Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

MN: Tízmilliárdokat mentett ki a Tesco Magyarországról

 Utolsó frissítés: 

Szerző: 

Címkék: nyereség; Tesco; Lentner Csaba; bevétel;

A Magyar Nemzet szerint éves szinten tízmilliárdokra rúgnak azok az összegek, amelyek a magyarországi Tescótól vándoroltak az anyavállalathoz. A lap Lentner Csaba közgazdász számításaira hivatkozva azt írja, hogy az áruházlánc 143 milliárd forinttal csökkentette adóalapját a 2013-as üzleti évben, pedig akkor a szakember szerint piaci monopolhelyzete és nettó bevételei alapján nyereségesnek kellett volna lenni a társaságnak.

A lap pénteki cikkében a multik pénzkimentő gépezetét emlegetik a Tescóval kapcsolatban. A felső vezetői körből származó híresztelések szerint bonyolult cégkapcsolatok és átláthatatlan szerződések révén tízmilliárdos összegeket utal ki Angliába a magyarországi leányvállalat, hogy csökkentse a hazánkban fizetendő adók alapját.

Lentner Csaba közgazdászprofesszor az áruházlánc nyilvános beszámolóiból vezette le számításait. Felvetette, hogy a számok alapján a 2013 márciusától 2014 márciusáig tartó üzleti évben a Tescónak nyereségesnek kellett volna lennie itthon, a társaság mégis veszteséget mutatott ki a költségelszámolások után.

A magyarországi leányvállalat 601 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, de 43 milliárd forintos veszteséggel zárta az időszakot. Ez a közgazdászprofesszor szerint két üzleti lépés következményeként alakult így. Az egyik az, hogy nagyon magasak voltak az úgynevezett „egyéb” üzleti ráfordítások. Az előző évhez képest 43 milliárd forinttal több „egyéb” költséget számoltak el a hálózat tulajdonában lévő épületek úgynevezett terven felüli értékcsökkenésére.

Az adóalapot egy másik jelentős költség is csökkentette, méghozzá az úgynevezett kapcsolt vállalkozásokkal szembeni rövid lejáratú kötelezettségek végösszege, mely 2013-ban 118 milliárd forintra rúgott, és kereken 100 milliárddal haladta meg az előző üzleti évben elszámolt hasonló kiadásokat. Ilyen kötelezettségek lehetnek például a menedzsmentnek fizetett díjak, illetve a különféle jog- és licencdíjak, melyet az anyacég vagy egy fióktelephelye számláz ki a leányvállalatnak.

Lentner Csaba szerint az itthoni Tesco-üzletekbezárásról szóló hírek csupán a jéghegy csúcsát mutatják. Soha nem látott globális válságban van ugyanis a nemzetközi vállalat, és mostanra lényegében az egész rendszer működése megkérdőjeleződött a hatalmas profitveszteségek miatt.

Emlékeztetett, hogy tavaly a rossz üzletmenet következtében a Tesco amerikai nagybefektetője például 750 milliárd dollárt bukott a részvények látványos leértékelődése miatt. Az anyavállalat válságát az is igazolja, hogy nemrég két nagyobb nemzetközi hitelminősítő intézet is a bóvli kategóriába sorolta a Tescót nyereségének drasztikus csökkenése miatt – tette hozzá a közgazdász

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr687100355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása