Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA


Lackner László A BÁRÁNYBŐR

Régóta töprengett már, hogy mivel is rontották el ilyen átkozottul az életüket? Gyakran azon kapta magát, hogy sétál az utcán, vagy nézi a moziban a filmet, nem egyszer vezetés közben az országúton eltűnődik és a szeme előtt a férjét látja maga előtt, amint civódnak, morgolódnak, ölik egymást, mintha két vértelen, zsémbes öreg ember okádná ki egymásra minden megkeseredett epéjét. Pedig, ha belegondol, Péter most lesz harmincnyolc, ő éppen csak elkerülte a harminckettőt – minden elfogultság nélkül még fiatalok.
- Hány éve is vagytok házasok? – meredt rá tudálékos arccal Klári, amint a kávét szürcsölgették a zsibongó eszpresszóban. 
– Nyolc. Éppen nyolc – válaszolta gondolkodás nélkül, hiszen már éppen elégszer elmélázott felette. 
Válság-évszám – állapította meg vésztjósló vércsehangon Klári. Közelebb húzta a székét és ettől kezdve átvette az irányítást. – Most kell észnél lenned, anyám! Ha Péternek közbe jön egy rámenős, fiatal szexis tyúk, te elvesztél. – Kezét anyásan ráemelte barátnője vállára és szinte sorsszerűen folytatta. – De szerencséd van. Mi is átéltük ezeket a nehéz időket Gézámmal, de én szerencsésen kióvtam. – Itt megállt, és egy rövidke drámai szünettel vezette fel a megmentő mondatot: - Neked fiam, most egy okos férfira van szükséged! 
Éva egyszerű, holtbiztos receptet várt ehelyett a taszító mondat helyett. Két markával megragadta a szék ülőkéjét, az majd letört a görcsös szorítástól. Első felindultságában megmerevedett, az arca kifejezéstelen maszkká vált, legszívesebben a barátnője arcába vágta volna, hogy neki nem szeretőre van szüksége.
– Megőrültél? – szakadt ki belőle végül ingerülten. 
De Klári lázba jött, izzott, mint egy túlfűtött haj¬sütővas.
- Nem édesem! És tudd meg, hogy azt a férfit úgy hívják, hogy: Fritz Kahn!
Megkönnyebbülést várt. Egy méltató mosolyt, vagy valami esetlen helyeslést.
- Ki az a ...Kan?... Én nem akarok semmiféle őrült férfit! - sziszegte felfújódva.
Klári a mindent jobban tudók mesterkélt feltűnősködő modorában felkacagott.
- Ez egy orvos, anyám. Van egy csodálatos könyve:
A szerelem iskolája. Az kell neked! Abban 1e van írva milyen a jó női szerető, és neked ma estétől olyannak kell lenned! Szedd rendbe magad! Új frizura, új köntös, új illatok, és meg¬látod, a férjed teljesen rád gerjed, mintha felújították volna. Nem lesz többé egymás gyilkolása, napokig tartó duzzogás... És van egy kikészített gyönyörű báránybőröm, a könyvvel együtt azt is megkapod...
x
Éva - markában egy cédulácskát szorongatva - félve, izgatottan sürgölődött a lakásban. Félt, mert nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy a férje átláthat kitervelt ravaszkodásán, és izgult, mert nem bízott igazán magában; vajon el tudja-e hibátlanul játszani a szokatlan, betanult szerepet?
Már legalább ötödször nézett végig az asztalon és mindig megigazított valamit. Magában ismételgette: "Az asztalra tesz egy jófajta bort, és elkészít egy vágyakat gerjesztő előételt."
Villányi cabernet franc és kaviárral töltött petrezselymes főtt tojás, gombasalátában. Kell-e ennél remekebb összeállítás - állt némán, megdicsőülve.
A férje pontos volt, mint minden áldott nap, évek óta. 
Fél hat, csoszogás lábtörlő előtt, babrálás a kulcsokkal, az¬tán nyílik az ajtó és belép. Most sem köszönt, csak mormogott valamit, és megállt az előszoba közepén. Az nyomban feltűnt 
neki, hogy furcsán szokatlan minden.
- Szervusz - indult a férfi felé, fél lépéssel, bizonytalanul, aztán mégis esetlenül megtorpant. Hirtelen olyan érzése támadt, hogy abba kell hagyni az egészet, még mielőtt
visszafordíthatatlanul belebonyolódik.
A férfi tüsszentett, majd megpillantotta a különös módon megterített asztalt.
- Mi az isten van? Névnap? Születésnap?
- Á, semmi! - lebegtette kislányos együgyűséggel a hangját az asszony, és kezével legyezett a teste mellett…¬ - Csak úgy.
- Már megint szórod a pénzt! - zengett végig a szobán és a férfi megállt a teríték fölött. - Tudod, hogy sok a savam, nem szívesen iszom vörösbort. Ettől a kaviáros izétől meg egyenesen hányingerem van.
- Soha nem mondtad - nézett rá kétségbe esve az asszony 
és Klári jutott eszébe: mi az ördögöt kell ilyenkor mondani, vagy csinálni?
- Nem mondtam, mert soha eszünkbe nem jutott, hogy ilyesmit vegyünk.
Az asszony körbeszaladta az asztalt, megállt az egyik szék mögött, háttal a férjének. Kipirosodott az arca, nem mert
hátra nézni.
- Leszedem a kaviárt a tojásról. Majd én megeszem - motyogta, aztán félénken hátra fordult. - Gyere kóstold meg. Én készítettem.
A férfi morgolódott még, aztán dacosan ledobta magát az egyik székre, mert amúgy meg már belegyengült az éhségbe. - Jól van. De igazán vehettél volna helyette egy fél kiló jó kis angol szalonnát, vagy főzőkolbászt.
Csendben ettek. A férfi csámcsogni kezdett, ez nála az étvágy biztos jele volt. Éva többször rásandított a karcsú borosüvegre. A tojást beletukmálja valahogy, de még rá kell szednie, hogy igyon a borból is egy keveset.
- Azért megkóstolod a villányit, ugye? - kérdezte szép, lágy asszonyhangján. - Az ABC-ben nagyon dicsérték.
A férfi teli szájjal, horkanva szólt vissza. - Ott mindent dicsérnek.
- A kedvemért kóstold meg! - állította angyali fehérre az arcát és mosolyogni próbált. - Csak egy kis pohárral. Legfeljebb bekapsz egy kis szódabikarbónát.
- Jól van, tölts! Úgysem hagysz békén, amíg nem nyalok
bele.
Az asszonynak a kis cédula jutott az eszébe: "Ma olyan hűvös van, gyújtsuk be a kandallót!"
Végigmérte a férje testét. Atlétatrikó, ing, pulóver, zakó... De azért megszólalt.
- Ma olyan hűvös van, gyújtsuk be a gázkonvektort!
- Hát gyújtsd! - hagyta rá nyeglén a férfi, és egy félig törött fogpiszkálóval bökdösni kezdte a fogai közét. - Bár inkább felvehetnél valamit. Már éppen mondani akartam, hogy nagyon lengén vagy öltözve. 
Az asszony hirtelen elmélázva Klárira gondolt, és az ő hangján szólalt meg. 
- Így kényelmes. Így érzem jól magam. - Aztán a konvektorhoz sietett és ügyetlenül kattintgatni kezdte a gyújtót.
A férfi mintha ott sem lenne figyelte, de egyre idegesebb, egyre táltosabb lett.
- Mikor tanulod már meg végre? - dünnyögte, és felugrott, mint akinek rugó szaladt az ülepébe, aztán egy kemény, erőteljes lökéssel belobbantotta a lángot. Rövidke jellegtelen közjáték volt az egész, és már vissza is tottyant a székre, hogy belekortyoljon a vörösborba
Éva - éretlen kislányok tanácstalanságával - ült a szőnyegpadlón: "És ekkor a nő elnyújtózik a kandalló előtt, mint egy nimfa."
Feltápászkodott, előrángatta a sarokból a báránybőrt, leterítette a konvektor elé és hasra fordulva rázuhant. Egyik lábszárát felhajlította és ütemesen harangozni kezdett vele, közben sandán figyelte a férjét, aki belebújt egy újság szét¬tárt lapjaiba.
- Tegyél fel egy lemezt! Az olasz dalokat - súgta oda, mint aki már teljesen biztos a dolgában.
A férfi nem mozdult, nem válaszolt; az asszony megismételte kívánságát. Péter arca lassan kibomlott a papírívek mögül, és az ablak felé fordult nagy bámuló szemekkel.
- Mit tegyek fel, és hova?
- Az olasz dalokat,... a lemezjátszóra - búgta újra elnyújtva a nő.
- Majd ha megőrültem - dőlt hátra székében a férfi. - Ürülök, ha csend van. Egyébiránt meg mit keresel ott, a földön fekve? Nem éppen eleget fáj a hasad? A feneked is teljesen kilátszik. Kelj fel gyorsan!
- Báránybőr van alattam. Jó meleg, fehér báránybőr - suttogta az asszony érzéki hanglejtéssel. A férje tudtára akar¬ta adni, hogy mennyire élvezi a finom, puha szőr cirógató érintését.
- Báránybőr? - ismételte gépiesen pergetve az elegáns szót a férfi, és szinte menedéket keresve elbújt az újság mögé.
Az asszony hosszan figyelte, érlelődött benne a düh, de egyenlőre csak elszánt volt. egyenlőre csak elszánt volt. Fellebbentette a fenekéről a köpenyt és mesterkélten dudorászni kezdett.
- Olyan csodálatosan tüzel ez a láng, nem jössz sütkérezni egy kicsit? 
- Nem, nem. 
"Kibontott haja félig fedett mellére omlik, s így - mintegy véletlenül - odaáll a földig érő tükör elé, a férfi mint sóvár gyermek a fényes kirakat előtt, szemével majd
elnyeli . . ."
De ő csak egy hatalmas újságot látott maga előtt, ami¬nek két hosszú lába volt, aztán eszébe jutott az előszobában, a télikabátok alól félig kilógó kis, repedt tükör...
Sugárzó meleg simogatta végig a testét. Fejét karjára hajtotta, könnyű álmosító hullám borította el.
"Vége a hosszú előjátéknak és a férfi karjába zárja a nőt, és most már rajta a sor..."
Éjfél elmúlt már, amikor arra ébredt, hogy egyik combján fájón forró a bőre. Feltápászkodott és lekapcsolta a konvektort. A szobát villódzó fény terítette be. A férfi hátravetett fejjel, nyitott szájjal ült a fotelban és horkolt. A televízió sápadtra világította az arcát.
"Ebből az eszméletlen kimerültségből másnap újjászületve ébrednek fel - a házasságban megfiatalodva."
Az asszony hunyorogva méricskélte a férjét, aztán a megszokott mozdulattal oldalba bökte.
- Ébredj!
Az feleszmélt és úgy tekintgetett maga köré, mint akit elvarázsoltak. Béna volt és élettelen.
- Már megint elaludtál! - morogta a nő vénasszonyos rekedtséggel. - Istenem micsoda egy férfi!
Összenéztek, és mintha már soha többé nem látnák meg egymást, elindultak a kis szoba felé és belezuhantak az ágyba.
Az asszony fejében még mondatfoszlányok kavarogtak mielőtt elaludt: "Persze ez csak egy típusa az erotikus asszonynak, …és csak egy típusa a szerelemben töltött éjszakának… "Ebből az eszméletlen kimerültségből másnap újjászületve ébrednek fel - a házasságban megfiatalodva."
Az asszony hunyorogva méricskélte a férjét, aztán a megszokott mozdulattal oldalba bökte.
- Ébredj;
Az feleszmélt és úgy tekintgetett maga köré, mint akit elvarázsoltak. Béna volt és
élettelen.
- Már megint elaludtál! - morogta a nő vénasszonyos rekedtséggel. - Istenem micsoda egy férfi!
Összenéztek, és mintha nem is látnák egymást, rezzenetlenül pihegtek aztán elindultak a kis szoba felé és belezuhantak az agyba.
Az asszony fejében még mondatfoszlányok zúgtak mielőtt elaludt: "Persze ez csak egy típusa az erotikus asszonynak, és csak egy típusa a szerelemben töltött éjszakának. Vannak asszonyok, akik másként reagálnak férjük szerelmi közeledésére. Vannak asszonyok, akik másként reagálnak férjük szerelmi közeledésére…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr77570658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása