Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA
2015. 01. 16. 19:27
MTI

AZ ARAB RAJZOLÓK IS "FEGYVERT" FOGTAK

Saját fegyverével vágtak vissza az arab világ vezető karikaturistái a Mohamed prófétáról gúnyrajzokat közlő, Charlie Hebdo francia szatirikus lapnak.

A The Guardian című brit újság pénteki beszámolója szerint a közel-keleti rajzolók megkérdőjelezték a szólásszabadság nyugati értelmezését, ugyanakkor saját, képmutatónak bélyegzett vezetőiket, Izraelt és a muzulmánokkal szemben alkalmazott állítólagos kettős mércét is bírálták.

Bár az arab karikaturisták elítélték az előző heti, tizenhét áldozatot szedő párizsi terrortámadásokat, a francia lap e heti számának címlapján megjelent újabb Mohamed-gúnyrajz sokakat felháborított a muzulmán világban. Marokkóban, Algériában, Tunéziában és Törökországban a hatóságok be is tiltották a Charlie Hebdo terjesztését.

Egy népszerű arab nyelvű hírportál olyan karikatúrát közölt, amelynek első felén "Muzulmánellenesség" felirat alatt egy európai férfi látható, akinek a szájából egy vipera mászik elő. A második, "Antiszemitizmus" című képen ugyanezen férfi száján egy Dávid-csillagot ábrázoló lakat van.

Az Izrael-ellenesség mindig jellemző motívuma volt az arab karikatúráknak. Egy török rajzoló most úgy ábrázolta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy vörös szőnyeget terít a háború dúlta, erődítményszerű Izraelbe kivándorló francia zsidók elé.

A művészek több arab vezetőt is bíráltak rajzaikban. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke például az egyik ábrán koszorút helyez a Charlie Hebdo munkatársainak sírjára, de nem foglalkozik az előző évi gázai fegyveres konfliktus ismeretlen "mártírjaival".

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió honlapján Ahmed Rahma rajzát tette közzé, amelyen egy "Charlie vagyok" feliratú táblát tartó arab vezető igyekszik Párizsba, a terrorizmus elleni felvonulásra, a háttérben ketrecbe zárt újságírók láthatóak. A francia fővárosban rendezett tüntetésen a jordán király mellett az egyiptomi, az algériai és a török külügyminiszter is részt vett, valamint egy szaúdi miniszter, Marokkó viszont elutasította a részvételt.

Egy algériai lap olyan rajzot közölt, amelyen szintén egy "Charlie vagyok" feliratú táblát tartó férfi látható egy, Irakon, Szírián, Palesztinán és Malin átgázoló páncélos mellett.

Pénteken ezrek tiltakoztak a Charlie Hebdo ellen Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Tüntetések zajlottak egyebek mellett Jordániában, Tunéziában, Izraelben és Szudánban.

(fotó: twitter)

Netanjahu útba igazít...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr377086489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása