Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Macskássy Gyula és Várnai György

Nemzeti kincs van a kezünkben – MAGYAR ANIMÁCIÓ 100

A MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 című kiállítás február 11- én nyílik a Pesti Vigadó hatodik emeleti kiállítótermében. A gazdagon illusztrált tárlat egy sokszínű világba enged betekintést. A kiállításrólJankovics Marcellt, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökét, valamint Orosz Anna Ida kurátort kérdeztük. 
„A magyar animáció egy fantasztikus nemzeti kincs a kezünkben, amelynek múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg a kiállításra látogatók" – mondta Jankovics Marcell, a kiállításhoz kapcsolódó konferencia egyik előadója. 
 
„A tervezésnél arra koncentráltunk, hogy egy laikus látogató is betekintést nyerjen ebbe a világba. Célunk volt, hogy vendégeink előtt feltáruljon, mennyire gazdag is a magyar animáció 100 éve"– utalt Orosz Anna Ida kurátor a kiállítás céljára.
 
„Nem könnyű feladat a létező összes alkotást a látogatók elé tárni ebből a száz esztendőből, hiszen például a Pannonia Filmstúdióban is teljes anyagok semmisültek meg, mindössze az utolsó ötven esztendőből maradtak meg dokumentumok" – mondta Jankovics Marcell filmrendező arra utalva, hogy nem volt könnyű feladat a magyar animáció történetét egyetlen kiállításba sűríteni.
 
„A magyar animáción belül a hatvanas évek elejétől létezik folytonosság, ekkortól kezdve vált professzionálissá, egyre változatosabbá és gazdagabbá a hazai rajzfilmes világ. Ha minden alkotótól csak egy képet mutatnánk be, még úgy sem fedné le a kiállítás a hőskorszak termését, ahol évente 18-20 óra rajzfilm készült.  Bizonyos figurákhoz kötődnek emlékek; a nagyközönség idősebb képviselői még emlékezhetnek a Gusztávra, a Kockásfülű nyúlra, a bábfilmek közül pedig például a Misi mókusra" – árult el további részleteket a kiállítás körülményeiről Jankovics Marcell.
 
„A kiállítás történeti áttekintést nyújt a kezdetektől napjainkig" – tudtuk meg Orosz Anna Idától, a kiállítás kurátorától.  „Amellett, hogy a látogatók találkozhatnak a legfontosabb filmekkel, alkotásokkal, és a mai napig ismert klasszikus rajzfilmes sztárokkal, egy kis technikatörténet is bemutatásra kerül.
Számtalan olyan archív fényképpel találkozhatnak az idelátogatók, melyeken alkotás közben láthatók az animátorok, valamint eredeti tárgyakat is be fogunk mutatni, például bábfigurákat, gyurma animációs figurát és fázisképeket.
 
A kiállítás közepén egy berendezett moziterem várja majd a látogatókat, ahol azokat a filmeket is meg lehet ismerni, amelyekről a kiállítás szól.
 
A látogatók a kulisszák mögé is betekinthetnek, ugyanis egy nagyméretű zootróp (olyan szerkezet, amely a mozgás illúzióját kelti) is el lesz helyezve a kiállítótérben. Ezt az eszközt a látogatók egy nagy kerék segítségével bepörgethetik, amely által megelevenednek a már megrajzolt fázisok, „megmozdulnak a rajzok". 
 
Nagyon nehéz volt a válogatás, hiszen rengeteg olyan rajzfilm van, ami egyrészt népszerű, másrészt pedig történetileg fontosnak tartottuk.
A tárlaton bemutatásra kerülnek a magyar animáció azon elfeledett gyöngyszemei is (egész estés mozik, valamint számos rövidfilm), amelyek annak idején csak nemzetközi fesztiválokon mutatkozhattak be. Nem feledkezik meg a kiállítás a fiatal animációs tehetségeink bemutatásáról sem: más alkotások mellett a tavaly február óta csaknem 50 díjat elnyerő Nyuszi és őz című művel is találkozhatnak az érdeklődők" – mondta Orosz Anna Ida, aki reméli, hogy nem csak szakmabeliek fognak ellátogatnia a nagyméretű kiállításra. 
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr337148369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása