálisak", a tervekről érdekes módon kormányzati szereplők is tudnak már, először egy kormányzati forrás tett róluk említést a hvg.hu-nak.

Mi történik a jobboldali médiában?

Nehéz helyzetbe kerültek a volt pártpénztárnok médiaérdekeltségei, miután a kormány úgy döntött, központosítja az állami hirdetéseket. Ennek lehetett az egyik következménye, hogy a Hír Tv-nél már szeptember elsejétől takarékossági intézkedéseket vezettek be, megszüntettek több műsort, köztük a csaknem 150 adást megélt Retrográdot.

A köztévé székháza - újabb átépítés?

Fotó: 

A Lázár János vezette Miniszterelnökség létrehozta az állami kommunikációt központosító Nemzeti Kommunikációs Hivatalt (NKH), amely október 10-én kezdte meg a működését. A jövőben az állami tulajdonban lévő vállalatok csakis ennek a szervnek az engedélyével írhatnak ki közbeszerzéseket, tendereket. Az NKH 40-50 milliárdnyi állami kiadásról dönthet – kormányzati források szerint az NKH létrehozása a miniszterelnöki főtanácsadó, Habony Árpád ötlete volt.

Az állami hirdetéseknél több cégnél fordulat állt be az utóbbi időben. Mint azt egy hete kimutattuk, a Simicska és üzlettársa, Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó kereskedelmi rádiók, a Class FM-től és a a közvetett érdekeltségükbe tartozó Music FM-től már megindult az egyes hirdetők kivonulása. Így az egyik legnagyobb költő, a Szerencsejáték Zrt. már „úgy látja”, a monopolhelyzetben lévő, a 18-49-es korosztályban magas hallgatottsággal rendelkező Class FM-ben már „nem tudja elérni célcsoportját, a fiatalokat”. Más állami cégeknél, így a Magyar Villamos Műveknél és a Postánál leváltották a vállalatok reklámpolitikáját is kialakító kommunikációs igazgatókat. A Magyar Turizmusnál pedig átszabják a költéseket: a cég egy hete egy szűkszavú, formális indoklással vonta vissza a nettó 2 milliárd forint keretösszegű belföldi médiavásárlási és médiatervezési közbeszerzését. De nemcsak a költések visszafogása, a reklámadó is jelentős mértékben érinti a jobboldali médiaportfoliót.

A HVG júliusban kiszámolta, a Simicska érdekeltségébe tartozó lapok, rádiók és tévé – a többi piaci szereplőhöz képest – állami hirdetéseknek való kitettsége igen nagy, ráadásul aKreatív médiapiaci szaklap korábbi számításai szerint az állami cégek mostanáig a pénzük nagy részét ebben a körben költötték el. A Figyelő egy két héttel ezelőtt megjelent cikkében úgy számolt, Simicskáék elveszthetik a médiában eddig szerzett profitjuk akár felét is.

Ezzel a tulajdonosok már a nyáron számoltak: az Index szerint a Heti Választól és a Magyar Nemzettől is olyan üzleti terveket kértek be, amikben azt vizsgálták, hogy fenntarthatóak lennének-e ezek a kiadványok hosszú távon állami támogatás nélkül. Ezekből állítólag kiderült: az állami pénzek nélkül a jelenleginél lényegesen nehezebb helyzet állhat elő a működésében. A Magyar Nemzetnél szeptember közepén már volt egy csoportos leépítés: megszüntették a lap brüsszeli tudósítói posztját, majd több újságírótól váltak meg, többek között Ugró Miklóstól, Lőcsei Gabriellától, Torkos Matildtól, Ludwig Emiltől és Kulcsár Annától.

(A cikk megírásában közreműködött: Kósa András.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr416953559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása