Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Az amerikai diplomáciai botrány kirobbanása óta komoly energiákat öl a kormány abba, hogy a németekkel minél jobb kapcsolatot alakítson ki. A Fidesz vezetői egyre gyakrabban beszélnek a német barátságról, az ezzel összefüggő programokra egy év alatt másfél milliárdot akarnak fordítani. A kormány arra számít, a német ernyő megvédi a nemzetközi konfliktusoktól.


A jelek szerint az Orbán-kormány minden korábbinál szorosabb kapcsolatot akar kialakítani Németországgal. Az elmúlt hetekben a kormány vezetői szinte naponta beszéltek arról, hogy mennyire fontosnak tartják a magyar-német barátságot.

Orbán Viktor egy hónapon belül kétszer járt Németországban, a médiaszerepléseit gondosan megválogató kormányfő több német lapnak is adott interjút. Szijjártó Péter a múlt héten úgy fogalmazott: “Magyarország és Dél-Németország ipara gyakorlatilag összenőtt”, Balog Zoltán egy interjúban arról beszélt: már 1989-ban is úgy gondolta, neki a magyar-német barátságot kell szolgálnia. Az Országgyűlésben pár hete német politikusokat tüntettek ki. Több eseménynek a berlini fal leomlása is aktualitást adott, ennél azonban többről van szó - ahogy azt fideszes forrásaink is megerősítették.


MÁSFÉL MILLIÁRD A BARÁTSÁGRA

A német kapcsolatok fontosságát a kormány az amerikai kitiltási botrány kirobbanása után kezdte el hangsúlyozni. Az amerikai konfliktus miatt a kormány úgy vélte, muszáj külföldi szövetségesek után néznie. A németek logikus választásnak tűntek, Berlinnel a mindekori magyar kormánynak a német újraegyesítés óta hagyományosan jó kapcsolata van. 

Ráadásul Angela Merkel német kancellár telefonjának lehallgatása miatt tavaly a németek is konfrontálódtak az Egyesült Államokkal. Az ukrán-krízis kirobbanása után Berlin Budapesthez hasonlóan nem támogatta teljes odaadással a Moszkva elleni szankciókat. Németország ugyanis szintén szoros gazdasági kapcsolatot ápol Oroszországgal, igaz, azóta a német álláspont finomodott.

A kormány arra számít, a német ernyő megvédi a nemzetközi konfliktusoktól. A németeknek az együttműködés akkor lenne igazán előnyös, ha a magyar kormány Brüsszelben nem élne vétójogával a Berlin számára fontos kérdésekben.

A német kapcsolatok erősítése még a Fidesz hétfői frakcióülésén is szóba került. A zárt ülés fő témája a kötelező drogteszt volt, a részvevők szerint Rogán a német kapcsolatokra is kitért. A frakcióvezető az ülés elején a következő hetek fontos eseményeit vette számba, a jövő heti költségvetési végszavazás mellett megemlítette, hogy több politikus számára plusz elfoglaltságot okoz majd a német politikusokkal való találkozás.

A külpolitikai kérdésekben ritkábban megszólaló Rogán maga is járt Németországban. Gulyás Gergellyel, az Országgyűlés alelnökével november végén Berlinben találkozott a konzervatív CDU/CSU-frakció tagjaival. További találkozókat tesz lehetővé, hogy a kormány november közepén a német újraegyesítés 25 éves évfordulója miatt meghirdette a német-magyar barátság évét. Erre jövő év októberéig másfél milliárd forintot különítettek el. Merkel már be is jelentette, hogy februárban Budapestre látogat.


KEDVEZŐ KÉP NÉMET SEGÍTSÉGGEL

A magyar kormány akkor kezdett szorosan beállni a németek mögé, amikor november 6-án Orbán Viktor Münchenbe utazott. A magyar miniszterelnök a Fidesszel szövetséges CSU rendezvényén mondta ki először: a kitiltási botrány mögött az áll, hogy az Egyesült Államok megelégelte a kormány oroszbarát politikáját. Szerinte az amerikaiak főleg azért rágtak be, mert a kormány energetikai kérdésekben együttműködik Moszkvával. 

A követő napokban Orbán, illetve külügyminisztere, Szijjártó Péter a németországi szerepléseket használta fel arra, hogy kedvezőbb nemzetközi képet alakítsanak ki a magyar kormányról. A német lapoknak adott interjúkban arról beszéltek, nem közelednek az oroszokhoz. Magyarázni kezdték Orbán tusnádfürdői beszédét is, eszerint a kormány nem tekinti követendő példának az olyan illiberális országokat, mint amilyen Kína vagy Oroszország.

Valószínűleg ezért vette rossz néven a kormány, hogy a Die Weltnyomtatott kiadása nem közölte azt a páros interjút, amelyet Orbán a bajor kormányfővel, Horst Seehoferrel közösen adott november elején. Az interjú csak a lap internetes kiadásában jelent meg, Orbán ebben hosszan beszélt demokratikus elköteleződéséről. Az ügy miatt megszólalt a Miniszterelnökség, Edmund Stoiber korábbi bajor kormányfő pedig felhívta a lap kiadóját.

Még októberben a kormány vezetői sokkal ritkábban találkoztak a német politikusokkal, és a német kapcsolatok fontosságát is kevésbé hangsúlyozták. Orbán, Szijjártó és Rogán nem utazott Németországba, Orbán pedig az MTI szerint csak egy milánói uniós csúcson találkozott Merkellel.

Októberen úgy tűnt, mintha a német kormány is inkább kritikákat fogalmazna meg Orbánnal szemben. Az európai ügyekért felelős német miniszter, Michael Roth budapesti látogatásakor azt mondta: aggodalomra ad okot Orbán tusnádfürdői beszéde. Frank-Walter Steinmeier szocialista külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy figyelmesen követik az Orbán-kormány elleni tüntetéseket. "Természetesen aggódunk, és ezt nyíltan szóvá teszem, amikor kapcsolatba kerülök a magyar kormány képviselőivel" - mondtaSteinmeier egy német lapnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr916974615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása