Névjegy

Magyar karikaturisták "Névjegyei"

Balázs-Piri Balázs
Barát József
Békési József Sándor, Joe
Dallos Jenő
Dluhopolszky László
Fenekovács László
Földes Vilmos
Gyöngy Kálmán
Jelenszky László
Krenner István
Lakatos Ferenc
Lehoczki Károly
Léphaft Pál
Marabu
Nemes Zoltán
Pápai Gábor
Rau Tibor
Sajdik Ferenc
Szmodis Imre
Szűcs Édua
Tónió
Varga (Zerge) Zoltán
Weisz Béla
Zsoldos Péter

Ludas Matyi újság

Friss topikok

  • takacsveca93: Ha igazán fantasztikus akciókra és folyamatosan frissülő szórólapokra vágysz, akkor csekkoljatok i... (2017.11.08. 09:55)
  • Ludas Matyi újság: Orblio LACI? BÉLA? (2016.12.09. 23:11) DALLOS JENŐ :/miniatűr könyvek ,sorozat/
  • Gergely Pap: Kedves Laci! A képeid ugyanúgy tetszenek, mint 67-ben a Kossuth nyomdában. További jó egészséget. (2016.11.13. 18:36) Pápai Gábor
  • Feriba: Csak a szöveg tartalmát próbálom előásni! (2016.10.09. 19:38) HALÁSZ GÉZA
  • Feriba: -Azt mondták, szépen mosolyogjak a NAVos ellenőrre! (2016.10.09. 19:34) HALÁSZ GÉZA

Isten éltesse! - Sajdik Ferenc 85 éves

Sajdik Ferenc Kossuth-díjas grafikus, karikaturista, a Pom Pom meséi, A nagy ho-ho-horgász és más legendás figurák megalkotója augusztus 21-én lesz nyolcvanöt éves.

MTI

pompomA németországi Neuenhagenben született. Gyermekkorát Dunakeszin töltötte: apja híres zsoké, anyja balerina volt. Az Iparrajziskolában, majd a Szinyei Merse Pál utcai grafikai iskolában tanult, 1949-től egy nyomdában volt litográfus. Pintér Jenő karikatúrájának kliséjén dolgozva elragadtatást érzett az egyszerű vonalaktól, ekkor határozta el, hogy kipróbálja a műfajt. Mint később mondta, nem lehet megfogalmazni, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó karikaturista legyen, de az biztos, hogy születni kell rá.

1955-től a Rádió- és Televízió Újság tördelője és rajzolója volt, hamarosan megjelentek rajzai a Ludas Matyiban is, az ország egyetlen vicclapjának 1965-ben lett munkatársa. Karikatúrái, kedvesen esendő, szerethető figurái harminc évig jelentek meg minden héten, sokan az ő rajzaiért vették az újságot. A rendszerváltás után megjelent a konkurencia a piacon, a példányszám egyre csökkent, és a Ludas Matyi 1992-ben megszűnt. Ezután, 1993-tól az Úritök és a Pesti Vicc munkatársa volt. Igazán népszerűvé a rajzfilm tette.

A filmmel egy Műcsarnokban rendezett karikatúrakiállításnak köszönhetően került kapcsolatba. Visszaemlékezése szerint egy hét méter hosszú rajzot készített Budapestről, amelyet megláttak a filmgyár vezetői és elhatározták, hogy kisfilmet készítenek belőle. A film végül nem készült el, de megismerkedett Dargay Attilával és Jankovics Marcellel, akik később felkérték, hogy rajzoljon figuraterveket, háttereket a La Fontaine-mesesorozathoz. Ezt követte a Pom Pom meséi és A nagy ho-ho-horgász, amelyek évtizedek óta kedvencei a gyerekeknek és felnőtteknek. Nehéz eldönteni, hogy a gyerekek vagy szüleik kedvelték-e jobban az általa rajzolt Picurt, a csokizabáló Gombóc Artúrt, Festéktüsszentő Hapci Benőt, Radírpókot és társait.

sajdiknagyhohohoSajdik Ferenc mintegy háromszáz könyvhöz - köztük ifjúsági és tankönyvekhez - készített rajzokat, illusztrálta többek között Csukás István, Alberto Moravia, Rudyard Kipling, Tabi László, Peterdi Pál, Békés Pál, Arany János és Petőfi Sándor írásait. Rajzainak témája volt a Tabán, a Víziváros és a Várnegyed is. Stílusa azonnal felismerhető könnyedségéről, humoráról. Néhány vonalból álló, számtalan alakot ölteni képes figuráit tarka színfoltok kísérik. A karakterek és a kapcsolódó szövegek szellemesek, időnként abszurdak. Néhány évvel ezelőtt táblaképeket kezdett festeni, továbbá művészeket ábrázoló portrékat, applikációkat készít, ezekből a művekből állandó tárlata van Vácott. Magyarországon és számos európai városban volt önálló kiállítása. 2015 júliusában Borúra derűs irodalom címmel nyílt tárlata a budapesti Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában.

Munkásságát 1977-ben Munkácsy Mihály-díjjal, 1984-ben a Szép magyar könyv grafikai díjjal, 1988-ban érdemes művész címmel ismerték el. 2006-ban Budapest díszpolgára lett. 2012-ben Prima Primissima díjjal, 2014-ben Hazám Díjjal tüntették ki. A Kossuth-díjat 2013-ban azonnal felismerhető, egyedülálló stílusú rajzaiért, kedvesen groteszk, esendő, összetéveszthetetlen karakterű figuráiért, portréiért, nagy sikerű, mára legendává vált rajzfilmjeiért és könyvillusztrációiért, páratlan életművéért kapta meg. A tervei alapján készült Pom Pom játszóteret tavaly adták át az I. kerületi Naphegy téren, ahol a gyerekek a Pom Pom mesék figurái, díszletei között játszhatnak. Rajongói a Facebookon gyűjtik és terjesztik a fáradhatatlan művész rajzait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aludasmatyi.blog.hu/api/trackback/id/tr617720314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása