Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA
 13
5
2015. január 22.

A Charlie Hebdo él

Újságíróknak belépni tilos! – olvasható egy cédulán a fehér paravánon, amely mögött a Charlie Hebdo szerkesztősége jelenleg dolgozik a Libération székházában. Mindkét lapot elárasztják az interjúkérelmek, a kollégák egymásnál érdeklődnek, hogy kinek sikerült kapcsolatba lépnie a vicclap munkatársaival. E-mailekre nem válaszolnak, senki nem veszi fel a vonalas telefonokat, a rohamrendőrök által védett épületben az a tucatnyi újságíró, akinek mégis sikerült bejutnia, napokon át türelmesen várakozik arra, hogy a Charlie Hebdótól valaki szóba álljon velük.

Kapcsolódó írásaink

A szatirikus lap maroknyi csapata a legfelső szinten található, Hublot (Hajóablak) nevű terembe költözött be, amelyet a párizsi háztetőkre néző tágas kerek ablak világít meg. A számítógépeket és a technikai felszereléseket a Le Monde adta kölcsön.

A Libération egyetlen helyszíni beszámolójából tudható, hogy a hatalmas kerek asztal körül a lap életben maradt állandó munkatársai mellett a külső, alkalmi szerzők foglalnak helyet, mintegy huszonöten, fáradtan, többen kisírt szemmel. Az asztalon nyitott üdítős dobozok, megkezdett sütemények, az utcáról behallatszik a köröző helikopterek zaja.

A beszélgetéseket időnként zokogás szakítja félbe, egymást vigasztalják a munkatársak. Lábuk körül Lila, az aranyszőrű cocker spániel szaladgál kilógó nyelvvel, fehér nyakörvén Charlie felirattal. A kutya a vicclap gazdasági igazgatójáé, a szerkesztőségben a merényletben megölt Cabu, az egyik legnevesebb karikaturista volt a kedvence.

Sigolène Vis, a lap jogi szakértője is jelen volt a január 7-i terrortámadást megelőző szerkesztőségi értekezleten. A Le Monde-nak mesélte el, hogy Lila fel-alá rohangált a szobák között a lövöldözés alatt. A nő egy válaszfal mögé rejtőzött, ő volt az elbújt újságírók közül az egyetlen, akit megtaláltak a terroristák, de nem lőtték le. Azt mondták neki, hogy azért hagyják életben, mert nő. Pedig akkor Elsa Cayat pszichoanalitikus-újságírónő már halott volt. A kutyát sem bántották. A kivégzéseket követő halálos csendet Lila lelassult tipegései törték meg, a túlélők ebből értették meg, hogy előbújhatnak rejtekhelyeikről.

Sigolène Vis ebben a pillanatban látta meg arccal földre borult kollégái holttestét, azonnal hívta is a mentőket Charb lapigazgató testőrének telefonjáról. „Mind meghaltak” – üvöltötte a nő a telefonba. „Nem, én nem haltam meg” – mondta épen maradt karját a magasba emelve az egyik karikaturista, Riss, akit jobb vállán ért a golyó. Sigolène Vis számára ekkor lett nyilvánvaló, hogy nem csak ő élte túl a merényletet.

Még a mentők előtt megérkezett Patrick Pelloux, a lap egyik alkalmi szerzője, mellesleg mentőorvos. „Testvérem” – ismételgette zokogva, legjobb barátja, Charb holtteste fölé hajolva. Az egyik legfiatalabb karikaturista, Luz is ekkor futott be. Azért késte le a szerkesztőségi értekezletet, mert előző este a születésnapját ünnepelték, s emiatt reggel elaludt. A főszerkesztő, Gérard Biard sem volt bent, mert szabadsága utolsó napjait töltötte Londonban, a tudományos cikkeket jegyző Antonio Fischetti életét pedig az mentette meg, hogy nagynénje vidéki temetésére volt hivatalos a szerkesztőségi értekezlet idején.

Forrás: Liberation

Rájuk hárult az amúgy önként vállalt feladat, hogy a francia sajtóban csak „a túlélők lapszámának” nevezett következő kiadást összehozzák. Azt is tudni lehet, a szerkesztőség életben maradt tagjai gyorsan megegyeztek abban, hogy nem nekrológokkal teli, megemlékező különszámot készítenek. Tudnivaló, hogy a lapnak nincsenek külön rovatai, csak a szerzőknek fenntartott oldalai. Van, aki üresen hagyta volna a megölt karikaturisták, Charb, Wolinski, Cabu, Tignous és Honoré felületeit, de azokra végül az eddig publikálatlan rajzaik kerültek. Több olyan is volt ezek között, amelyeken a karikaturisták saját halálukkal viccelődtek: elképzelték, milyen lenne, ha terroristák végeznének velük. Abban is egyetértettek a túlélők, hogy ennek a számnak a jövőről kell szólnia. Arról, hogy a véres merénylet nem törte meg őket, megjelenik az újság, és tovább él.

Alig két órával a merénylet után a belügyminiszter és Párizs főpolgármesterének kíséretében François Hollande államfő is ellátogatott a helyszínre. Személyesen vigasztalta a túlélőket, majd rendkívüli ülésre hívta össze a kormányt, s élő televíziós beszédében összefogásra kérte az egész országot. A gazdasági stagnálás és magánéleti botrányai miatt népszerűtlen Hollande néhány nap alatt visszanyerte elnöki tekintélyét, a népszerűségi mutatója egy hét alatt tíz százalékot nőtt. Mindeközben a szélsőjobboldali Marine Le Pen semmilyen hatást nem ért el megszólalásaival, amelyekkel a közös megemlékezés bojkottálására próbálta ösztönözni honfitársait.

Az ellenzékhez hasonlóan a politikai elemzők Manuel Valls kormányfő fellépését is hibátlannak ítélték meg. A nemzetgyűlésben elmondott lírai hangvételű, de szigorú beszédét mind az 577 képviselő ovációval ünnepelte. Az áldozatokra való egyperces néma megemlékezés után pedig a legfelemelőbb pillanat az volt, amikor a képviselők közösen elénekeltek a Marseillaise-t. Erre az első világháború vége óta nem volt példa a parlamentben. Néhány percre valamennyi párt felül tudott emelkedni a napi csatározásokon, és értelmet tudtak adni a nemzet fogalmának. Ezekben a napokban az egész francia társadalom meglepetéssel döbbent rá arra, hogy sokkal fontosabb számára a szólásszabadság, mint azt eddig gondolta. Emellett tett hitet az a négymillió ember is, aki utcára vonult a köztársasági menettel, az iszlamisták által halálra ítélt lap nevét skandálva.

A Charlie Hebdo támogatására több százezer eurót ajánlottak fel francia lapok és sajtószervezetek, a kormány pedig egymillió eurós gyorssegélyt utalt ki. A lap mostantól négy, rendőri védelemmel ellátott nyomdában készül, amelyek helyszíne biztonsági okokból titkos. A rendesen hatvanezres példányszámú újság legfrissebb száma hétmillió példányban jelent meg – Franciaországban még soha ennyi példány nem kelt el egy lapból. A szerkesztőség jövője hosszú időre biztosítottnak látszik. Az újságárusoknál már kora hajnalban sorban állnak az emberek, s a nyitást követő percekben elkapkodják az aznap kiszállított lapot. A vásárlók többsége korábban nem olvasta a Charlie Hebdót, de most állampolgári kötelességének érzi, hogy megvegye a lapot. A demokrácia és a szólásszabadság védelmében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr507101255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása