Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Borsszem Jankótól Ludas Matyiig – Válogatás magyar élclapok karikatúráiból

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/04/01 - 2015/07/12

Borsszem Jankótól Ludas Matyiig címmel nyílik kiállítás az Országos Széchényi Könyvtár 7. emeletén. A kiállítás a magyar vicclapok (régies szóhasználattal: élclapok) történetét mutatja be, melyek mindenkor hűen tükrözték koruk politikai helyzetét, hangulatát, társadalmi viszonyait, és a humor segítségével hívták fel a figyelmet azok visszásságaira, problémáira. A lapokban szereplő karikatúrák soha nem öncélúak: céljuk – a szórakoztatás igénye mellett – érzelmi állásfoglalást kelteni a befogadóban az ábrázolt társadalmi ügyekben, természetesen az adott lap aktuális politikai irányvonala szerint.

A karikatúra magyarországi története összekapcsolódik az illusztrált sajtó térhódításával. A legelső illusztrált magyar élclapot, a Charivari–Dongót az 1848-as forradalom lendülete hozza létre, de a műfaj áttörése csak egy évtizeddel később történt meg. A kiegyezés korabeli élclapok (Üstökös, Bolond Miska, Borsszem Jankó, Ludas Matyi, Bolond Istók stb.) a negyvennyolcas-hatvanhetes ellentétpár köré szerveződtek (függetlenség- vs. kiegyezéspárti). Ezekben a lapokban az illusztrációk jobbára csak képi kiegészítői a kissé terjengős, anekdotikus-humoros elbeszéléseknek.

A századfordulóra a szövegek tömörebbé válnak, ezzel párhuzamosan a képi megoldások letisztultabbá egyszerűsödnek. Az új művészeti irányzatok (szecesszió, expresszionizmus) megjelennek a grafikákban is. A feltűnő dekorativitás, a stilizálás, a hullámzó minták, az élénk színvilág használata a 19. század végén megjelenő szecessziós stílusra volt jellemző – s ez vált a századfordulós szalonélclapok kedvelt kifejezési formájává is. (Magyar Figaró, Fidibusz, Flirt)Az expresszionista stílus, amely a 20. század elején alakult ki, és az 1910-es évek végéig képviseltette magát a karikatúrákban, hűen adja vissza az I. világháborús időszak hangulatát: háborúellenesség, kiábrándultság, a nélkülözőkkel, elesettekkel való együttérzés. (A Szamár, Április)

Az I. világháború után a vicclapok népszerűsége csökkent, a korábbi lapok közül több meg is szűnt. A két világháború közötti időszakban, illetve a II. világháború alatt alig jelent meg újabb vicclap. A II. világháború után indult vicclapok végleg szakítottak a 19. századi tipográfiai hagyományokkal, szerkezetileg, képileg új formákat képviseltek. (Ludas Matyi, Szabad Száj, Pesti Izé). Az újonnan indult vicclapok rövid életűek voltak, és a koalíciós évek lezárultával csak a Ludas Matyi maradt az olvasók számára, amely az 1950-es évek közepéig kifejezetten a kommunista párt propagandalapjaként funkcionált, és csak a hatvanas évektől vált emberközelibbé a humora.

A kiállítás a könyvtár hetedik szintjén, a katalógustérben tekinthető meg 2015. április 1-jétől július 12-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében. Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

További fotók az OSZK mikroblogjában

  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr677369516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása