Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Lackner László
A TURÓS TÉSZTA 
Megszólal a bejárati ajtó csengője, és tudom, hogy ismét ő áll a küszöb előtt. Még befutok a konyhába. Az asztalon egy fél fazék túrós tészta; már megint nagyon elméreteztem. Egészségtelenül tele tömtem a hasamat, és így is maradt legalább két, jó étvágyú fel¬nőttnek elegendő étel.
Nem kellene beengednem - állok a konyha közepén csípőre rántott kézzel, és várok. Talán megunja és elmegy. Azt sem lehet kizárni persze, hogy nem ő az.
Az ajtóhoz lopakodok és kikukucskálok a kémlelőnyíláson. Össze¬rezzenek; egy hatalmas ökörszem néz vissza a túloldalról, és ebben a pillanatban ismét felberreg a csengő. Belerándulok, a kulcshoz kap a kezem és kinyitom az ajtót. Ő áll ott és mosolyog.
- Helló! Már azt hittem, hogy nem vagy itthon - hallom, és maga¬biztosan belép.
Megcsap a húzat, amint elsuhan mellettem. Otthagy, mintha nem is hozzám, hanem a lakáshoz jött volna. Az ajtó tárva, állok a fal mellett, ő már a szobában sürög-forog. Valaki vigyorogva beköszön a lépcsőházból; kiröhögnek - gondolom. Belerúgok az ajtóba, mintha rá haragudnék.
A szobába ballagok. Ő már a fotelban ül, és otthonosan dohányzik, táskája a heverőn. Bizalmaskodva, a családtagok közvetlenségével szó¬lít meg.
- Na, nem is örülsz nekem?!
- De - motyogom, és idegesen, minden cél nélkül az ablakhoz lépek. Egy öregember ül a fák alatt, a padon - egyedül. A hajtóká¬ján fekete gyász-szalag. Irigylem.
- Gyere ide Mókuska! - hallom a hátam mögül. Úgy búg a hangja, mint egy nyáltól eldugult vadászkürté.
Oda csoszogok elé.
- Puszi. Nem adsz puszit?
Adok. A szájára várta, behunyta érzékien a szemét; lehajolok, és gyorsan arcon csókolom. Ő ül, én állok; közben arra gondolok, hogy a moziban valami sikeres amerikai filmet vetítenek; a televízióban sem lehet éppen rossz a műsor.
- Na! Légy egy kicsit kedvesebb hozzám! - mondja csücsörítve, és megragadja a kezem. Húz magához. Elhárítom.
- Ne haragudj! Dolgom van. Egy sürgős jelentést hazahoztam és még le kell gépelni.
Lelkesen felugrik.
- Add ide! Gyorsan leverem. 
Nyeldesek. - Nem lehet. Még nyers a szöveg. Gépelés közben szeretném ja-vítgatni.
Nehéz üresjárat: csend.
- Elmosogatok - mondja hirtelen. Az jó lesz - gondolom és bólintok.
Ő kimegy, én géppapírt kapok elő és befűzöm az írógépbe. Körbe¬fut a racsni, és én lázasan dolgozni kezdek. Kint élesen megzörren egy lábas, eszembe jut a tészta.
- Vacsoráztál? - kiáltok ki.
- Hát, az igazat megvallva: nem - hallom. Felugrom és kirohanok a konyhába. Felkapok egy üres tányért és púposan teleszedem túrós ¬tésztával.
- Tessék! Egyél! Én főztem - mondom már-már kedvesen. - Remélem ízleni fog.
Leül és ijedten néz rám. - De ennyit!
- Begyulladtál, hogy nem jó, igaz? - mondom. - Ha utálod a főz¬tömet, hagyd ott nyugodtan! Lökd félre!... Bele a szemétbe!
- Á, dehogy - dadogja zavartan, és nekilát.
- Ha kérsz még, vegyél bátran- intek a fazék felé és ott hagyom. Még fuldokolva mond valamit, de már nem értem. Leülök az írógép mellé és vadul verem a billentyűket: "Lánc, lánc eszterlánc, eszterlánci cérna, cérna volna selyem volna..."
- Meg kellene nősülnöd már - hallom a konyhából tisztán, aggódó hangon. - Mennyivel könnyebben élhetnél. Főznöd sem kellene.
- Nem ízlik, mi? - kiáltok vissza.
- De, de! Egészen jó. Igazán - mondja teli szájjal, nyeldekelve. Barátom jut eszembe: Öregem, olyan szép nagy ez a konyha. Előbb-¬utóbb itt ragad egy nő, meglátod!
Kirontok. Éppen az utolsó falatot gyömködi a szájába. Felkapok egy villát és félig megrakom a tányérját; a fazék kiürült.
- Ne! - kiáltja segélykérő visítással. - Szétpukkadok. 
- Ha ezt is megeszed, akkor elhiszem, hogy jó.
Rám néz. Kétségbeesett, puffadt az arca, de beletúr a villával és enni kezd.
Visszasietek a szobába és a géphez ülök. Össze-vissza írok marhaságokat, érthetetlen idegen kifejezéseket, tizenhárom jegyű számokat, aztán Phytagoras tételét.
Átkulcsolja a nyakamat és a fülembe gurgulázik. - Mikor végzel?
Hátrafordulok. A bőre sötétvörös, a haja csatakos, a homlokán izzadtságcseppek - de az arca bizakodó.
- Nem tudom. Még nagyon sok van hátra.
- Gyere! - rángat felfelé erőszakosan. - Egy kis kikapcsolódás jót tesz.
- Mindketten most vacsoráztunk - mondom elhárítóan, és védekezem. - Teli gyomorral nem egészséges.
Elenged, feláll és sóhajt. Egy ideig csönd van, majd indul kifelé.
- Elmosogatok.
- Helyes - mondom megadóan és két mutatóujjammal tovább csépelem a gépet eszelősen. Egy oldal alján megállok. Masszírozom az ujjaim végét.
- Végeztél? - kiált be a konyhából.
- Ó, dehogy - szólok vissza csüggedt hangon. - Gondolkodom. Gyorsan befűzök egy újabb lapot és már írom is: "Ég a Nap melegtől a kopár szik sarja, Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta..."
- Felmosok - szól be a konyhából.
- Oké - hagyom rá, és megállás nélkül gépelek tovább: "Barátaim! Rómaiak! Földijeim! Figyeljetek rám!... Temetni jöttem Caesart nem dicsérni. A rossz, mit ember tesz túléli őt, a jó gyakorta sírba száll vele. Ez légyen Caesar sorsa is..." Addig jutottam el, hogy:" ...Nézzétek itt járt Cassius vasa!" - amikor belép. - Na?
Széttárom a karom. Kétségbeesett és menthetetlenül remény¬telen az arcom.
- Kiporszívózok - mondja határozottan. Idegesen nézek az órára.
- Nyolc óra elmúlt.
- És aztán? Tízig lehet - dobja felém fölényesen. Sugárzik az arcáról a meggyőződés: értem teszi, és már hozza is a gépet. Amíg itt bőgeti a fejem körül, legalább nem kell dolgoznom. Erre ő is rádöbben; két perc alatt végez.
Végre csend van. Fülelek. A fürdőszobában zörög. Kár,hogy tegnapelőtt kimostam mindent. Két ing, néhány zokni, apróságok; nem tarthat soká.
"...Hiába csűri és csavarja, tekeri, vakarja a pecsét nem megy ki a nadrágból. Éppen ezért használjon Hungária pecséttisztítót. Olcsó és megbízható. Egy köpés a nadrágra, egy köpés a pasztára. Egy húzás jobbra, két húzás balra, nézze meg a pecsét, benne van-e a nadrágban!"
Megáll a szoba ajtajában, kérdőn néz rám. Rázom a fejem, és megszállottan verem a billentyűket. Többé nem akarok felnézni. Jön-megy - hallom. Bevág egy ajtót, kapcsolgatja a villanyt, eltör egy tányért. Meg sem rezzenek.
Megjelenik újra az ajtóban. Fújtat, mint egy atléta és szúrós szemekkel bámul rám. Beugrik a szobába, felkapja a táskáját és még utoljára visszanéz: - Szóval? Ma nem végzel, igaz?
- Láthatod!? - mutatok a nagy halom papírra. 
- Akkor elmegyek - mondja, és vár.
- Nem vagy éhes? - nézek rá anyáskodó arccal és feltűnik kis pocakja; olyan mintha az ötödik hónapban lenne.
- Le vagy szarva! - kiáltja, és kirohan. A bejárati ajtó durranása majd szétveti a kis lakást. Még visszhangzik, aztán csend lesz.
Felállok. Az ujjaim hegyén felrepedt a bőr; be kell ragasztani.

Tetszik ·  · 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr277221681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása