Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

A filozófus és a medve
Élt egyszer egy nagyon művelt filozófus, aki valamilyen okból kitalálta, hogy a maga módján nevetségessé teszi a medvét. Ő ezt szatírának nevezte.
- Medve, te nagyon büdös vagy, nem WC-re jársz üríteni és terrorizálod a többi állatot. Sőt, embereket is megtámadsz, pedig azok csak kirándulgattak. Medve, te egyszerűen primitív vagy.
- Brumm! - felelte a medve és elment, hogy levadásszon egy őzet.
A filozófus nem hagyta annyiban. Úgy érezte, hogy az ő fegyvere a gondolkodás, a szabadság fegyvere, hiszen a filozófia a gondolkodás szabadsága... és fűzte is tovább a gondolatmenetét, mely sok ésszerű érvet tartalmazott, ám mindezzel csak egyetlen gond volt: a medve ezt nem értette, de nem is érdekelte. Mivel medve volt. A filozófust néhány társa óvatosságra intette, mondván, hogy még baja származhat e ténykedésből. De a filozófusban a szabadság eszméje égett, s e tűz nem hagyta őt békén. No meg volt kényelmes otthona, volt mit ennie és úgy általában biztonságban élt. Úgy gondolta, ő tudja mi a bátorság. Nem fog letérdelni holmi medvék előtt! A medve nem kérte, hogy térdeljen le, csak egyre mérgesebb brummogásával jelezte, hogy hagyják békén. Természetesen a maga törvényei szerint élt, ami lássuk be, sokszor sértő volt azokra nézve, akik nem eszerint éltek. A medve nem sokra tartotta a többieket, mert ő egy agresszív és rendkívül sértődékeny medve volt, mi több, "medvesége" már kóros méreteket öltött. 
A bátor filozófus tovább lődözte "szellemi nyilait" a medvére a maga biztonságos távolságából, s társaival jókat derültek ezen.
"Bátrak vagyunk!" - harsogták sörözgetés közben, de azt meg sem hallották, amikor a városban járó vadász a fejét ingatva mondta nekik: 
- Nem bátrak vagytok ti, hanem ostobák. Én sem nevezem magam bátornak, pedig én nap mint nap szembekerülök a medvével. Csak én ismerem őt, tudom hogy kell kezelni. Mellesleg azt üzeni, hogy betelt a pohár. Igaz, hogy medvéül üzeni, amit csak én értek, ti nem, de most már tudjátok: hagyjátok békén a medvét. Majd mi, vadászok rendezzük a dolgokat.
A filozófus és társai csak nevettek és a vadászt is töketlen hülyének nevezték. Persze ezt meg is indokolták észérveikkel. Aztán csak kacagva, bátran söröztek tovább. A vadász szomorúan legyintett és megjegyezte, hogy ezekkel a filozófusokkal ő bizony nem kötne életbiztosítást.
A vidám, sörözgető, szabadságszerető, önmagunkat szabadságharcosoknak gondoló filozófusok együttes erővel cikizték tovább a medvét. Nem adták fel. Bátrak voltak.
Egy szép nap aztán nyílt az ajtó és belépett a medve. Mielőtt a filozófus és társai újabb észérveket sorakoztattak volna fel, hogy miért nem jó az, ha a medve csak úgy belép, a medve felkoncolta őket.
"Basszus, lehet, hogy valamit nagyon elrontott..." - villant át a gondolat a filozófus agyán, de a rajta áthatoló medvekarom félbeszakította.
Az eset után filozófusok csoportja úgy gondolta, hogy ők csakazértis bátrak maradnak, így minden erejüket és befolyásukat bevetve vették célba a medvét. Őket olyanok biztatták, akik még náluk is nagyobb biztonságban éltek. "Filozófus vagyok!" - feliratokat aggattak magukra, jelezve szolidaritásukat. A biztatók pedig elégedetten dörzsölték a tenyerüket. Nem is gondolták volna, hogy ilyen egyszerű lehetőség pottyan az ölükbe, amivel relatíve olcsón beindíthatják régi tervüket, hogy a világ medvéit, filozófusait és egyéb lényeit jól egymásnak ugrasszák.
Sokan mások - filozófusok, vadászok, medvék és egyéb lények -átlátták ezt a mesterkedést és aggodalmasan csóválták a fejüket. Próbáltak szólni, hogy most kellene leállni, de őket csak kiröhögték vagy gyávának nevezték. Sőt, még le is hülyézték őket, mondván, minek terjesztenek ilyen összeesküvés-elméleteket?
A világban pedig egyre erősödött a brummogás.

Tetszik ·  · 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr327094093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása