4500 ARANYÉRME TŰNT EL AZ MSZP-NÉL 0

Még az MSZMP kapott 17 kilogrammnyi aranyérmét, amelynek értéke 150-160 millió forint lehet, de az MSZP-hez és az MNB-hez került gyűjtemény sorsáról 1998 óta nem lehet tudni – írja Ungváry Krisztián történész a Figyelőben.

1987. július 24-én Párizsban, a magyar nagykövetségen különös találkozásra került sor. A francia-izraeli-magyar állampolgár André Z. Hornstein az MSZMP részére átadott 4500 darab aranyérmét. Ezek Krugerrandok, illetve Napóleon-aranyak voltak, összes súlyuk egyes források szerint 17 kilogramm lehetett.

Az Ungváry Krisztián történész által írt cikk szerint a Népszabadáság 1991-ben írt az aranyról, amikor is az MSZP elismerte a létüket.

Az MSZP-ben 1993-ban ez a kérdés is terítékre került, amikor is Máté László, az akkori pénztáros feljegyzésben elismerte, hogy a pártnak sem jogi, sem morális alapja nincs az arany megtartására, ezért azt javasolta, hogy adják el, és osszák el jótékonysági célra. A párton belül még 1998-ben is volt olyan, akinek tudomása volt a letétről. Az MSZP kapott is egy igazolást, hogy a letétet kiadták dr. Éliás András ügyvéd részére az MSZP megbízása alapján. Azóta nem lehet tudni hová tűnt a 4500 darab aranyérme.

Forrás: Hír24